Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Trantorii si rostul lor in colonie

Mesajde lucky5strike » 17 Iul 2012, 23:54

Trantorii reprezinta o componenta deloc neglijabila in familia de albine, pe sezonul activ. Prezenta lor indica faptul ca familia de albine se afla intr-un stadiu de evolutie avansat, matur, si pe care l-am numi starea de echilibru a coloniei.

Rolul principal al trantorilor in colonia de albine este acela de a asigura perpetuarea speciei. In ziua 24 de la depunerea oului, trantorul eclozioneaza si, in medie, din ziua a 15-a devine apt pentru imperechere. Varsta optima de imperechere este situata insa undeva la 30-40 zile de la eclozionare, in conditiile in care ei traiesc in general 60 de zile. Atunci cand executa zboruri, pentru intalnirea matcilor iesite la zborul de imperechere, trantorii se strang in zone speciale, aflate cel mai ades la cateva sute de metri distanta de vatra. Ei zabovesc in zbor in medie 30 de minute, apoi se intorc in stup, unde raman, sau se pot realimenta cu miere si reiesi iar. Temperatura potrivita este intre 22-32 grade, cu cer senin, si fara vant.
Foarte putini trantori au sansa unei imperecheri cu matca virgina. Aceasta se imperecheaza in medie cu 15 trantori, colectand sperma acestora. Imperecherea cauzeaza moartea trantorilor respectivi, datorita paraliziei muschilor abdominali in momentul eversiunii endofalusului si eliminarii explozive a spermei in oviduct.

Intr-o colonie normala, puietul de trantor pe timpul sezonului nu depaseste 5% din puietul total depus de regina. Ingrijirea larvelor de trantor solicita in mod deosebit familia de albine, care trebuie sa aiba conditii deosebite, in primul rand albina multa, rezerve serioase de pastura si polen in cuib. O rama de trantori inseamna consum de 2,5 rame-miere si 0,5 rame-polen, pe langa ca angreneaza in activitatea de crestere un numar deloc neglijabil de albine doici.

Trantorii se dezvolta din ouale nefecundate depuse de matca in celule pregatite de albina, cu diametru de 6,5 mm. Nu toate ouale nefecundate depuse de matca reusesc eclozionarea ca larve, si nu toate larvele de trantor vor reusi sa fie capacite de albine. In practica observam aspectul nu foarte compact al ramei de crestere trantori, comparativ cu rama de puiet din care vor rezulta albine. In aceeasi ordine de idei, nu toti trantorii eclozionati vor reusi sa se maturizeze sexual. Fata de orice indispozitie sau discontinuitate legata de starea de echilibru a familiei, cantitatea, calitatea rezervelor de hrana sau chiar fata de intemperii, familia de albine reactioneaza reducand sau abandonand cresterea larvelor de trantor, in timp ce puietul de lucratoare poate continua aproape normal. Daca aceste obstacole se intind pe mai mult de doua saptamani, eliminarea trantorilor din colonie incepe.

Genetic, trantorii transmit insusiri doar din linia reginei din care provin. Se obisnuieste a se afirma ca trantorii nu au tata, ci doar mama. De aceea, pentru a recupera cat mai fidel genetica unei regine valoroase, din aceasta vom dezvolta numai trantori. Ajunsi la maturitate, ei pot fi folositi in puncte controlate de imperechere, sau materialul seminal recoltat din ei va fi utilizat in scopul inseminarii artificiale.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Re: Trantorii si rostul lor in colonie

Mesajde mihaistupar » 08 Oct 2014, 06:07

Vreau sa continuam discutia initiata acum ceva timp de colegul nostru. Ce insusiri transmite masculul,respectiv femela-matca? Din ce am observat eu trantorii transmit direct gena responsabila rascibilitatii si igienei. Matca transmite ponta,calitatea ei,etc. Cine poate da niste detalii de specialitate acestui subiect?
mihaistupar

Mesajde Gicuta » 13 Oct 2014, 15:20

mihaistupar scrie:Vreau sa continuam discutia initiata acum ceva timp de colegul nostru. Ce insusiri transmite masculul,respectiv femela-matca? Din ce am observat eu trantorii transmit direct gena responsabila rascibilitatii si igienei. Matca transmite ponta,calitatea ei,etc. Cine poate da niste detalii de specialitate acestui subiect?

Literatura de specialitate mai veche se refera si la faptul ca trantorii incalzesc puietul (in unele locuri trantorii se mai numesc "closti")
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde Adrian Galofteanu » 16 Oct 2014, 06:49

lucky5strike scrie:Trantorii reprezinta o componenta deloc neglijabila in familia de albine, pe sezonul activ. .

Dar prezenta catorva trantori(3-5 vazuti!) acum in familii normale, 6-7 rame, cum o putem comenta?
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde mihaistupar » 16 Oct 2014, 07:43

Nu stiu fratilor cate e explicatia, dar aseara la restrangeri am vazut multi trantori,puiet o palma la matcile de august.probabil fiind ceva cules,prefera sa ii tina pt ventilatie si temperatura,sa reduca uzura albinei de iarna.
Apropo de rolul lor-am vazut trantori care rodeau sau umezeau botci gata de eclozionare. Cei care rad trantorii in vederea maririi productiei,mai reflectati la acest aspect...
mihaistupar

Mesajde igo1 » 22 Oct 2014, 14:55

e adevărat despre trântori ca generează căldură. Intru-n filmulet nemțesc tradus în engleza arata Cum se fac roiuri la pachet. Înainte de a recolta albine, acestea erau trecute într-un corp cu rame goale printro gratie haneman pt a fi izolați trântori după care albinele erau scuturate în cutia de transport. Spunea ca se face ăsta pentru a se evita supraîncălzirea roi ului în timpul transportului.
igo1

Mesajde TDI » 22 Oct 2014, 16:25

Un lucru interesant, am facut un roi artificial la un prieten, cu botca la eclozionare. Majoritatea albinei a plecat, dar puietul capacit era acoperit de trantori in proportie de 90%. Si-a revenit si intra la iernat foarte bine.
TDI

Mesajde Dinca Catinel » 22 Oct 2014, 17:09

TDI scrie:Un lucru interesant, am facut un roi artificial la un prieten, cu botca la eclozionare. Majoritatea albinei a plecat, dar puietul capacit era acoperit de trantori in proportie de 90%. Si-a revenit si intra la iernat foarte bine.

Bine de stiut.
Dinca Catinel

Mesajde TDI » 22 Oct 2014, 17:24

Dinca Catinel scrie:
TDI scrie:Un lucru interesant, am facut un roi artificial la un prieten, cu botca la eclozionare. Majoritatea albinei a plecat, dar puietul capacit era acoperit de trantori in proportie de 90%. Si-a revenit si intra la iernat foarte bine.

Bine de stiut.

A fost o greseala... trebuia in mod normal sa-i las suficient de multa albina tanara incat sa acopere puietul capacit, nu intotdeauna ai trantori la dispozitie. Daca eram la stupina mea, corectam greseala - cu albina suplimentara.
TDI

Mesajde Dinca Catinel » 22 Oct 2014, 18:23

Am inteles, dar zic ca e bine de stiut ca rezista si asa un roi (pt cazuri extreme).
Dinca Catinel

Mesajde Adi Hodis » 23 Oct 2014, 05:23

igo1 scrie:e adevărat despre trântori ca generează căldură. Intru-n filmulet nemțesc tradus în engleza arata Cum se fac roiuri la pachet. Înainte de a recolta albine, acestea erau trecute într-un corp cu rame goale printro gratie haneman pt a fi izolați trântori după care albinele erau scuturate în cutia de transport. Spunea ca se face ăsta pentru a se evita supraîncălzirea roi ului în timpul transportului.

Orice insecta degaja caldura ... de ex. furnica, fiind mai mica decat albina ... o fi ea mica - mica, da-s multe !. :)
Trantorul e si el insecta, dar daca-s multi, se simte ...
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde andrei_calinescu » 23 Oct 2014, 17:39

Adrian Galofteanu scrie:
lucky5strike scrie:Trantorii reprezinta o componenta deloc neglijabila in familia de albine, pe sezonul activ. .

Dar prezenta catorva trantori(3-5 vazuti!) acum in familii normale, 6-7 rame, cum o putem comenta?

Mai e inca polen care vine de afara, cred odata cu venirea frigului, vor executa si trantorii ramasi.
Am observat si eu cativa trantori la matci foarte tinere.
andrei_calinescu

Mesajde lucky5strike » 23 Oct 2014, 18:11

Ar trebui sa fie invers.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde andrei_calinescu » 23 Oct 2014, 18:14

Sunt exceptii rare la vremea asta, dar exista.
andrei_calinescu

Mesajde peterneamt » 23 Oct 2014, 18:39

O familie fără trântori în sezonul activ adună sub 50 % din potenţialul ei, comparativ cu o familie de aceiaşi putere dar care nu a avut parte de furculiţa stuparului......Dar asta se întâmplă şi la oameni.....între bărbaţi o femeie, sau între femei un bărbat,.. creşte secreţia de adrenalină ......spiritul combatant....nevoia de competiţie,......deci producţia. :lol:
peterneamt

Mesajde cristi_vidican » 23 Oct 2014, 21:38

peterneamt scrie:O familie fără trântori în sezonul activ adună sub 50 % din potenţialul ei, comparativ cu o familie de aceiaşi putere dar care nu a avut parte de furculiţa stuparului.....

Am un stupar în satul meu care e începător. Primăvara, stă toată ziua cu penseta și culege trântorii. :lol:
Cred că la anu merge să-l ajut! :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR