Ce imi amintec acum intens e zbuciumul psihic de la primul stup, si nu numai.
Un vecin tinea stupina la bunicul in gradina, ca sotia lui era alergica..si nu numai...
Copil, prin vacanta la tara, ma tot chema langa el cand mai lucra si ma vedea pe acolo sa prind si eu drag de albine.
De rusine si respect mergeam langa el dar cam cu multa retinere - de ce ar vrea cineva sa fie intepat de albine?
Miere se gaseste la magazin - si zaharul e dulce..
De unde masca si costum sau alte minuni?
Fiind caldura verii eram mai tot timpul la bustul gol si sumar imbracat (parca am mers sa-mi iau un tricou si pantaloni scurti)...
stateam cu mainile stranse la piept si ma uitam mirat - de unde atata putere de albina, eu fiind certat cu ea si cu viespii de la culesul strugurilor cand mereu imi luam cateva intepaturi...si ma tot uitam mirat cum, ce, nu-l inteapa?de ce?..pe viespi ma mai razbunam cand mergeam la pescuit si furam larvele dar cu albina pastram o distanta de siguranta - nu te poti pune cu un stup...imi erau dragi si era un respect mostenit de la bunici..
Anii au trecut si vecinul a murit (sa-l odihneasca Dumnezeu pe campii pline de albine), si m-am trezit cu un stup in gradina (stupul meu...). Multa vreme (ani) l-am tot ocolit prin spate - ca am inteles ca nu e bine prin fata - dupa ce m-au alergat cateva albine pe sub pomi...
Am mai rugat un vecin sa aibe grija de el din cand in cand...si au trecut cativa ani buni..
cam o data , de 2 ori pe an ma uitam prin el...
Si m-am hotarat - azi il desfac sa vad ce e cu el...nici o carte citita, doar asa cateva amintiri vagi de cand ma uitam la vecinul priceput..era simplu, scotea capacul si se uita la rame..pot si eu..si sunt cuminti..
iau o surubelnita, un cutit, parca mai era ceva...?!?
bustul gol, sau un tricou, ca e caldura mare si erau cuminti cand se uita el la ele...cred ca am facut fum intr-o oala de prin gradina de abia mai respiram - fum cu ceva carpe ude
L-am deschis - poc poc..zumzait, agitatie, tacere..nu mai stiu daca am fost intepat- fumul negru ma tinea intr-o umbra mistica de ninja rupt in c..oate ...
m-am uitat deasupra, prin nori de fum, tusind...si l-am inchis la loc...sunt albine in el - trebuie sa fie bine..
M-am intors in casa..si m-am tot invartit - poate trebuia sa ma uit la rame - asa facea vecinu', se uita dupa ceva - oare ce, las' ca imi amintesc eu cand le vad..
si ma duc inapoi..tot fum gros - negru..scot cu surubelnita o rama lipita bine..ma uit la ea, ea la mine..si zumzait, nimic, imi auzeam bataile inimii de emotie...
mai scot cateva si tot asa, multe albine agitate, trebuie sa fie bine...unele mai mici, altele mai mari, culori, aici e puiet...ce mai era de vazut..pare bine!??
tremura mana de emotie si bineinteles ca a cazut rama...fumul s-a cam stins el in timp ce contemplam eu "viata albinelor"..si m-am trezit sub pomi, intepat bine, cu albine prin par incercand sa fac iarasi fum...cum sa-l las acum deschis si cu ramele afara??imi e rusine sa-l chem pe vecin sa-l inchida, daca am inceput trebuie sa termin..."nu e razboi fara victime", imi suna in cap vorba vecinului cand mai venea intepat...
Incet incet m-am adunat si am pus ramele inapoi..si capacul - ce realizare..
Iarasi am revenit la perioada de respect reciproc si ocolire prin spate...
Apoi dupa o perioada iarasi m-am incumetat - dar tot nu imi zicea nimic - multe albine, rame, puiet..
vai de capul meu, sunt bata - trebuie sa citesc, sa ma invete cineva - dar cine..ce sa citesc?net..ce carti..de unde???
si acum dupa mai multi ani tot bata..dar cu alte momente critice - mereu unele noi - asa frumoasa este apicultura - mereu ma tine in priza cu noi dileme existentiale..