Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde varza » 29 Noi 2014, 17:02

Multumesc nae. Mierea ce vreau sa o administrez e poliflora care a cristalizat fin. Atunci cand ai administrat ai gaurit punga?
varza

Mesajde nae » 29 Noi 2014, 17:23

varza scrie:Multumesc nae. Mierea ce vreau sa o administrez e poliflora care a cristalizat fin. Atunci cand ai administrat ai gaurit punga?

:oops: da , recunosc = biciuieste-ma :lol:
N-o mai fac de 2 ani .
nae

Mesajde alt stupar » 29 Noi 2014, 20:39

varza scrie:Cu ceva timp in urma am intrebat despre modalitatea de deplasare a ghemului pe orizontala dupa hrana.
.... faptul ca ghemul cand e frig se deplaseaza numai in sus deci consuma doar ce are deasupra lui ...... Scuzati-ma ca tot va sicanez. :mrgreen:

... cu intarzaiere :oops:
treaba e un pic mai nuantata... daca prin deplasarea pe orizontala intelegem deplasarea pe rame marginase, altele decat cele ocupate initial de ghem, atunci trebuie spus ca pe frig acest fapt se intampla in cazuri extrem de rare.
Pe de alta parte, o deplasare orizontala fata/spate, pe suprafata acelorasi rame a unui ghem de dimesiuni acceptabile este un fapt intalnit in mare parte din stupii pusi la iernat, cu o conditie: ne referim strict la perioada de dinaintea reluarii pontei !!! Este de la sine inteles ca albinele nu isi vor parasi niciodata puietul lasandu-l neacoperit pentru a se muta pe mierea situata in lateralul ghemului.

Atentie !!
Peroada in care literatura apicola recomanda a se interveni cu turte coincide cu perioada aparitiei primei generatii de puiet. Fa te rog o corelare intre cele scrise mai sus si cele recomandate de literatura !
varza scrie: Rezervele sunt : 45% minim pe rama centrala, crescand treptat pe ramele marginase unde apreciez ca ar mai fi un 70%. Ramele cu miere sunt 6 capacite chiar si fetele exterioare ale celor marginase.Mentionez ca nu am facut nicio manevrare a ramelor in toamna...... nu am aranjat in niciun fel ramele. Ghemul se afla in partea din fata a cutiei ..... rezervele din partea opusa sunt intacte. Atunci cand afirmasem faptul ca ghemul pe ramele centrale se gaseste la 2 palme de speteaza superioara ma refeream la partea cea mai ridicata a ghemului (am facut observatia la 5 grade). Problema era daca ghemul se va deplasa si pe orizontala in momentul cand termina rezervele de deasupra in conditii de frig.

Ok.
Scurt pe doi... lasa-l IN PACE !
Inteleg ca nu ai strans deloc si probabil ce ai estimat a fi 6 rame in realitate sunt vreo 4 bune, dar la procentul de rezerve de care zici, ABSOLUT SIGUR nu e nevoie de turta pana cel putin la final de ianuarie.
In tot raul si-un bine :D ghem in spre fata lazii... o va lua in sus pana sub speteze apoi usurel inspre in spate. Daca se localiza din start mijocul ramelor, logic ca o lua inspre in fata si odata ajuns la peretele frontal cale intoarsa nu mai facea veac. Deci, teoretic, risc de a sucomba cu mierea in lada !
Asadar, tine minte... peste iarna albina are nevoie de o parte mancare, doua parti liniste si inca o parte aer proaspat. Atat !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde varza » 29 Noi 2014, 22:10

Multumesc alt stupar.Exact acest raspuns il asteptam :) .Cand ma refeream la 6 rame spuneam de ramele care contin miere capacita pe ambele parti .In stup se afla 8 rame. Nu imi era frica de faptul ca nu vor avea hrana ci de cum se vor deplasa pe frig pe orizontala (adica din fata lazi spre partea din spate). Multumesc inca odata mi-ai fost de mare ajutor ;)
varza

Mesajde teinegru64 » 29 Noi 2014, 22:27

varza scrie:Multumesc alt stupar.Exact acest raspuns il asteptam :) .Cand ma refeream la 6 rame spuneam de ramele care contin miere capacita pe ambele parti .In stup se afla 8 rame. Nu imi era frica de faptul ca nu vor avea hrana ci de cum se vor deplasa pe frig pe orizontala (adica din fata lazi spre partea din spate). Multumesc inca odata mi-ai fost de mare ajutor ;)

Acum am inteles de ce Radio Erevan nu raspunde apicultorilor. :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde alt stupar » 29 Noi 2014, 22:36

Ai inteles. Da.
Acum. Desigur.

Cu mentiunea ca:
radio Erevan si-a incetat transimia in urma cu ceva vreme iar ceea ce receptionezi tu in tranzistoare este o inregistrare prafuita, pe vinil, de la radio irElevant.

O sa intelegi. Da.
Mai tarziu. Posibil.

:D
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde teinegru64 » 29 Noi 2014, 23:08

Unde dai si unde crapa. :lol: Chiar daca ai facut o gafa...nu trebuie sa il menajezi. :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde dragostuparul » 30 Noi 2014, 11:18

Buna ziua dragi apicultori. Ma numesc Dragos, sunt din Tulcea si de vreo 2 luni tot stau si ma documentez de aceasta ramura - apicultura. Cu cat capat , zic eu, cunostinte, cu atat mai mult imi doresc sa am primul meu stup. Dar pana sa se implineasca acest lucru, am nevoie de un ajutor de la voi - exista pe forum un topic deschis despre inceputul in stuparit( achizitie stupi,......) sau , cum o gandesc eu, cu ce stupi ar trebui sa incep? verticali sau orizontali, cand sa incep? i-au prima data un stup gol cu rame si inventar apicol sa vad cum functioneaza si apoi fac popularea in primavara? sau direct stupi populati, dar treaba este ca am sa ridic capacul si ma uit la ei. Astept niste raspunsuri de ajutor din partea voastra si va salut !
dragostuparul

Mesajde bmdna » 30 Noi 2014, 12:51

Salut!

Eu nu am inceput de multa vreme asa ca as putea sa am rabdarea sa-ti dau niste sfaturi ca de la incepator la incepator.
- Inveti mai cu spor cand citesti si poti sa faci si un pic de practica
- Ca incepator ar fi bine sa-ti cumperi 2 cel mult 4 familii, ca sa ai timp sa te ocupi si ca paguba sa nu fie prea mare daca dai chix
- Vremea pentru cumparat ar fi in primavara, daca banii nu sint o problema sau la inceputul verii cand poti sa iei niste roi ieftini. Ar fi mai comod sa iei de la vanzator familia cu tot cu stup, ai loc de negociere
- E bine sa-ti cumperi ceva unelte, absolut necesare: Masca, afumator si dalta. Mai tarziu poti sa cumperi si altele dar astea 3 sint absolut necesare. Sigur, ar putea sa fie si astea improvizate dar ar fi pacat
- Despre tipul de stup vei gasi sute de recomandari. Se pare ca orice stup este bun daca este convenabil pentru tine sa lucrezi cu el. Marea majoritate iti va recomanda sa incepi cu stupul orizontal, si eu sint de accord cu asta. Cu stupul orizontal poti sa mai faci si greseli si esti oarecum iertat. Dupa ce acumulezi ceva informatii si deprinderi, in anul urmator poti sa cumperi si alte tipuri de stup. Chiar este bine sa faci asta. Dupa un timp ai sa decizi care stup e mai comod pentru tine si e bine sa mergi pe un singur tip, ca sa ai cat mai multe piese identice, pe care sa le poti schimba la nevoie.
- Atentie! Sint si oferte care propun stupi care dau nu stiu ce productii faraonice. Sa tii minte ca albina face mierea si nu stupul!!! Deci, inainte sa dai bani pe promisiuni, sa te gandesti de doua ori
- Cam atat imi vine in minte acum. Mult noroc!
bmdna

Mesajde cristian bh » 30 Noi 2014, 13:23

dragostuparul scrie: i-au prima data un stup gol cu rame si inventar apicol sa vad cum functioneaza

Daca scartaie balamalele,pune unsoare de porc,,,,,,sa fie eco! :lol:

In comuna mea e unul care pune stupi cu rame in varful dealului si capteaza roi,iar toamna face extractii de miere! :oops:
profitabil,,,,,nu? :evil:
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

Mesajde proapis13 » 30 Noi 2014, 14:14

dragostuparul scrie:Buna ziua dragi apicultori.... cu ce stupi ar trebui sa incep? verticali sau orizontali,
cand sa incep?treaba este ca am sa ridic capacul si ma uit la ei.

Bun venit pe forum !
Vezi ca este un topic dedicat celor ca tine ce vor sa se apuce de apicultura la adresa de mai jos
citeste cu atentie ce scrie pe acolo,mai cumpara si o carte si cu ce mai citesti pe forum in primavara o sa ai cat de cat cunostinte minime despre ce inseamna apicultura..cauta intre timp pe forum sau la tine in zona,oricare ar fi aia,un mentor sa te indrume sa ...poti ridica capacul la stupi... ;)
Vreau sa fiu apicultor - viewtopic.php?f=11&t=3060
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde dragostuparul » 30 Noi 2014, 16:37

proapis13 scrie:
dragostuparul scrie:Buna ziua dragi apicultori.... cu ce stupi ar trebui sa incep? verticali sau orizontali,
cand sa incep?treaba este ca am sa ridic capacul si ma uit la ei.

Bun venit pe forum !
Vezi ca este un topic dedicat celor ca tine ce vor sa se apuce de apicultura la adresa de mai jos
citeste cu atentie ce scrie pe acolo,mai cumpara si o carte si cu ce mai citesti pe forum in primavara o sa ai cat de cat cunostinte minime despre ce inseamna apicultura..cauta intre timp pe forum sau la tine in zona,oricare ar fi aia,un mentor sa te indrume sa ...poti ridica capacul la stupi... ;)
Vreau sa fiu apicultor - viewtopic.php?f=11&t=3060

Iti multumesc mult de indrumare - cu toate ca am enumerat cate ceva din ce ai postat ca fac
dragostuparul

Mesajde Gabriel.alexandru » 30 Noi 2014, 17:29

Salutare.
Legat de iernare, citeam despre sunetul pe care trebuie sa il faca albinele atunci cand ciocanesti stupul: un raspuns ferm si scurt. Am iernat 4 stupi ME pe cate doua corpuri, spate in spate cate doi. La verificare 3 din 4 au raspuns , al 4-lea nu. Dupa alte 2-3 alte ciocanituri, am auzit si de la ultimul stup cateva albine bazaind. Bazaitul era ca acela cand incearca se te intepe.
Avand in vedere ca miere au destula, nu stiu cum sa interpretez ultimul semnal: lipsa matca?
Fişiere ataşate
image.jpg
Gabriel.alexandru

Mesajde nae » 30 Noi 2014, 17:46

Cand vad imaginea ma ia o durere de ''sale'' :(
Nu , ai matca si e OK = cand ai ciocanit la ceilalti + vibratiile de la pasi au ''furat '' startul .
Daca ciocani de 10 ori consecutiv semnalul de ''BAZZZ'' scade progresiv ... dar apar 2-3 la urdinis .
Cand n-ai matca ''plange'' continuu .
nae

Mesajde Gabriel.alexandru » 30 Noi 2014, 19:04

Multumesc pentru raspuns!
Gabriel.alexandru

Mesajde gica.mosu » 30 Noi 2014, 20:29

dragostuparul scrie:Buna ziua dragi apicultori. Ma numesc Dragos, sunt din Tulcea si de vreo 2 luni tot stau si ma documentez de aceasta ramura - apicultura. Cu cat capat , zic eu, cunostinte, cu atat mai mult imi doresc sa am primul meu stup. Dar pana sa se implineasca acest lucru, am nevoie de un ajutor de la voi - exista pe forum un topic deschis despre inceputul in stuparit( achizitie stupi,......) sau , cum o gandesc eu, cu ce stupi ar trebui sa incep? verticali sau orizontali, cand sa incep? i-au prima data un stup gol cu rame si inventar apicol sa vad cum functioneaza si apoi fac popularea in primavara? sau direct stupi populati, dar treaba este ca am sa ridic capacul si ma uit la ei. Astept niste raspunsuri de ajutor din partea voastra si va salut !

Dragos,bine ai venit printre noi"GASCA BONDARILOR"=forum!!!....Serios,esti sigur,nu stii ci te asteapta!?!!!.....A raspuns tatuca meu cand i-am spus ca ma insor,si ca vreau sa plec cu stupi in pastoral(dupa 8 ani pe vatra).....Azi cand dadeam zapada de pe stupi=ma uitam in suuuus(spre....)...Vezi,Gica daca stieam.....iti spuneam atunci....Dupa 40 de ani,daca ar fi sa incep din nou cu stupii si altele(sincer nu stiu)...imi da cu virgula muuult :P ....Ai pe forum fff multe informatii de la colegi,n pareri pro si contra=selecteaza si alege ceti cade bine....Cauta un apicultor si roaga-l sa-ti puna o rama cu albine in mana,sa-l ajuti(astfel vezi pe viu cu ce se mananca apicultura)....Daca simti ca o faci din pasiune=esti pe drumul cel bun,daca vrei doar pt afacere=sezi bland,cauta altceva :idea: P.S-Am nepot de 14 ani si fara sa-l rog se echipeaza si vine cu mini in stupina=aschia nu sare departeee :!: BAFTA multa-Gica.mosu!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR