Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan Club ME

Mesajde andrei_d » 26 Sep 2014, 19:31

Distanta intre rame este de 10 mm doar daca in corpul de jos folosesti falt de 12 mm si in corpul de sus folosesti falt de 17 mm. Bineinteles ca nu e valabil, toate corpurile vor avea falt de aceeasi dimensiune. Ori ca mergi pe 17, ori ca mergi pe 12, nu ai cum sa scapi de aia 15 mm intre rame.

Un corp are inaltimea de 245 mm si o rama are inaltimea de 230. Cu falt de 17 mm, ai 8 mm jos si 7 mm sus.
andrei_d

Mesajde andrei_d » 26 Sep 2014, 20:07

Pentru cei care lucrati pe ME, are sens sa micsorez inaltimea corpurilor de la 245 mm la 238 mm, pentru a avea 8 mm intre rame? Sau aia 15 mm nu fac probleme mari si e mai bine sa las corpurile asa cum sunt?
andrei_d

Mesajde MIHALACHE » 26 Sep 2014, 20:34

Distanta mai mare de 8mm antre rame fac albinele sa construiasca faguri si multe punti de ceara pe care sa urce sus,angreuneaza mult lucrul si iernarea pe doua corpuri ,mai ales daca acestea sunt razuite eu merg pe analtimea de 240 mm si ceara dintre corpuri aproape ca a disparut.
MIHALACHE

Mesajde andrei_d » 26 Sep 2014, 22:50

Multumesc pentru informatie, voi taia corpurile la 238 mm.
Conform acestei schite de Langstroth, la ME-urile romanesti e vorba de 17 mm, la care se adauga varful de 5 mm. Daca nu se face varful, ci doar un falt simplu, 17 mm e dimensiunea.
Fişiere ataşate
a.gif
andrei_d

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 06 Oct 2014, 07:37

Cel mai bine e sa se respecte dimensiunile intocmai. Trebuie sa ramana un spatiu de albina deasupra si dedesupt. Acest stas are in vedere conceptul de bee-space - ce e mai mic propolizeaza, mai mare umple cu ceara. (http://en.wikipedia.org/wiki/Langstroth_hive)

http://www.beesource.com/build-it-yours ... ry-birkey/
hntrnth@mailinator.com

Mesajde florinapi » 18 Oct 2014, 17:30

Daca deasupra ramelor este un spatiu de 8-10 mm,ce rost mai are Si dedesupt un spatiu de 7mm?
Normal, corpurile au 240mminaltime.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde andrei_d » 08 Noi 2014, 21:46

Cat cantareste un stup ME pe doua corpuri, sa zicem atunci cand il mutam de la un cules la altu. Doar cuibul pe doua corpuri, fara caturi.
andrei_d

Mesajde CristianBee » 08 Noi 2014, 22:11

andrei_d scrie:Cat cantareste un stup ME pe doua corpuri, sa zicem atunci cand il mutam de la un cules la altu. Doar cuibul pe doua corpuri, fara caturi.

Acum pentru iarna ? depinde cate rame ai sus dar la mine in general cu 6-8 rame sus si jos 10 rame cam 40-50 kg .
Depinde de cata miere ai in ei .
CristianBee

Mesajde andrei_d » 08 Noi 2014, 22:57

vara ma intereseaza cand il iau de la rapita si il duc la salcam de exemplu. Nu umblu in cuib sa iau mierea, cat baga ele aia ramane. Intreb ca sa pot calcula ce greutate voi avea pe remorca. Anul asta am Dadant, de la anul trec pe ME.
andrei_d

Mesajde tuturicius » 08 Noi 2014, 23:39

Ai mei au avut anul asta la FS maximum 42,5 kg pe doua corpuri, cantariti fara capacul stupului, doar cu podisorul hranitor pe ei.
tuturicius

Mesajde CristianBee » 09 Noi 2014, 00:14

tuturicius scrie:Ai mei au avut anul asta la FS maximum 42,5 kg pe doua corpuri, cantariti fara capacul stupului, doar cu podisorul hranitor pe ei.

Si acum cat ai in medie ? asta pentru iarna .
CristianBee

Mesajde tuturicius » 09 Noi 2014, 00:23

Nu stiu ca nu i-am mai cantarit acum. Corpul de sus plin ochi in general, pe 6 rame, corpul de jos tot pe 6 rame, un pic mai pline decat ar fi cazul la ora asta. Locuiesc in podgorie si acum toamna mi-au cam umplut stupii de must :)))))). De aia am redus si jos numarul de rame, nu le-am lasat pe toate, pentru ca nu puteam sa le determin sa umple ochi ramele de sus. In final am gasit solutia care functioneaza - am descapacit jos si atunci au inceput sa care sus.
Scriu cam pe graba pt. ca trebuie sa plec cu duba la drum, luni dimi descarc in Germania. Cand ma intorc mai putem schimba impresii destre pregatirea de iarna :P
tuturicius

Mesajde CristianBee » 09 Noi 2014, 00:25

tuturicius scrie:Nu stiu ca nu i-am mai cantarit acum. Corpul de sus plin ochi in general, pe 6 rame, corpul de jos tot pe 6 rame, un pic mai pline decat ar fi cazul la ora asta. Locuiesc in podgorie si acum toamna mi-au cam umplut stupii de must :)))))). De aia am redus si jos numarul de rame, nu le-am lasat pe toate, pentru ca nu puteam sa le determin sa umple ochi ramele de sus. In final am gasit solutia care functioneaza - am descapacit jos si atunci au inceput sa care sus.
Scriu cam pe graba pt. ca trebuie sa plec cu duba la drum, luni dimi descarc in Germania. Cand ma intorc mai putem schimba impresii destre pregatirea de iarna :P

Ok , grija la drum . :P
CristianBee

Mesajde andrei_d » 09 Noi 2014, 09:08

Multumesc frumos, am inteles. O sa aproximez la 45 de kg.
andrei_d

Mesajde ionut iasi » 10 Noi 2014, 22:06

Buna seara,as dori sa intreb pe cei care detin ME , cum as putea salva o matca dintr-un nucleu de anul asta care s-a cam depopulat(a mai ramas un pumn de albina).De inlocuit matci nu am de inlocuit am doar o familie mai slabuta fata de celelalte si ma gandeam sa pun o gratie Haneman peste corpul 1 unde se afla ghemul familiei si apoi un ziar si in corpul 2 sa bag nucleul.Voi ce spuneti....alte idei....
Acum ma gadesc ca am citit pe undeva ca s-ar putea ca albina la un moment dat sa migraze spre matca cu feromonii mai puternici si cealalta matca sa ramana fara albine si sa moara in cele din urma si n-as vrea sa se intample asta ca ambele matci sunt tinere cea din nucleu e de anul asta iar cea din familie e de anul trecut din iulie .Va multumesc anticipat
ionut iasi

Mesajde TDI » 10 Noi 2014, 22:41

Eu iti recomand sa unifici sau sa ajuti cu albina de la cei mai puternici.
Dar, in loc de Hanemann - poti folosi plasa de tantari si 2 urdinise; nu prea merge in zona Iasului totusi.
TDI

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR