Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Momente critice in dezvoltarea stupinei

Mesajde mellis » 24 Ian 2015, 02:34

M-am distrat copios citind acest topic, m-am identificat prin multe patanii si ganduri comune, ma bucur ca l-am gasit.
Ce imi amintec acum intens e zbuciumul psihic de la primul stup, si nu numai.
Un vecin tinea stupina la bunicul in gradina, ca sotia lui era alergica..si nu numai... ;)
Copil, prin vacanta la tara, ma tot chema langa el cand mai lucra si ma vedea pe acolo sa prind si eu drag de albine.
De rusine si respect mergeam langa el dar cam cu multa retinere - de ce ar vrea cineva sa fie intepat de albine?
Miere se gaseste la magazin - si zaharul e dulce..
De unde masca si costum sau alte minuni?
Fiind caldura verii eram mai tot timpul la bustul gol si sumar imbracat (parca am mers sa-mi iau un tricou si pantaloni scurti)...
stateam cu mainile stranse la piept si ma uitam mirat - de unde atata putere de albina, eu fiind certat cu ea si cu viespii de la culesul strugurilor cand mereu imi luam cateva intepaturi...si ma tot uitam mirat cum, ce, nu-l inteapa?de ce?..pe viespi ma mai razbunam cand mergeam la pescuit si furam larvele dar cu albina pastram o distanta de siguranta - nu te poti pune cu un stup...imi erau dragi si era un respect mostenit de la bunici..
Anii au trecut si vecinul a murit (sa-l odihneasca Dumnezeu pe campii pline de albine), si m-am trezit cu un stup in gradina (stupul meu...). Multa vreme (ani) l-am tot ocolit prin spate - ca am inteles ca nu e bine prin fata - dupa ce m-au alergat cateva albine pe sub pomi...
Am mai rugat un vecin sa aibe grija de el din cand in cand...si au trecut cativa ani buni..
cam o data , de 2 ori pe an ma uitam prin el...
Si m-am hotarat - azi il desfac sa vad ce e cu el...nici o carte citita, doar asa cateva amintiri vagi de cand ma uitam la vecinul priceput..era simplu, scotea capacul si se uita la rame..pot si eu..si sunt cuminti..
iau o surubelnita, un cutit, parca mai era ceva...?!?
bustul gol, sau un tricou, ca e caldura mare si erau cuminti cand se uita el la ele...cred ca am facut fum intr-o oala de prin gradina de abia mai respiram - fum cu ceva carpe ude ;)...
L-am deschis - poc poc..zumzait, agitatie, tacere..nu mai stiu daca am fost intepat- fumul negru ma tinea intr-o umbra mistica de ninja rupt in c..oate ...
m-am uitat deasupra, prin nori de fum, tusind...si l-am inchis la loc...sunt albine in el - trebuie sa fie bine..
M-am intors in casa..si m-am tot invartit - poate trebuia sa ma uit la rame - asa facea vecinu', se uita dupa ceva - oare ce, las' ca imi amintesc eu cand le vad..
si ma duc inapoi..tot fum gros - negru..scot cu surubelnita o rama lipita bine..ma uit la ea, ea la mine..si zumzait, nimic, imi auzeam bataile inimii de emotie...
mai scot cateva si tot asa, multe albine agitate, trebuie sa fie bine...unele mai mici, altele mai mari, culori, aici e puiet...ce mai era de vazut..pare bine!??
tremura mana de emotie si bineinteles ca a cazut rama...fumul s-a cam stins el in timp ce contemplam eu "viata albinelor"..si m-am trezit sub pomi, intepat bine, cu albine prin par incercand sa fac iarasi fum...cum sa-l las acum deschis si cu ramele afara??imi e rusine sa-l chem pe vecin sa-l inchida, daca am inceput trebuie sa termin..."nu e razboi fara victime", imi suna in cap vorba vecinului cand mai venea intepat...
Incet incet m-am adunat si am pus ramele inapoi..si capacul - ce realizare..
Iarasi am revenit la perioada de respect reciproc si ocolire prin spate...
Apoi dupa o perioada iarasi m-am incumetat - dar tot nu imi zicea nimic - multe albine, rame, puiet..
vai de capul meu, sunt bata - trebuie sa citesc, sa ma invete cineva - dar cine..ce sa citesc?net..ce carti..de unde???

si acum dupa mai multi ani tot bata..dar cu alte momente critice - mereu unele noi - asa frumoasa este apicultura - mereu ma tine in priza cu noi dileme existentiale..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde peterneamt » 24 Ian 2015, 11:54

Of ......cred că, aş scrie lejer freo două romane şi poate va venii timpul când chiar o să o fac. De copil am fost prin pastorale.... am dormit prin corturi,.... prin păduri...şi pot să spun că nu a fost an fără înpotmoliri în noroi sau nisip sau deplasări ratate cu recolte nesatisfăcătoare.......
Cu stupii ca şi cu nevasta trebuie să fi blând şi să te porţi cu respect atunci când le explici că vor- nu vor tot ca tine este ! :D
Tata avea o vorbă : - ai stupi puţini - anii sunt fie proşti sau foarte proşti ,fie buni
- ai stupi mulţi - anii sunt buni şi din când în când foarte buni
PS. Va urma.... :D
peterneamt

Mesajde cristi_vidican » 24 Ian 2015, 12:52

Primul meu pastoral ...
Dacă ar fi să-l consider după citeriile lui Ioan Guist, n-am făcut niciodată pastoral.
Pentru mine pastoral este când duc stupii de lângă mine sau de pe vatra lor ...
Chiar dacă nu e pastoralul pur, mutările, noroaiele, extrasul în câmp etc aduc a pastoral.
Stupii mi se înmulțeau ca iepurii și vecinii simțeau pe propria piele. Albinele mele aveau o predilecție spre un anume vecin. Cum îl prindeau prin grădină (grădina lui) nu-l iertau. Omu a îndurat cât a îndurat, dar într-o zi, după ce băuse esență de prună, a venit la mama cu capul cât butoriu, pașnic, rugându-ne să facem ceva.
Eram însurat și tocmai plecat de acasă. Stupii începeau să treacă pe plan secundar. Deja dădeam anunțuri cu: vând stupii. Noroc că nimeni nu-i cumpăra. Erau acele vremuri cu 4 lei/kg miere la procesatori
Am înghițit în sec și m-am gândit să-i mut la o fermă. Niciodată n-am crezut că voi mișca stupii mai departe de ograda lu tata. Ca să am pace cu venicii, i-am legat pe toți cu sârmă de balot, le-am închis urdinișul principal (mai toate lăzile erau cu urdiniș multidirecțional) și i-am dus cu tractorul (adică în remorcă).
I-am dus dimineața. Deja soarele era bine pe cer când noi eram pe drum. Stăteam în tractor, în spate și mă uitam cu ciudă cum îmi zboară albinile din remorcă. Îl sileam pe tata să bage mai tare, că pleacă albinele înapoi acasă. Am crezut că am pierdut jumătate din albine.
Dar, a fost cel mai bun an al meu la FS.
Așa a început gustul mutărilor. Azi, am ajuns să-mi duc stupii de acasă, că acasă vin prea mulți peste mine. Unde am multat la început la FS eram singur. Acum ne strângem acolo și 1000 de stupi.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde mellis » 25 Ian 2015, 01:07

Nu am facut pastoral adevarat ci doar mutat stupii de pe o vatra pe alta...am in plan anul acesta sa ma plimb cu ei prin zona..
imi amintesc de primul meu roi..mergeam des la sat - casa era parasita..bunicii s-au dus catre vesnicii stramosi...doar stupul de albine mai dadea viata gradinii ..
am tras aer in piept ca de obicei sa ma incarc cu acea veselie si bucurie a copilariei si cat pe ce sa ma inec...am ramas fara aer...pe cer negru ...mii de gaze..(tot nu citisem nici o carte) dar am mai deschis stupul de cateva ori sa numar albinele :) ..
mii de albine imi faceau umbra zburand nebunatice pe cerul verii...
vorba unui coleg de forum "acum ce fac??"...panica...am sunat gafaind pe apicultorul la care mai ceream sfaturi .. m-a ghidat prin telefon sa iau o lada si sa scutur frumusete de roi in ea - roiul s-a pus intr-un pom mic - la nivelul capului meu. dar de unde lada??
Am luat o cutie de carton stropita cu zahar (nu stiam ce e ala sirop)- gafaind am facut un urdinis - cu perdeaua in cap ... si am scuturat emotionat ...
apoi m-am departat sa observ ce se intampla - daca-i place noua casa.
Am fost foarte mandru ne roiul prins - l-am mutat intr-o lada imprumutata de la un vecin...

La al doilea roi, m-a sunat o colega ca are un roi in gradina - eu increzator (doar mai prinsesem unul) si inmultesc efectivul de albine..dar aici nu mai era pomul plantat de mine - ci un gard de beton cu sarma sudata...
Roiul pus in gard - pe doua parti - la baza betonului si prins in jurul unei plante..
masca la sat, afumator (intre timp am renuntat la oala cu carpe) tot la sat..
Cu bucata de perdea in cap - am inceput sa matur incet intr-o cutie pe ambele parti ale gardului - dar nu le-a placut curatenia de toamna si m-au ciuruit..nu trageti ca stiti ca eu sunt si vreau ---nimic...
si matca nu era de gasit - nu se desprindeau de planta nu aveam acces deloc dupa planta - sau mai multe matci???
Dupa ce m-au anesteziat bine - eram deja nervos - dar nu m-am lasat - le-am cules cu mana "cat pita"..oricum nu mai simteam noi intepaturi (parca erau mai cuminti)...dar am reusit...
seara am avut o febra de toata frumusetea..dar "ce nu te omoara - te face mai puternic"
l-am dus in beci la rece cateva zile cu sirop..si l-am mutat mai apoi in lada - il mai am si acum...
spor in toate..
sper ca nu v-am plictisit..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde Ovidiu123 » 23 Feb 2015, 15:30

Povestea unui adolescent care azi a vazut pentru prima data in viata lui interiorul unui stup populat si maine si-a cumparat 4 familii de albine incepe cam asa :arrow:
Ma duc eu intr-o zi pe la un vecin sa il ajut la niste lemne,m-am dus mai devreme si el nu terminase lucrarile in stupina..si m-am gandit sa ii propun sa ma lase sa vad si eu cum arata un stup..fara manusi,fara masca,in pantaloni scurti si tricou.. :lol: ..ma apropii incet incet dar nu facusem 2 pasi ca "bzzz" exact de ureche..aoleu ma doare ma doare..nu m-am lasat..am stat 5 min sa imi revin,am luat o bluza,mi-am pus-o pe fata si m-am dus(nu mai avea o masca ) ..imediat ce am ajuns in spatele stupului,am simtit ca si cum as fi castigat la lotto.."dragoste la prima vedere"..pana seara la ora 19:00 tatal meu comandase 4 cutii orizontale pe 20rame(asa l-a sfatuit cineva ca ar fi bune la inceput) si urmatoarea zi spre pranz 4stupi,populati cu 4 roi in livada de langa casa..hopa..fericit,bucuros,m-am dus am luat un scaun si am stat sa le privesc cum ieseau cate una,cate 2..
Asteptam vecinul la care am vazut prima data albinele sa vina sa faca un control sumar la roi(aveau matci,mancare dar nu pentru o perioada foarte lunga->cules prost)..
A trecut 1zi,nu a venit,au trecut 2,nu a venit..a treia zi,eram disperat ce sa fac ce sa fac..intre timp,am primit o dalta apicola de la persoana care mi-a dat albinele si imi cumparasem masca..Am baut o "dusca",mi-am facut curaj si m-am dus sa vad ce se petrece in stup..ridic capacul incet,dau fiecare blanita de la podisor si mai incet sa nu le deranjez,si am vazut ce am vazut prima data,ALBINE :idea:
Incerc sa aflu cum folosesc dalta,trag cate o rama din cuib cat mai incet si o ridic,deasupra cuibului (citisem cate ceva,m-am inscris rapid pe forum,am inceput cu stresul utilizatorilor experimentati care le multumesc din suflet pentru raspunsurile acordate),ma uit la ea si vad matca..si totusi nu eram sigur ca e matca..
Vad coronite de miere,sau cel putin asa credeam eu ca e miere..
Ii iau pe toti la rand,ma uit in fiecare si defapt nu faceam decat sa le deranjez.
Dupa 1h,as fi vrut sa umblu iar..ma abtineam..a doua zi faceam la fel..deranjam inutil doar de dragul de a le vedea..pana intr-o zi ..o zi istorica(12iunie-exact de ziua mea)->am gasit la urdinis matca moarta(avansasem cu studiatul)..mi-am stricat aniversarea complet,eram terminat.
Totul din vina mea,umblam zilnic..
A fost o lovitura maxima in acel moment.
Cum am tratat problema deranjului inutil?Dimineata,ma trezeam mai devreme cu 1h pana sa plec la "treierat",imi faceam cafeaua,luam un scaunel si stateam linistit si le priveam cu carau polen..eram maxim de fericit cand le vedeam :D
Pana prin toamna(aprilie 2014-achizitionati,toamna anului 2014),am avansat cu teoria,practica SINGUR!
Nu am lasat nici un apicultor "cu vechime" dupa ce am patit treaba cu matca sa intre in micro=stupina!
Am completat cu sirop,am facut tratamentele,am bagat foite la cladit(nu le-am lipit bine..ehhee,alta poveste..am consumat vreo 3-4 kg de faguri aiurea+sirop bagat incontinuu pentru cresterea lor),am facut impachetarea cum am stiut mai bine..
Astazi,23.02.2015 cele 4 familii se prezinta bine,mortalitate scazuta,completarile au inceput inca de prin 1februarie cu turta.
Apicultura e frumoasa,dar la inceput e "iad"
In concluzie vreau sa va multumesc inca odata tuturor utilizatorilor care m-ati ajutat cu sfaturi si sper sa colaboram in continuare.
Familii sanatoase in continuare si un an apicol cat mai bun!
Ovidiu123

Anterior

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE