Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Pomii Fructiferi

Mesajde 7Rame » 04 Apr 2014, 09:41

Cad albinele pe urdinis, grele, de parca ar veni de la 3 km...Cred ca de la prun. Am vz si mar inflorit, cel timpuriu.
Grele, si doar f putine cu polen. Sunet grav, semn ca sunt incarcate, ca bombardierele, si greu manevrabile. unele nici nu mai nimeresc exact blanita de zbor, si pica in iarba.
sunet grav... :lol:
Rezultatul...este evident. Fara siroape, rame descapacite sau alte stimulente.
Stup lasat in...paragina, a iernat ca si in pom, doar cu sita sus, fara podisor, undeva la 7 rame.
Are 6 table de puiet!
Cand i-am bagat rame, am curatit o data ceea ce cladise. Nu-i dau foaie!!
Fişiere ataşate
1.jpg
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde TDI » 04 Apr 2014, 11:03

În ce ţară trăiţi fraţilor? :D Las' că-ntr-o săptămână aşa-s şi la mine! On topic: zarzărul e înflorit, piersicul se chinuie, la măr dau frunzele acum.
TDI

Mesajde popik50 » 04 Apr 2014, 19:54

La mine e jale...curge nectarul din rame, ieri am bagat rame la crescut si azi dupa amiaza am verificat, rezultatul a fost peste asteptari, ramele sunt crescute in totalitate. Si un stup m-a uimit, ieri i-am pus catul de 1/1 si 4 rame la construit, azi erau in proportie de 80-90 % construite toate 4. Efectiv familiile au explodat. Saptamana viitoare le pun caturile la majoritatea ca nu se mai poate. Am familii si pe 7-8 rame cu puiet si mai e ceva pana la salcam ;)
popik50

Mesajde Trantorul@ » 04 Apr 2014, 20:21

Si la mine e binisor bag rame la ouat si ele blocheaza cu nectar , e binisorrr daca nu ar fi vantul ar fi excelent .... , prunii sunt istorie , mai sunt ceva ciresi salbatici prin padure si meri de toamna , salcamul sta sa bata la usa ...
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde TDI » 04 Apr 2014, 20:22

Câte rame artificiale şi caturi ai pregătit? Ai nevoie de dublu. Iarăşi, timpul, e necesar cu cel puţin 50% mai mult. Ce ţară...
TDI

Mesajde Trantorul@ » 07 Mai 2014, 16:50

TDI scrie:Câte rame artificiale şi caturi ai pregătit? Ai nevoie de dublu. Iarăşi, timpul, e necesar cu cel puţin 50% mai mult. Ce ţară...

Mai ca imi venea sa te cred ca am nevoie de dublu da presimteam io ceva ....
Norocul meu ca le am pregatite de mult, si uite asa o trecut o luna de zile de foame cruntaaaaaaaaaaa ( frig ploi si vant)si iar nu le folosesc pe toate, ieri si sambata au miscat ceva la paducel , nici nu vreau sa ma gandesc cum aratau stupii atunci si cum arata acum dupa o luna de zile .... si cica sa faci apicultura cu cisterna si .... cand vine culesul te ploua si iar bagi cu cisterna ... si ce frumoasa-i apicultura, uite asa curg banii in ea fara numar ...
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde B.K » 13 Noi 2014, 12:26

As vrea sa continuam subiectul asta pentru cei care detin livezi , minilivezi sau adora domeniul.
Eu am o minilivada de vreo 80 de pomi in total . Anul asta am plantat pentru sistemul pe spalier. La restul pomilor am aplicat coroane tip vas (clasic sau ameliorat)
In afara de stropirileecu substanta pe baza de cupru si cea cu ulei horticol , mai fac maxim 3 tratamente pe an cu insecticide si fungicide.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde Closcutz » 13 Noi 2014, 14:45

Recunosc ca ma intereseaza foarte mult subiectul. Care sunt substantele ce trebuie folosite acum la stropire? Ulei horticol stiam ca s-ar da cand cade frunza... Ce alte lucrari sau stropiri mai efectuati acum atat la pomii tineri cat si la cei pe rod?
Closcutz

Mesajde B.K » 13 Noi 2014, 15:35

Atat uleiul horticol cat si produsele pe baza de cupru se folosesc in repaus vegetativ .
Dupa caderea frunzelor eu stropesc cu Zeama Bordeleza , iar ca si ulei horticol folosesc Confidor Oil , Emerite...etc , in functie de ce gasesc la farmacie.
Trebuie tinut cont de faptul ca aceste 2 produse nu trebuie date impreuna , asta e obligatoriu. Se da la distanta de min 7-10 zile.
Tratamentul se aplica atat la pomii pe rod cat si la cei tineri. La pomii care nu sunt pe rod nu li se aplica tratamente cu insecticide clasice (Calypso , Karate , Decis , Actara...etc) .
B.K

Mesajde ovidiu_78 » 13 Noi 2014, 17:06

BeeeK scrie:... La pomii care nu sunt pe rod nu li se aplica tratamente cu insecticide clasice (Calypso , Karate , Decis , Actara...etc) .

Dc? Imi explicati si mie? Sunt in necunostinta de cauza...
Eu am dat pe pomii ce I-am plantat in toamna trecuta cu calypso cred...erau plini de paduchi, frunzele erau mancate...asa s-au oprit, de dezvoltat s-au dezvoltat ok pt primul an, taiati pe la 80 cm toti, au zburat peste 2m pana acum toamna...

Multumesc
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde Closcutz » 13 Noi 2014, 18:30

La pomii tineri(puieti altoiti plantati toamna trecuta) a trebuit sa le trag vreo doua stropiri cu decis fiindca au fost invadati de niste omizi minuscule! Vreo 5 corcodusi(pruni nealtoiti) mi-au fost devorati de omizile buclucase...
Closcutz

Mesajde B.K » 13 Noi 2014, 18:46

Nu e interzisa stropirea pomillor cu insecticid la pomi mici, numai ca in cazul celor care nu rodesc ,Calypso de ex, nu are un mare efect. Daca sunt invazii de paduchi , omizi ...atunci se aplica. Sigur ca se poate aplica si la pomi care nu sunt pe rod , dar cand livezile sunt mari , practic este nevoie de multa substanta = bani multi , in conditiile in care nu este necesara stropirea. Calypso de exemplu este un insecticid daunator viermilor fructelor , pureci meliferi . omizi etc . Avantajul acestui insecticid , foarte bun de altfel , este ca nu este daunator albinelor si bondarilor. Daca aveti sau daca va face cineva o schema de tratamente la pomi o sa observati ca insecticidele clasice - simple se aplica de la inflorire incolo , sigur ca depinde de specia de pom , dar tot in timpul infloririi.
Sanatate !!!!
B.K

Mesajde B.K » 13 Noi 2014, 18:49

Closcutz scrie:La pomii tineri(puieti altoiti plantati toamna trecuta) a trebuit sa le trag vreo doua stropiri cu decis fiindca au fost invadati de niste omizi minuscule! Vreo 5 corcodusi(pruni nealtoiti) mi-au fost devorati de omizile buclucase...

Cand sunt invazii se stropesc si salcamii si tot ce inseamana planta prin curte , mai ales invaziile omizilor sunt foarte periculoase ptr ca ataca tot ce e planta.
B.K

Mesajde Liviu Sarbu » 16 Noi 2014, 18:17

Cum sa nu fie nevoie de stropiri cu insecticid la pomii tineri ? Sunt o multime de insecte care ataca frunzele, ramurile si tulpina acestora. Se impune o atentie chiar mai mare decat la pomii pe rod. Daca tot veni vorba, in aceasta perioada se aplica un tratament cu zeama bordeleza 3%. Tratamentul este obligatoriu pentru samburoase, dar daca ai o gradina mica dai pe toti pomii. Stropirea se face intr-o zi insorita cand temperatura aerului depaseste 6*C. Tratamentele cu zeama bordeleza din toamna si din primavara sunt cele mai importante stropiri cu fungicid ale anului, dar nu trebuie sa ramana singurele.
Liviu Sarbu

Mesajde B.K » 17 Noi 2014, 19:14

Intr-adevar stropirile de acum si cele din primavara cu substanta pe baza de cupru sunt extrem de importante si esentiale.
B.K

Mesajde sapstel » 28 Noi 2014, 13:59

BeeeK scrie:Intr-adevar stropirile de acum si cele din primavara cu substanta pe baza de cupru sunt extrem de importante si esentiale.

Perioada optima pentru stropirile pe baza de cupru este 20 Decembrie. Conditiile esentiale sunt ca frunzele sa fie cazute iar temperatura sa fie de peste 5 grade.Se pot folosi ca si substante Alcupral, Funguran sau Zeama bordeleza. Pentru livezile afectate de Foc bacterian se poate folosi Aliette sau Alette. Din pacate, cele doua substante mentionate mai sus sunt destul de scumpe.
Urmatoarea stropire este cea avand la baza un ulei horticol. Este recomandat Nuprid Oil sau Confidor Oil.Temperatura trebuie sa fie peste 5 grade.Perioada de aplicare, pana la faza de " urechiusa".
sapstel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI