de oroles » 16 Noi 2014, 21:21
Cand o ingramadesc asa tare poti sa o arunci cu tot cu albinele care o inghesuiesc intr-un castron cu apa. E bine sa ai asa ceva cand mai eliberezi astfel reginele.
Cum fac eu: Eu am bigudiuri de Nicot. Bag matca in bigudiu si astup cu o bugata de fagure pe care il perforez cu furculita. Cand e cald afara dau bigudiul intre doua rame cu puiet necapacit (daca stupul are) deoarece acolo are mai multa doica si este stiut ca nu e agresiva cu regina. Am grija sa pun bigudiul cat mai drept, in picioare. Mi s-a intamplat si mie sa tabarasca agresiv multe albine pe matca. Apoi torn peste bigudiu doua linguri de miere (preferabil mai groasa sa nu curga prin porii bigudiului si sa naclaiasca regina). Sa vezi ce repede se calmeaza albinele. Regina se plimba prin bigudiu lasand feromon de matca. Feromonul se impregneaza in miere pe care albinele o ling si se familiarizeaza astfel cu matca. Din 10 introduceri asa anul acest nu am ratat niciuna. Am reusit si cu matci neimperecheate la introducerea in nuclee sau roi, stiut fiind ca matcile neimperecheate nu secreta feromoni de matca.
Stupul tau arata bine ca populatie. Felicitari!