Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Intretinere familii puternice.

Mesajde Florin Dobre » 10 Oct 2014, 23:49

lucky5strike, nu contest...am si eu cativa asa, deci se poate. Dar media la mine e la 5...de trecere. :D
Ma refeream strict la aprecierea de sus a cuibului si ca trebuie privit si sub fusta. Sigur ca nu am inca ochiul atat de bine format sa vad totul doar de sus.
nae...te tzuc, am o visinata. Crezi ca da ceva din casa?...macar cate o rama sa ne creasca si noua media. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde lucky5strike » 10 Oct 2014, 23:54

Cu timpul ai sa vezi mai bine... in masura in care te formezi ca unul din aia care inteleg albina.

Scopul e sa ai cam 40 din 60, iar restul de 20, la 6 rame sa fie roi sau familii indreptate.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde 7Rame » 10 Oct 2014, 23:55

Eu nu zic ca nu e bun, Doamne fereste, zic ca se poate mult mai mult, in anumite conditii.
Le repet: regina (exceleta, nu tii de ele sa ai numar-exemplu, am cumparat de la terti, pt material genetic, nu mi-a convenit-le-am luat capul fara sa ma uit la 50leiXcateva buc bune)
Cules, vb aici de cel de august -septembrie, care in ac an ploios...a fost!
Si discretie.
Ce crezi Nae ca le-am facut?..iti spun sincer - Am "uitat" oarecum de ei. In conditiile enumerate. Deci am uitat "controlat" de ei
Spun ac lucruri nu spre lauda proprie, nu vand material genetic pt reclama, ci o spun pt cei care inca nu cred, ca se poate si mai mult. Sa caute, sa avanseze, sa ...creasca. Ce zici tu, ca eu nu am iernat nicodata 4R -5R pe linie, intrebandu-ma de ce X-lescu ierneaza cu catul de goanga

Aici se mai face o prostie, legat de dorinta de a trece peste iarna cat mai multe familii.
Motivez asa:
In natura selectia genetica se face dur, doar familia care ajunge la apogeu (si merita asta) ajunge sa roiasca si sa perpetueze material genetic. Da? restul...moare, peste iarna, de boala , de foame sau de ce vrei tu, incapabila sa faca fata provocarilor. Simplu. Din asta care a roit, nu toate R sunt capabile de incrucisari "fericite", si astea vor pieri...samd. Cine ramane in picioare? Aia excelenta, da?
Pai si atunci, eu de ce intervin, artificial, sa ce, sa pastrez genetici slabe? Sa am numar?..
Intrebare: pastrand genetici slabe, cat de mult influentez cu un fond genetic slab, mai ales la trantori, celelalte imperecheri? samd
Practic ne depreciem albina, din dorinta de a avea numar, ca oricum nu facem nimic cu ea.
Nu zic acum sa dam foc la stupii sub 5R.
Ultima oară modificat de 7Rame pe 10 Oct 2014, 23:58, modificat 1 dată în total.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde Florin Dobre » 10 Oct 2014, 23:56

Mai e un aspect...
As putea ca din 70 sa fac 50...unificari. Si atunci as avea media la 7 rame. Dar vreau si eu sa am o minima crestere anuala de efectiv. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde lucky5strike » 10 Oct 2014, 23:58

Nein. Nu se pune! Ori am 70 acolo, ori nu mai am.

Sa scadem atunci din start la 50 buni. In iunie fac 20 de roi. La primavara vreau 70 buni.

Daca am doar 50 buni, ori am vandut roii... ori... s-a depreciat din albina.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde nae » 11 Oct 2014, 00:01

Dragul meu(7rame),RESPECT .
Frumos si la stup si la cap ,respect .
Pup mana lu'mama/bunica din film ; ma inclin .
nae

Mesajde TDI » 11 Oct 2014, 00:03

lucky5strike scrie:Nein. Nu se pune! Ori am 70 acolo, ori nu mai am.

Sa scadem atunci din start la 50 buni. In iunie fac 20 de roi. la primavara vreau 70 buni.

Daca am doar 50 buni, ori am vandut roii... ori... s-a depreciat din albina.

Din păcate 50>70, in matematica apicola - dar sunt... multe variabile,in functie de cat esti dispus sa bagi in ei, manopera si... resurse.
TDI

Mesajde lucky5strike » 11 Oct 2014, 00:12

Sa nu uit, orice calcul ati face, sa luati in seama constanta de 5%.

In urma tratamentele de toamna, a zborurile de curatire, a naturii, pana in primavara mereu pica 5% din matcile de pe o vatra.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Florin Dobre » 11 Oct 2014, 00:16

Pierdeti din vedere un lucru...nu sunt copt, mai oscilez inca intre numar si calitate. :)
Stiu ca familiile puternice sunt cele care conteaza dar ma uit cu un ochi si la numarul chinejilor.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde lucky5strike » 11 Oct 2014, 00:18

Cunosc boala prea bine, toti am facut-o. :twisted:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde peterneamt » 11 Oct 2014, 00:29

Sau un minim ? ;)
Multe mătci nu mai dau randamentul dorit din diverse cauze......şi gestionarea lor este cheia succesului în menţinerea familiilor puternice pe tot parcursul anului.
Din păcate surprizele apar chiar la mătcile la care te aştepţi mai puţin.....dar un lucru e clar vigoarea unei familii este dată de tinereţea mătcii deci de prolificitatea şi calitatea feromonilor emişi..... ;)
peterneamt

Mesajde lucky5strike » 11 Oct 2014, 00:58

alt stupar scrie: pe vremea cand stupaream pe o singura vatra ( in sat, la gramada ) la fel credeam si eu. Nici cu mama stimularii nu umflam mai mult de sase rame ( cazuri rare sapte...) pentru iarna.
Intre timp, odata cu "inmultirea cosharilor", mi-am mai schimbat parerea... nici nu crezi ce minuni face o vatra de intomnare fara strop de vecin sum 5 km...

Hai ca esti tare... anii au trecut, vetrele au aparut, tehnica s-a perfectionat... dar ce s-a intamplat cu apicultorul? Daca tragem linie, si evaluam, poate ca ala a crescut cel mai mult.

Eu garantez ca a mentine niste familii puternice, nu comporta neaparat vatra izolata. Asta poate fi avantaj, dar nu definitoriu. Pur si simplu, cum le mentii, asa le ai, dar... ia timp sa intelegi albina si nevoile ei.

Despre vecini, nu e obligatoriu ca vecinul sa fie la fel de bun... de fapt, eu inca nu am auzit de doi stupari buni care sa se incurce unul pe altul.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde teinegru64 » 11 Oct 2014, 08:42

lucky5strike scrie:

Tine de metoda de intretinere a familiei. Si toate se imbina, hrana suficienta, stare sanitara, matca buna si tanara, etc. dar nu neglijati spatiul de dezvoltare.
Aici, ME este imbatabil. Cine stapaneste tehnica de lucru a intretinerii familiei de albine, pe modelul asta va avea cel mai mare randament. Dadant 10 este constrangator, apicultorul mereu va lucra cu familii sub potential. Incerc un mic regret ca nu am acordat atentie cand trebuia lazii ME. Mai am 1 an sa ma hotarasc, ori familii supertari, ori... bune.

Peste vreo 10 -15 ani e posibil sa regreti ca nu ai dat atentie lazii MEA.Incepand cu acest an....tot ce voi construi nou ...va fi lada MEA.
Asa voi scapa de obsesia familiilor puternice. :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde popageorgian » 11 Oct 2014, 09:03

Florin Dobre scrie:Mai e un aspect...
As putea ca din 70 sa fac 50...unificari. Si atunci as avea media la 7 rame. Dar vreau si eu sa am o minima crestere anuala de efectiv. :)

dar cine se indura sa faca asa ceva?
http://popageorgian86.sunphoto.ro/

Un om cinstit este cea mai nobila lucrare a Lui Dumnezeu
popageorgian

Mesajde 7Rame » 11 Oct 2014, 11:34

popageorgian scrie:
Florin Dobre scrie:Mai e un aspect...

dar cine se indura sa faca asa ceva?

In momentul in care stii sa rupi capul la o matca, fara sa ai..."mustrari de constiinta", ca ai facut o lovitura de stat, vei incepe sa calci pe calea cea buna.
urmaresti binele poporului, te gandesti numai la viitorul lui, nu sustii cauza unui dictoator(E) slab pregatit, fara valente genetice inalte.
Problema, ramane, stiu asta crescatorii meseriasi, baza genetica. Regina buna. Asta e problema.
Restul e tehnica apicola, e rutina. Cules, tratament, muta rama, muta catul, etc.
Da, aglomerarea este un factor, mai ales in ultimii ani. Era o vreme cand vedeai 10 stupini de 30-50 de stupi, pe un masiv de 4-600 de hectare. Exceptand stupinile CAP-urilor, sau ale directiilor silvice. Dar te descurci si asa.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde gica.mosu » 11 Oct 2014, 12:35

Baieti,degeaba ai calul(matca)bun,caruta(stup)plina daca drumul=zona+vremea nu te'ajuta :!: :mrgreen: 7Rame,daca erai cu stupii in zona Moldovei cu 2 luni seceta ,acum ce scrieai=ne aratai?!??...Pt stupii cu 4-5 r de albini,aveti si varianta=2-3 in stup...SPOR!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR