Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde Marian » 17 Noi 2011, 21:46

multumesc Horia, multumesc Bogdan, multumesc Proapis13

am pierdut aseara fo' 6 ore pe forum si ma cucerit conceptul de iernare in interior, pe care nu'l consideram inainte.
am o incapere spatioasa pt necesarul meu, tre' sa pun numai un calorifer termostata.
pentru cine are astfel de posibilitati, pe topicul cu "iernatul in casa" se gaseste f multa informatie.
filmuletzul cu tipul ce'i tine in basemant prin massachusetts face toti bani iar pdf'ul lui Adony Melathopoulos e impanat de date.

horia_ch scrie:PSSuper tare semnătura ta! M-a pus pe gânduri...

da semnatura e doar un mesaj de bumper sticker de prin america de nord, cata vreme nici ei nu mai au industrie si'au adus aminte sa mai cupere si de'ale lor nu doar importuri, dar asta e alta poveste.

nu uitati, cumparati romaneste pe cit e posibil
Ultima oară modificat de Marian pe 17 Noi 2011, 22:01, modificat de 2 ori în total.
"out of the job yet? keep buying foreign!"
inca nu esti somer? continua sa cumperi importuri !
Marian

Mesajde andrei83 » 17 Noi 2011, 21:50

Am si eu o mare problema. Am fost duminica trecuta la stupi si am observat in unul ca a aparut mucegai pe rame. Ce sa fac ca de schimbat ramele nici nu mai am de rezerva si nici timp nu mi este. Dac poate cineva va rog sa ma ajute cu un raspuns sau sugestie...macar daca imi spuneti sa nu ma mai astept sa imi iasa din iarna viu sa nu mi sper. Va multumesc.
andrei83

Mesajde proapis13 » 17 Noi 2011, 22:23

Acolo e vba de aerisire deficitara si poate ca de impachetare exagerata
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde stelamaris12 » 17 Noi 2011, 22:35

Pt cei interesati pot oferi gratis cartea "Iernarea familiilor de albine" de Ion Miloiu,ed a II a 1988,revazuta si completata,sa mi trimita doar adresa de mail pe MP
stelamaris12

Mesajde proapis13 » 17 Noi 2011, 22:42

stelamaris12 scrie:Pt cei interesati pot oferi gratis cartea "Iernarea familiilor de albine" de Ion Miloiu,ed a II a 1988,revazuta si completata,sa mi trimita doar adresa de mail pe MP

Nu-i rea brosurica insa e putin cam depasita
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde andrei83 » 19 Noi 2011, 14:26

Aerisire eu consider ca este deoarece am cam 80% din fundul stupului cu plasa dar am uitat sa mentionez in postul anterior, am inversat pe la sfarsitul lunii oct catul cu cuibul si asa ca stupul este acum in urmatorul format: fund+cutie3/4+cutie1/1+podisor+ziar+o paturica+capac>formatul asta l-am lasat azi deoarece impachetarea cu care au "transpirat" pana azi era sub podisor celofan+paturica+capac peste podisor, azi insa am facut miscarea mai sus mentionata, cum ma sfatuiti sa il las asa sau sa il pun la loc? Eu m-am gandit azi cand am facut mutarea la ce spuneti dvs. cu mult mai multa experienta ca mine: albinele nu mor de frig iarna si cum mancare eu zic ca au destula(avand in vedere ca toate ramele acoperite de albina sunt pline pana jos si cu miere) am zis ca am prea exagerat cu impachetatul si nu o sa moara peste iarna de frig si o sa moara la primavara de cine-stie-ce boli sau alte efecte ale umezelii, nu de alta dar m-i s-ar rupe inima :cry:
andrei83

Mesajde nae » 19 Noi 2011, 18:15

O familie slaba moare si de frig.Daca iernezi cu doua corpuri(cat, cutie) ,un volum MARE,pt. mine, cu80% aerisire in fund si folia este umeda cred ca mai au puiet.Mai ierneaza cineva ca tine ? Si de ce AI nevoie de asemenea spatiu , ca albina nu cred sa vrea -le testezi ? Am vazut stupi fara magazie in salcam_tu o folosesti iarna?(cat3/4+cuib1/1 nu este=ME)
nae

Mesajde andrei83 » 19 Noi 2011, 19:29

Pai cred ca mai sunt cei care ierneaza asa doar am luat ideea de pe forum de la un domn (nu ii tin minte numele) care zicea ca ii ierna in acest fel dar cu cat 1/2 jos in loc de 3/4 ai mei...marog am cam tras si eu concluzia ca nu e tocmai cea mai fericita idee metoda asta...dvs. ce ma sfatuiti sa dau jos catul de sub cuib?
Multumesc anticipat
andrei83

Mesajde ves.lucian.zabrani » 19 Noi 2011, 19:32

eu iernez cu 2 caturi de 1/2 sub cuib !!! cel de sub cuib este cu rame cladite si cel de mai jos este gol !!! le poti vedea in pozele mele de pe pag. pers !!!
asa le-am pus , asa raman si sunt convins ca asa voi face si iernile urmatoare !!!
numai sa dea Dumnezeu sanatate !!!
fii sanatos cu toata familia ta !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde andrei83 » 19 Noi 2011, 19:41

Pai si in stupii dvs. domnul Lucian nu va apare condens sub celofan...sau nu puneti celofan sub capac cum faceti exact ca eu sunt cam speriat de mucegaiul care mi-a aparut pe leatul superior (poate chiar mai mult de atat, dar nu am putut sa scot ramele azi cand am ajuns la ele pt ca era F frig). Azi am scos celofanul de sub capac si am pus direct podisorul peste care am pus 2 ziar pe toata suprafata si apoi o bucata de textil...o fi bine?
Multumesc
andrei83

Mesajde ves.lucian.zabrani » 19 Noi 2011, 19:48

am o postare anume care se numeste " condensul " !!! la intretinerea albinelor cred !!! uita-te sa vezi ce am scris , pozele si vezi ce mi-au spus si altii !!!
daca ai stupii cu fundul plin nu are ce cauta folia in stup !!! ai mei ierneaza in fundul gol !!! am funduri din sita antivaroa !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde andrei83 » 19 Noi 2011, 20:47

Va multumesc !!! Am sa revin dupa ce termin de lecturat !!! :)
andrei83

Mesajde BUNKA » 20 Noi 2011, 10:49

andrei83 scrie:Pai si in stupii dvs. domnul Lucian nu va apare condens sub celofan...sau nu puneti celofan sub capac cum faceti exact ca eu sunt cam speriat de mucegaiul care mi-a aparut pe leatul superior (poate chiar mai mult de atat, dar nu am putut sa scot ramele azi cand am ajuns la ele pt ca era F frig). Azi am scos celofanul de sub capac si am pus direct podisorul peste care am pus 2 ziar pe toata suprafata si apoi o bucata de textil...o fi bine?
Multumesc

Andrei, daca ai folia acoperind complet lada si ai condens inseamna ca nu ai izolatia buna deasup[ra foliei, asta face ca umiditatea aerului sa se condenseze pe folie si apoi sa picure pe rame si albine-SITUATIA CEA MAI GRAVA.
Imbunatateste izolatia deasupra foliei folosind folie expandata polistiren si astupa gaurile de aerisire din capace sa nu patrunda curenti reci deasupra foliei...de aici poate fi pb, si inchide bine capacele.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 20 Noi 2011, 10:52

andrei83 scrie:Pai cred ca mai sunt cei care ierneaza asa doar am luat ideea de pe forum de la un domn (nu ii tin minte numele) care zicea ca ii ierna in acest fel dar cu cat 1/2 jos in loc de 3/4 ai mei...marog am cam tras si eu concluzia ca nu e tocmai cea mai fericita idee metoda asta...dvs. ce ma sfatuiti sa dau jos catul de sub cuib?
Multumesc anticipat

Concluzia ta e proasta, lasa catul acolo si vezi ce faci cu izolatia la folie, ori o faci calumea ori daca nu fa sistemul horn care e oricum mai prost cu consum mare de hrana si uzura a albinei, dar macar nu ai umiditate care este de departe cea mai periculoasa chestie.
BUNKA

Mesajde andrei83 » 20 Noi 2011, 18:06

Inteles...asa voi face va multumesc frumos domnule Bunka
andrei83

Mesajde doruuu » 20 Noi 2011, 19:28

Astazi , 20.11.2011, am avut o zi frumoasa , cer senin , fara vant , temperatura 7 - 8 grade celsius. Am verificat condensul de pe celofanul dintre corp si capac si nu am descoperit asa ceva dar in schimb am gasit la 8 din 12 stupi albinele gramada pe leaturile superioare ale ramelor. Mentionez ca am stupi verticali cu fund antivaroa si tabla trasa cam 40 %. Normal la o asemenea temperatura , nu trebuiau sa fie in ghem ?
doruuu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR