Pe sipca sa fie uniformitate.
Ioan Guist scrie:No coment.
Sa arunce primul cu piatra , ala ce nu are an de an sarje...ratate.
Inca o data , disxutia e despre altceva acilea.
Cat despre poze cu munca altora, e drept ca nu stiu unde sa caut.
lucky5strike scrie:Asta e poza in discutie, n-am inteles clar cui apartine, inteleg doar cui nu apartine - http://tinypic.com/view.php?pic=2z8qfc3 ... NJ1752UfU8 Astea sunt botci cu deficit de ingrijire.
PS: am sa mut cumva discutiile astea, deja suntem off.
cobi scrie:cristi_vidican scrie:Ceea ce eu am scris, dacă e citit cu inimă deschisă, e ca să sprijin ce se produce la noi.
Ce rasa de albine ai in stupina? Cumperi matcile sau ti le faci singur?
paul scrie:Ginerele celui la care imi tin albinele e ... neamt ! Tipul super ... silvicultor la baza. A venit vorba despre ... albine,neamtul o tinea una si buna ... CARNICA ! L-am intrebat de ... BK. Moft ... a raspuns neamtul ! L-am intrebat, cum se procedeaza la imperecherea matcilor ca sa nu se altereze genele ? Raspuns ... minim 50 familii carnica pe vatra si GARANTAT imperecherea se face cu carnica ! Rezultat , peste 80% regine OK ! 20% ... trecute la pierderi (unificari), OK pentru orice producator.
Simplu ! Nu imperecheri artificiale, nu zone protejate !
Parca asa proceda si Ioan Guist si ... nu se plangea !
Hans scrie:Biologia activitatii de imperechiere al albinelor melifere
Baza cresterii albinelor
De: Dr. Gudrun si Prof. Dr. Nikolaus Koeniger
La albine partenerii de imperechiere se gasesc la o mare departare de stupina si la o inaltime ferita de privirea omului. Cu toate acestea, prin nenumarate si complexe cercetari s-a reusit obtinerea unor cunostiinte valoroase cu privire la gasirea partenerilor de inmultire al albinelor melifere. Cercetatorii stiintifici Dr. Gudrun si Prof.Dr. Nikolaus Koeniger, relateaza despre rezultatele cercetarilor proprii si ale altora in acest domeniu.
- In zilele calde si insorite, cu precadere in lunile mai si iunie, in jurul prinzului, se dezvolta la urdinise un ton(zumzet) de zbor foarte perceptibil. Un ton cu rezonanta mai joasa se amesteca cu zumzetul culegatoarelor: mii de trintori isi i-au zborul spre locul lor de imperechiere. Aceasta este o imagineimpresionanta chiar si pentru apicultorul experimentat: un start in massa al trintorilorcu stomacul plin cu miere. Ei zboara spre Locul de Adunare al Trintorilor=LAT ( cum il ,voi numi in continuarea traducerii) si asteapta sosirea reginelor.Dupa mai putin de o jumatate de ora trebuie insa sa se intoarca in stup pentru a-si reincarca rezerva de hrana dupa care se va intoarce din nou in LAT.
Startul linistit al reginei
Spre deosebire de trintori startul reginei este nespectaculos. Unele albine alearga agitate in fatza urdinisului, altele zboara in cercuri mici in fatza stupuilui dar se reaseaza imediat. La scurt timp, apare regina tinaracare face 1-2 zboruri scurte de orientare si pleaca spre LAT. Lucratoarele ramin pe loc, unele intra in stup altele ventileaza la urdinis. In LAT asteapta deja cca.10-15 mii de trintori. In fiecare stup fiind crescuti cca. 2000 de trintori dar numa 1-2 matci capabile sa se imperechieze. Totusi de unde atitia trintori? Inca fratzii Hans si Friedrich Ruttner au demonstrat prin marcarea trintorilor si prinderea lor ulterioara, ca in LAT se aduna trintori de la mai mut de 10stupine (fiecare intre 8-20 de stupi). Mai tirziu prin analize moleculare s-a dovedit ca in LATse aflau in tr-o dupa-amiaza trintori de la peste 240 de stupi. O adunatura incredibila de proprietati genetice.
Diferite distantze de zbor
Ruttner spunea ca trintorii provin de pe o raza de 2 km dar pot fi si 5 km s-au chiar 8 km, dar sansele lor de imperechiere cresc cu cit reusesc sa astepte mai mult in LAT. O rezerva de miere ii ajunge unui trintor in medie ptr. 25 min. de zbor. La o viteza de 20 km/h ii trebuie unui trintor 3 min./km dus resperctiv 3 min./ km intors, deci 6 min. pentri 1 km departare. Deci el are timp de 20 de min. sansa de a intilni o regina. Este un drum 3km., ii ramin doar 7 minute: 25min-2x9min.=7min. Deci cu cit mai scurt drumul pina in LAT sansele de imperechiere cresc. Reginele insa, zboara de regula spre un LAT mai indepartat. In cadrul cercetariloe efectuate intr-un loc izolat in m-tii Alpi din Austria trintorii si reginele au avut de ales numai intre doua LAT : unul apropiat celalalt mai indepartat. Cercetarile au aratat ca 60-95% din trintori au ales LAT apropiat pecind reginele zburau spre cel departat. Si Prof. Woyke a remarkat ca reginele sale se imperecheaza cu precadere cu trintori de la 2 km departare si nu cu cei din propria stupina.Noi ne explicam aceasta in felul urmator : imperechierea unei regine dureaza mai putzin de 5 min. astfel putind avea loc imperecierea la o distanta mai mare - daca regina are unzbor de imperechiere de 25 min. aare cel putin 10 min ptr.dus si 10min ptr. intors, astfel unLAT la o distanta mai mare de 3km nu reprezinta o problema ptr. regina.
Trantorul@ scrie: nu faci productii cu inseminata!!!
Trantorul@ scrie:Nu, o zis ca nu se ajunge nicaieri pe cale naturala si in Romania abea acum apar crescatorii adevarati!!! Pacat ca se invarte in niste cercuri degeaba!
lucky5strike scrie:PS: singurul care a "dat", ai fost tu, in parteneri de discutie, si de asta am si intervenit.
Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori