de vslsilviu » 01 Feb 2015, 11:53
Buna dimineata,
Ieri a fost o zi frumoasa in zona noastra. Era perfect daca nu batea vantul atat de tare. Albinele au iesit, in special de la cei care au au avut o pozitie mai ferita si expusi perpendicular spre sud. Nu am umblat in ei. Avand in vedere ce le-am lasat in toamna, sigur mai au hrana si in martie, dar stiind pacatul ramelor 1/1 + existenta puietului le-am pus si o turta energetica (proteica am sa astept primele zile din martie, cand probabil o sa avem parte de un zbor). Este adevarat ca trebuia sa astept macar un 15.02, dar vremea + programul care este posibil sa ma impiedice sa mai ajung, m-au facut sa iau aceasta decizie, care evident o sa le aduca ceva uzura, daca o sa fie interesate de ea (daca au tot ce le trebuie, turta doar o incearca). Nu am umblat in cuiburi, in afara de faptul ca vedem cateva celule capacite, ce rost are?
Ce am invatat in aceasta iarna pentru stupi orizontali 20r, fund plin:
- umezeala din stupi este vina stuparului; prima cauza o reprezinta urdinisul mic colaborat cu lipsa aerisirii ; la mine aerisirea din capac este opusa urginisului/gemului (cum sunt fumurile in soba);
- umezeala cauzeaza o mortalitate mai accentuata (ca o comparatie... daca la un stup fara condens am gasit 10-15 albine moarte la unul care a prezentat umezeala pana cand am largit erau 30-40);
- la cei care au urdinisul mic din contructie, am decis sa elimin podisorul din capac si sa acopar ramele doar cu un material textil (ceva din iuta + bumbac am avut eu);
- pentru un incepator, care nu este inca stapan pe toate fineturile, cred ca este necesara o imagine asupra cuibului, sumara, fara a atinge rama, in timpul iernii la temperaturi de peste 8 grade;
Revin cu evolutia dupa 15 februarie.
Sanatate!