delorin I scrie:Salut! Dupa toata isteria asta cu Evodia, are cineva pana la urma rezultate cu aceast copac? Un cules minimal cat de cat satisfacator? Nu de alta dar m-am imprietenit cu un veterinar italian, din Pisa, profesor universitar printre altele, care este extrem de fara rezultat in urma plantarii acestor copaci! O sa postez in curand rezultatele ceretarilor lui! NU am reusit inca sa-i citesc studiul pe care mi l-a dat!
Din cate stiu in Romania evodiile sunt prezente ca si copaci solitari, nu exista massive, astfel incat sa existe cules semnificativ. Totusi, cei care au cate un astfel de copac in zona lor spun ca este plin de albine in perioada infloririi. Dar asta nu ne spune nimic...
In Lugoj sunt in jur de 30 de copaci maturi de paulownia tomentosa, dar inca nu am vazut nici o lingura de miere de paulownia si nici sa creasca ca pe net. Dar sa revenim la evodia.
In Romania eu nu am vazut copac evodia matur, ci doar puieti. Am si eu cativa (anul 3 sau 4). Cei care au plantat acum cativa ani inca nu se pot pronunta deoarece chiar daca au inflorit, cantitatea de nectar secretata este nesemnificativa... Deci evodia pentru noi inca este o enigma sau o "bula" comerciala.
Poza atasata este din Grecia, august 2014. In statiunea in care am fost era plin, de la puieti de cativa centrimetri, la pomi maturi. Cei cu care am vorbit nu mi-au putut da informatii nici macar legate de denumire... Localnicii din zona respective se rezuma la barmani, ospatari, receptioneri, cameriste...
Am un prieten pe facebook din Grecia, o sa-l intreb daca evodia are vreo impotanta melifera la ei. Oricum, in Grecia, poliflora si mierea de pin sunt la putere!