Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde nae » 17 Oct 2014, 23:53

1-prefera vertical CLAR .
2-fara legatura cu realitatea ,pur teoretic, o suprafata continua de fagure e mai buna decat topaitul peste speteze ; PRACTIC :
- daca a facut coroane nu mai ponteaza peste ele = cuib blocat , limitand cuibul scade fam ,
- ce-i mai usor sa deblochezi fagure de Layens sau sa schimbi caturi de 1/2 -rama mica !?
Simplist/grosier = preferabil rama mica .
''Pana cand?''= pana te lasa salele ,dupa rama mica .
nae

Mesajde SorinDaniel » 18 Oct 2014, 00:18

nae scrie:1-prefera vertical CLAR .
2-o suprafata continua de fagure e mai buna decat topaitul peste speteze ; PRACTIC :
- daca a facut coroane nu mai ponteaza peste ele = cuib blocat , limitand cuibul scade fam ,
- ce-i mai usor sa deblochezi fagure de Layens sau sa schimbi caturi de 1/2 -rama mica !?
Simplist/grosier = preferabil rama mica .
''Pana cand?''= pana te lasa salele ,dupa rama mica .

Ce sa zic , cam asta simt eu.
Cred ca albina se simte mai bine pe rama 1/1 in cuib iar catul, acolo unde car si imi este greu este 1/2 .
Vreau sa fac pastoral cu stupii in sistem container cu picioare manipulate hidraulic. Cutiile pentru pastoral vreau sa le fac in sistem MER dar in cuib folosesc 1/1 . Asa pot folosi toamna un cat 1/2 cu miere sub cuib daca este nevoie.
Dar si sistemul MEA nu este rau deloc. Sunt sigur ca Activ face treaba buna cu ei. L-am vazut si mi-a placut ! Astept cu nerabdare noutatile...
SorinDaniel

Mesajde Mircea_63 » 18 Oct 2014, 00:21

SorinDaniel scrie:1. Rama mica inseamna volum mai bine adaptat la necesitatile cerute de moment.
Volumul cuibului nu este limitat , el se poate obtine din 1,2 sau poate chiar 3 corpuri.
2. Iernare mai buna pe rama mica

3. Dezvoltare rapida in primavara.
Suprafata pe care albina trebuie sa o incalzeasca este mai mica,
4. Manevrare mai simpla si eficienta.
Tendinta este sa se lucreze cu catul si nu cu rama.
5. Miere de mai buna calitate
6. Avantajele ramei unice
7. O rama mica se cladeste mai usor

Obosit, totusi ma tenteaza discutia. Admit ca acum o abordez superficial si imi cer scuze, dar ma tenteaza:
1. Volumul este flexibil la orice stup ce foloseste caturi.
2. Nici vorba de iernare mai buna pe rama mica. Nu e logic. Ghemul e fragmentat.
3.Suprafata ce trebuie incalzita e data pur si simplu de suprafata de puiet.
4. Deacord ca e manevrare mai usoara cu rama mai mica, dar cu catul e si mai usoara. Daca e cu rama, ai mai multe rame. Efort de moment mai mic, volum de lucru mai mare, costuri mai mari cu producerea ramelor.
5. Miere de mai buna calitate? Asta nu o cred si ma face sa zambesc.
6. Intradevar rama unica e un avantaj, dar nu numai MEA are rama unica. Organizarea e mai usoara.
7. O rama mica se construieste la fel ca una mai mare daca e vorba sa masori suprafata. Mananc mai usor cu lingurita?
Mi-ar placea o discutie serioasa, cu argumente serioase.
Aici discutia este serioasa, dar argumentele nu.

Subliniez ca nu abordez problema cu scopul de a contrazice, ci doar de a intelege mai bine. :D
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Florin Dobre » 18 Oct 2014, 00:58

Mircea_63 scrie:Mi-ar placea o discutie serioasa, cu argumente serioase.

Nu ai cum aduce argumente in lipsa unui experiment serios. Nu cred in rezultatele observate pe 5 MEA pe o singura vatra aflata undeva in Romania.
Cred in sistemul de cutie aplicat pe sute de colonii. Una e sa-ti asumi experimente pe 5 familii si alta pe 300. La 300 orice interventie adoptata se repercuteaza major la total bani in buzunar(in plus sau pe minus).
Ce ne intereseaza de fapt...productia.
Cum facem productie...casa, masa, rasa, pregatirea stuparului, logistica, etc.
Aici vorbim de casa. Eu am Dadant si ma incanta MEA(sa zicem). Pai ma costa sa schimb caruta. Trebuie sa stiu ce fac...ca banii pe lazi raman dati. In lipsa unei dovezi concrete ca schimbarea va insemna un plus, merg pe poteca mai cunoscuta. Poate pierd potul cel mare dar sigur nu scap vrabia din mana.
In plus, geaba schimb lada daca eu nici sistemul clasic Dadant nu-l stapanesc. :lol:

p.s. Aline, sper sa n-o iei in nume personal. Discutam idei. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde activ » 18 Oct 2014, 01:12

joohny scrie:Va salut.Ok,si cum se deduce ca=>mai multe culegatoare.Multumesc.Sanatate.

E mai multa miere in stupi MEA comparativ cu Dadantii in aceleasi conditii de exploatare.
Mierea aia a adus-o cineva !?!?
Cine altcineva, decat albina culegatoare.
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde SorinDaniel » 18 Oct 2014, 01:19

Trebuie sa recunosc ca si eu sunt obosit dar voi incerca sa intaresc argumentele care nu s-au inteles prea bine :

Mircea_63 scrie: 1. Volumul este flexibil la orice stup ce foloseste caturi.

Apsolut de acord !
Eu m-am referit la corp , adica la cuibul familiei care chiar daca este pe rama mica poate genera mai multe albine culegatoare.
Adica, sunt situatii in care familia gestioneaza mai bine suprafata de puit pe o rama mica decat pe una mare si insuficient acoperita de albina De aici poate decurge in timp o dezvoltare mai buna a familiei pe rama mica. De ex.O familie de ME pe un singur corp va culege mai multa miere decat o familie de Dadant cu acelasi numar de populatie albina. Explicatia consta in faptul ca aceasi populatie are in grija pe ME o suprafata mai mica de puit (rama fiind mai mica decat Dadant) ramanand astfel mai multa albina culegatoare. Am vazut in practica asta ...
Mircea_63 scrie: 2. Nici vorba de iernare mai buna pe rama mica. Nu e logic. Ghemul e fragmentat.

Daca vorbim de 1/2 asa este dar si aici este avantajul deplasarii mai facile a ghemului folosind spatiul dintre corpuri si nu trebuie sa mai ingaurim ramele 1/1 Cei cu MER sigur pot aduce tot felul de argumente....
Iar in cazul MEA si ME ghemul ocupa mai bine suprafata ramei , iarna raman spatii mai mici neincalzite...
Mircea_63 scrie: 3.Suprafata ce trebuie incalzita e data pur si simplu de suprafata de puiet.

Da dar cu cat volumul stupului este mai potrivit cu puterea familiei cu atat suprafata de puiet ce trebuie incalzita se face mai usor fara un consum mare de miere. Exemplul care imi vine in minte acum este : cum se incalzeste un om intr-o camera mai mica de la un calorifer fata de o camera mai mare ...

Mircea_63 scrie: 4. Deacord ca e manevrare mai usoara cu rama mai mica, dar cu catul e si mai usoara. Daca e cu rama, ai mai multe rame. Efort de moment mai mic, volum de lucru mai mare, costuri mai mari cu producerea ramelor.

De acord , se lucreaza mai usor cu catul decat cu rama chiar daca costurile de constructie sunt mai mari. Desi eu personal prefer sa construiesc doua caturi de 1/2 decat un corp de 1/1 , ramele le cumpar este prea migalos.

Mircea_63 scrie: 5. Miere de mai buna calitate? Asta nu o cred si ma face sa zambesc.

M-am referit la rama 1/2 , unde sigur asa este ...

Mircea_63 scrie: O rama mica se construieste la fel ca una mai mare daca e vorba sa masori suprafata. Mananc mai usor cu lingurita?

Pai cum asa ??? Una este sa spargi un cuib cu o rama FA de 1/1 si sa te trezesti cu o perioada mai rece si cuibul ramane spart timp mai mult timp si alta este sa introduci o rama intr-un cuib de MER . Pentru cat sigur imi construieste mai repede rama de 1/2 decat rama de ME si albina umple si rama cu miere . Prefer suprafat mai mica in cat care sa stiu ca in cules voi avea miere pe toate ramele din cat nu sa ma trezesc cu rama insuficient umpluta ca s-a terminat culesul in cazul caturilor mari.
Sper ca argumentele au fost mai clare pentru ca serioase consider ca sunt.
Scopul nostru este sa ne spunem parerea fara suparare, din polemici se nasc ideile mari.
SorinDaniel

Mesajde Florin Dobre » 18 Oct 2014, 01:20

activ scrie:E mai multa miere in stupi MEA comparativ cu Dadantii in aceleasi conditii de exploatare.

Asta e un argument. Ramane sa se si convinga fiecare pe propriul buzunar. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde activ » 18 Oct 2014, 01:23

Florin Dobre scrie:
activ scrie: " Nu rama mai mica ca suprafata face culegatoare mai multa, ... ci suprafata orizontala a stupului la interior mai mica determina un numar de culegatoare mai mare fata de alte tipuri de stupi

Sincer, nu pricep.
Din ce-am citit, numarul de culegatoare e dat de cuantumul si componenta populatiei in stup(in functie de matca, cat puiet este in grija, varsta albinelor si intensitatea culesului)....adica asa zice cartea. Poate n-am citit ce trebuia. :?
Inteleg ca lada poate ajuta dar doar in sensul de usurare a muncii apicultorului(mentenanta, sistematizare, manipulare) si de asigurare a conditiilor optime(adapost) pentru dezvoltarea coloniei.
:?:

iti raspunsesem la postare ta ... cu argumente, pe cel putin o pagine. Iar cand am dat trimite mi s-a sters tot. :x
O sa incerc maine sa reformulez. :(
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde activ » 18 Oct 2014, 01:29

Florin Dobre scrie:
activ scrie:E mai multa miere in stupi MEA comparativ cu Dadantii in aceleasi conditii de exploatare.

Asta e un argument. Ramane sa se si convinga fiecare pe propriul buzunar. :)

Eu m-am convins !!! ;)
activ

Mesajde Florin Dobre » 18 Oct 2014, 01:29

SorinDaniel scrie:Exemplul care imi vine in minte acum este : cum se incalzeste un om intr-o camera mai mica de la un calorifer fata de o camera mai mare ...

Nu cred ca-i un exemplu potrivit sa comparam omul cu albina si casa omului cu stupul. Lada are urdinisul deschis. Daca stai langa calorifer cu usa deschisa, nu mai conteaza cat e camera de mare/mica....iei caloriferul in brate(strangi ghemul). :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde SorinDaniel » 18 Oct 2014, 01:52

Florin Dobre scrie: La 300 orice interventie adoptata se repercuteaza major la total bani in buzunar(in plus sau pe minus).
Ce ne intereseaza de fapt...productia.
Cum facem productie...casa, masa, rasa, pregatirea stuparului, logistica, etc.
Aici vorbim de casa. Eu am Dadant si ma incanta MEA(sa zicem). Pai ma costa sa schimb caruta. Trebuie sa stiu ce fac...ca banii pe lazi raman dati. In lipsa unei dovezi concrete ca schimbarea va insemna un plus, merg pe poteca mai cunoscuta. Poate pierd potul cel mare dar sigur nu scap vrabia din mana.

Alin are mai multi stupi MEA si cred ca ce face el se poate numi un experiment chiar daca este la o scara ceva mai mica.
I-am laudat curajul de a experimenta si altceva. Daca el este pasionat de tipul acesta de cutie si a investit munca si priceperea lui cred ca noi trebuie sa-l sustinem. Cea ce face el este mai mult decat experiment, este solutia gasita de el pentru o tehnologie de lucru care o doreste eficienta.
In rest , sunt cu totul de acord , scopul este productia, care are la baza tehnologia de lucru a stuparului, logistica, experienta si intuitia capatate in ani buni de pastoral.

In ceea ce priveste comparatia cu omul si camera , recunosc ca poate nu este cea mai potrivita dar ideea ramane, trebuie sa-si fac si ele cald acolo si nu este tot una ce spatiu incalzesc.
SorinDaniel

Mesajde nae » 18 Oct 2014, 10:13

Mircea_63 scrie:Obosit, totusi ma tenteaza discutia. Admit ca acum o abordez superficial si imi cer scuze, dar ma tenteaza:
1. Volumul este flexibil la orice stup ce foloseste caturi.
2. Nici vorba de iernare mai buna pe rama mica. Nu e logic. Ghemul e fragmentat.
3.Suprafata ce trebuie incalzita e data pur si simplu de suprafata de puiet.
4. Deacord ca e manevrare mai usoara cu rama mai mica, dar cu catul e si mai usoara.
5. Miere de mai buna calitate? Asta nu o cred si ma face sa zambesc.
Mi-ar placea o discutie serioasa, cu argumente serioase.

Discutia e si serioasa si are si argumente .
1* NU(teoretica da , DB are cuib prea mic sa duca 2-3 caturi )
2*NU ;valabil la MER ,MEA e cat un ghem = elimina neajunsul ME care e mai mare.
3*DB/MER/ME avand rama mai lunga decat ghemul(47) trebuie ''ceva'' in plus sa stopeze pierderea ; MEA ''e din perete-n perete'' regleaza mai usor .
4*am 3 MEA .... DA
5*Nu pot explica , cred ca se leaga tot de dimensiunea naturala a ghemului , in catul 2 unde apare si miere ea nu se amesteca pe rama cu puiet/nu sunt coroane = unde e miere e miere /puiet fara coroane .
Singura mea problema e :
-caldura :(
-vantul :D
Caldura - am AV/capac izolat (au fost roi) in vara au ventilat vartos / urdinisul superior la DM sau urdinisul-gaura practicat in corpuri(Bunka parca ) cred ca n-a aparut aiurea = de urmarit
nae

Mesajde SorinDaniel » 18 Oct 2014, 13:48

As incerca sa punctez avantajele MEA pe fiecare punct discutat :
Asa ca avem :
1. Rama mica inseamna volum mai bine adaptat la necesitatile cerute de moment.
Clar MEA se incadreaza bine aici, poti lasa cuibul pe un corp, sau doua in functie de cum este puterea familiei.
2. Iernare mai buna pe rama mica
Aici MEA bate usor orice alt tip de stup. Ghemul ocupa bine aproape toata rama. Doar rezerve de miere sa aiba si iarna este ca si trecuta.
3. Dezvoltare rapida in primavara.
Chiar cred ca Stupi MEA au toate conditiile sa plece mai repede . Alin, Nae, ei au asa ceva si ne vor spune cu siguranta.
4. Manevrare mai simpla si eficienta.
Pai un corp de MEA nu este asa de greu deci este Ok si aici.
5. Miere de mai buna calitate
Daca miere nu se amesteca cu celule de puiet si gradul de capacire este mare atunci avem o miere de calitate.
6. Avantajele ramei unice
MEA-ul corespunde.
7. O rama mica se cladeste mai usor
Aici ma refer la faptul ca rama fiind cladita mai repede, familia beneficiaza de ea si in anumite situatii asta poate conta.

Asa ca MEA-ul cred ca are un viitor printre stuparii si vom auzi tot mai des de el.
Bafta tuturor!
SorinDaniel

Mesajde nae » 18 Oct 2014, 14:13

SorinDaniel scrie:1. Rama mica inseamna volum mai bine adaptat la necesitatile cerute de moment.
Clar MEA se incadreaza bine aici, poti lasa cuibul pe un corp, sau doua in functie de cum este puterea familiei.
Bafta tuturor!

''Volum mai bine adaptat '' momentului = asta e cheia .
Cuibul la MEA nu-l lasi pe un corp . PUNCT
ME in conditii LUX bate tot , cand nu are ''an'' faci artificii contra ''naturii'' :
-iernare pe un corp
-iernare pe doua limitat(5 sus -5 jos , ex )
MEA rezolva ''anul'' slab-bunicel ; in anul LUX ME e imbatabil .
Parere PUR teoretica .
nae

Mesajde florinapi » 18 Oct 2014, 17:05

Lucrat corect,me bate tot.Incercati,comparati,si o sa va lamuriti.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde teinegru64 » 18 Oct 2014, 17:17

Dragilor ....profitati, de faptul ca ma chinuie un cazan .Eu ii zic de produs rachiu. Dar el nu stie asta ... :lol: Scoate doar o apa acra sau ceva ce are gust de otet.Daca dati tot din casa....despre MEA... nu imi va ramane nimic in maneca. :lol:
Fişiere ataşate
IMG_0176.JPG
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR