Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Condensul

Mesajde MUSTA » 12 Iul 2014, 10:59

MUSTA scrie:aceste laveta ajuta cumva,asezate peste rame, la absortia condensului? http://laveta.ro/produse/lavete-bumbac- ... u-40x30cm/

altele...http://www.directorproduse.ro/casa-si-g ... c-2-18936/
MUSTA

Mesajde MUSTA » 12 Iul 2014, 11:42

genutzu scrie:Eu folosesc folia doar de la rapita incolo pana toamna la impachetajul de iarna.La rapita am folia acoperita de o mocheta. Iarna doar mocheta direct deasupra ramelor. Mocheta este semipermeabila, nu din aceea cauciucata si permite un oarecare schimb de aer si umiditate . Am 3 ani de cand folosesc mocheta si este cea mai uscata iernare din cate am experimentat. Superioara net podisoarelor din scandurele, podisorului pe toata suprafata, foliei pe mtoata suprafata, foliei partial etc. Am sa postez foto in acest sens cand am timp. Cu mocheta 0 mucegai,0 condens. Mentionez ca nu am funduri cu sita ci intregi.

care dintre aceste tipuri de mochete credeti ca este mai buna http://www.mochetagilau.ro/mocheta.html ?
MUSTA

Mesajde joohny » 10 Noi 2014, 16:19

Va salut.Nici nu a venit iarna ca deja am condens .Azi am scos folia ,in locul ei am pus o paturica cit tine ramele,podisorul cu sita total,peste podisor ceva cirpe dupa care capacul (are polistiren de 2 cm).Urdinisul cam 0,5 cm/rama iar sibarul complect inchis.Un fel de horn.Nu stiu cum o sa ierneze insa as mai vrea niste sugestii.Multumesc.Sanatate.
joohny

Mesajde joohny » 11 Noi 2014, 11:14

joohny scrie:Va salut.Nici nu a venit iarna ca deja am condens .Azi am scos folia ,in locul ei am pus o paturica cit tine ramele,podisorul cu sita total,peste podisor ceva cirpe dupa care capacul (are polistiren de 2 cm).Urdinisul cam 0,5 cm/rama iar sibarul complect inchis.Un fel de horn.Nu stiu cum o sa ierneze insa as mai vrea niste sugestii.Multumesc.Sanatate.
joohny

Mesajde CORNEL V. » 11 Noi 2014, 11:18

peste podisor pune ziare si paturica,dar trebuie sa lasi o fanta de aerisire in partea din fata a podisorului...un colt liber in partea cu ramele
CORNEL V.

Mesajde TDI » 11 Noi 2014, 11:28

CORNEL V. scrie:peste podisor pune ziare si paturica,dar trebuie sa lasi o fanta de aerisire in partea din fata a podisorului...un colt liber in partea cu ramele

Eu am gasit mucegai intr-un stup cu fund AV, dupa ce am scos foliile, podisorul din sita 90%. Vroiam sa las 10 familii sa vad cum iernează, dar in lunca si in zonele cu multa ceata respectiv umezeala sunt sigur ca fundul AV merge doar la familii cu 2-2.5 kg albina, adica 8-10 rame albina. Intr-o stupina asezata, in Moldova nu poti obtine mai mult de 6 rame media nici daca te pui in cap, poate doar daca unifici la modul absurd. Pentru 8 rame de albina ai nevoie de 2 kg polen si 10 kg miere, presupunând ca ai ramele pentru iernare, cuib separat. La mine 17 rame de albină la 1 august asigura 1.5 kg albina dau 6 rame, maxim.
Poate fără varroa...
TDI

Mesajde CORNEL V. » 11 Noi 2014, 11:31

Am scris cum fac eu,iernare in stil horn...si nu este gram de condens
CORNEL V.

Mesajde TDI » 11 Noi 2014, 11:36

Te invit la mine... Aerul in ultimii ani contine prea multi vapori de apa. Gerurile alea de 30-60 de zile din trecut erau providentiale din foarte multe puncte de vedere, nu era nici o problema. Anul trecut horn i-am avut si mai mult mucegai in stupi n-am avut niciodată. Acum? Compromisuri...
TDI

Mesajde Stefan_D » 12 Noi 2014, 04:25

Sac de iuta deasupra ramelor, apoi podisorul. Daca se poate si o gaura de 2 cm in peretele stupului, treimea superioara, condens zero.
Stefan_D

Mesajde alt stupar » 12 Noi 2014, 09:36

cateva mentiuni:
-sita metalica in podisor = magnet de apa = condens indiferent ca e horn sau clopot, indiferent cu ce este opturata superior;
-lazile clasice, tip ACA aveau podisoarele prevazute cu o fanta de 3 cm. Noi, in emaniciparea noastra, am zis ca merge si fara. Merge, dar cu mucegaiul la pachet;
-celor care au ales varianta folie superioara cu un colt indoit pentru evacuarea uniditatii... le sugerez sa aiba mare grija in ce parte a stupului vor lasa acel colt. Un ghem de iernare expus direct curentilor de aer = probleme !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde feederman » 12 Noi 2014, 11:11

alt stupar scrie:cateva mentiuni:
-sita metalica in podisor
Vezi MP.
Sa nu uiti Darie!
feederman

Mesajde valter » 12 Noi 2014, 20:15

feederman scrie:
-sita metalica in podisor
Vezi MP.

Sa intelegem ca detineti adevarul absolut?

Semneaza . Directorul REBU.
valter

Mesajde lucky5strike » 12 Noi 2014, 22:46

Primenirea aerului in lada joaca cel mai important rol.

Trebuie doar facuta cu masura.

8-)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde feederman » 13 Noi 2014, 09:04

valter scrie:Sa intelegem ca detineti adevarul absolut?
Semneaza . Directorul REBU.

Ma bucur ca inca mai sunteti in activitate. Cum stati cu utilajele de ...deszapezire si alte alea.? Nu am afirmat, ca detin adevarul in domeniu. Am niste convingeri referitoare la cu totul alte aspecte. In privinta tehnologiei apicole sunt departe de acel absolut si de aceea dau credit oricui, cu atat mai mult D-voastra. De altfel cine afirma asa ceva isi face un deserviciu. Eu sunt bucuros daca pot invata cate ceva, indifernt de sursa. Este vorba doar de o cerere mai discreta, adresata unui coleg care detine experienta in domeniu. Nu are rost sa inventez roata . Cititi un MP pe subiectul care ma intereseaza? N-am nici un motiv sa nu va spun :Cu respect!
Sa nu uiti Darie!
feederman

Mesajde cosming » 13 Noi 2014, 11:06

-sita metalica in podisor = magnet de apa = condens indiferent ca e horn sau clopot, indiferent cu ce este opturata superior;
-lazile clasice, tip ACA aveau podisoarele prevazute cu o fanta de 3 cm. Noi, in emaniciparea noastra, am zis ca merge si fara. Merge, dar cu mucegaiul la pachet;
-celor care au ales varianta folie superioara cu un colt indoit pentru evacuarea uniditatii... le sugerez sa aiba mare grija in ce parte a stupului vor lasa acel colt. Un ghem de iernare expus direct curentilor de aer = probleme !

Pe sita din podisor condenseaza apa doar daca nu exista suficient spatiu intre capac si podisor prin care sa fie evacuat aerul. Am iernat si cu sita si cu sita acoperita cu carpe bumbac-lana. In prima varianta cu spatiu de 1cm intre podisor si capac si 1cm intre lateralele capacului si stup a fost un pic mai mare consumul de miere fara condens pe sita. In varianta a doua consumul a fost mai redus dar carpa era permanent umeda. Stupii erau cu fund plin. Cu capac care nu permite aerisirea da e o problema cu condensul.
cosming

Mesajde andrei_calinescu » 13 Noi 2014, 15:21

Ce parametrii s-au modificat de pe vremea cand scria domnul Gica?
http://stuparitul.3xforum.ro/post/3181/ ... ndensului/
Sunt asa perimate spusele dansului incat sa ne labartam pe 16 pagini acum? Si cu ce concluzii?
Personal iernez:
- la lemn: cu podisor peste rame , peste podisor 3 coli de ziar , peste ziare o coala de sac de iuta. Peste capac fara aerisire.
Urdinis larg(app 20 cm). 0 condens, umiditate.
- la polistiren : 0 impachetaj, am 4 gauri in fundul stupului descoperite.Urdinis larg. 0 condens, umiditate.
andrei_calinescu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR