talex scrie:Am si eu cateva experiente cu condensul si cu iernarea. prima iernare 2012, a fost grea. am stupii veticali 1/1 cu cat 1/1, fund plin, insa aveam podisorul din scandurele. a iesit un condens foarte mare, scandurelele s-au umflat, si n-a existat loc pt aerisire si nici nu puteam salta vreuna pt ca nu se mai inchidea capacul. al doilea an mi-am facut altfel de stupi, cu podisor de sita si am pus peste podisor un carton mai gros, taiat aproape exact pe toata suprafata, o paturica (le-am facut la croitorie) si o perna de papura care se asaza perfect in rama podisorului. Aersirea la capac a ramas deschia pe tot parcursul iernii si n-am mai facut condens in stup. asa ca si anul asta am mers pe aceeasi reteta. Am cusut de-a perne de papura de mi-au iesit ochii (de fapt am facut bataturi le degete). cred ca am facut vreo 170 de perne. La stupii puternici, stransi pe 7-8 rame, in interior am pus o singura perna de papura, la cei mai slabi 4-5 rame am pus doua, una in stanga, alta in dreapta. ma intreb totusi daca n-ar trebui sa impachetez cuibul mai bine, am vazut la unii apiculori ca pun paturi sau haine peste cuib si le coboara in stup, iszoleaza cuibul foarte bine, eu am una sau doua perne de papura, dar ramane un pic de spatiu si deasupa si lateral, cred ca se pierde caldura in restul stupului care e gol. mai vedem. sunt la a 3 iernare. sper sa iasa bine
andrei_calinescu scrie:Astazi am 20 de zile de stat la lada.
Fund plin, urdinisul deschis la max, ap 30 cm, in podisor 3 foi ziare si peste ziare o coala de sac iuta - la cei din lemn.
Am ridicat un capac si 0 condens/umiditate, inclusiv inafara ghemului.
Cata dreptate avea domnul GICA.
serban.valerian scrie:nu sant un expert de aici din forum se poste invata multe, important alegerea color bune. A face esperienze mereu
din care avem si perderei, nu ne da mana Clima la noi an tara e forte diversa, deci iernotte cu temperaturi si umidità ti diverse. Important metodo cea mai adescata zonei. La mine in zona Buzaului prin ani "80 erau ieri uscite ger zapada
aveam stupì fund anchis podiste cu sita peste care Zaire o paturica. Important schimbarea des a ziarelor.
Astazi stup cu fund AV,sabar deschis jumate polistiren extrudat de 2 dupa diaframma si peste podisor.
Deasupra folie, pe care pun capacul ce are doua. site Fata si spate. Important eliberat zapada de sub stup.
Nu este umiditàte daca se regleaza deschiderea, sabar dupa puterea familiei de albine.a
cristian bh scrie:Era unu,fotbalist si pe la nationala,Raducioiu,..........p-ala-l auzeam vorbind asa de fandosit,nu stiu insa daca si scria in maniera asta![]()
lucky5strike scrie:Horn sau clopot?![]()
![]()
![]()
Sigur ca horn.
serban.valerian scrie:nu sant un expert de aici din forum se poste invata multe, important alegerea color bune. A face esperienze mereu
din care avem si perderei, nu ne da mana Clima la noi an tara e forte diversa, deci iernotte cu temperaturi si umidità ti diverse. Important metodo cea mai adescata zonei. La mine in zona Buzaului prin ani "80 erau ieri uscite ger zapada
aveam stupì fund anchis podiste cu sita peste care Zaire o paturica. Important schimbarea des a ziarelor.
lucky5strike scrie:cristi_vidican scrie:Sigură că CLOPOT!!!...
Amicul tau DM, ce foloseste?
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori