Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Omologarea si recunoasterea rasei Apis mellifera carpati

Mesajde TDI » 06 Feb 2015, 13:03

valter scrie: dar nu pot sa nu observ ca, de cand avem infuzii de altceva decat rasa autohtona productia de miere din Romania creste continuu de la aproximativ 20.000 de tone la 12-13.000 de tone;
Carpatina aducea 30-50 kg de salcam, 20-30 kg de tei, 50-60 kg de floare...cine o trage in jos...lipsa IA?

Buun.
Efectiv de albine in 2012: 1.253.000, in 2013: 1.408.000(date operative obtinute la 31.12.2013)
Productie in 2012: 23062 mii de tone, in 2013 : 28297 mii de tone.
Surse:
Raspunsul la intrebarea doamnei deputat Liliana Ciobanu 08.05.2014 - date bazate pe informatiile operationale MADR
Agricultura in economie 15.05.2014
TDI

Mesajde lucky5strike » 06 Feb 2015, 13:26

cristi_vidican scrie:Ca să vedeți cât de riguroși sunt unii la selecție ... Criteriul lipsei cerii dintre spetezele ramelor este fundamental. Orice matcă, indiferent cât de performantă e la celelalte criterii, dacă albina ei clădește punți de ceară între rame, pică. Noi încă suntem la grădiniță.

De criteriul asta, pe cinstea mea, n-am mai auzit. Cine face asa ceva?? :shock:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde nicus » 06 Feb 2015, 13:30

Cred ca domnul din Canada. DM
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde lucky5strike » 06 Feb 2015, 13:32

Unde, cum, tot nu pricep.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde nicus » 06 Feb 2015, 13:33

A spus in unul din video, cand a vb despre selectie.
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde cristi_vidican » 06 Feb 2015, 13:44

lucky5strike scrie:
cristi_vidican scrie:Ca să vedeți cât de riguroși sunt unii la selecție ... Criteriul lipsei cerii dintre spetezele ramelor este fundamental. Orice matcă, indiferent cât de performantă e la celelalte criterii, dacă albina ei clădește punți de ceară între rame, pică. Noi încă suntem la grădiniță.

De criteriul asta, pe cinstea mea, n-am mai auzit. Cine face asa ceva?? :shock:

Mă abțin mult să nu fiu ironic aici.
Nu vreau să deviem discuția pe BK, dar stupinele serioase din vest merg predominant pe BK. BK permite să se lucreze pe astfel de criterii de selecție - VSH, punți de ceară etc.
Treaba cu punțile de ceară vine de la apicultura intensivă, unde astfel de punți omoară multă albină.
Repet, nu e vorba de BK, cât despre cam ce fac unii și cam ce facem noi.
De aceea ne vom uita la DM și vom zice: omu ăsta ascunde ceva? Omu ăsta trișază undeva, că e prea prea.
Cred că de fapt noi nu avem ochi să vedem unde au ajuns alții.
Problema cea mai mare e că ne mulțumim cu nimicuri, cu situația de fapt
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Ioan Guist » 06 Feb 2015, 14:53

Incearca cineva o concluzie?

Toti ce au postat la acest subiect , ar fi bine si constructiv sa expuna o parere despre cum vede el ca trebuie actionat in privinta selectiei, omologarii si pastrarii AM Carpatica.

Poftiti la pareri !!
Bine ar fi daca ne-am abtine de la critica sau combaterea unei pareri expuse.Fiecare cu ...parerea lui.
Sau sa fie discutata fiecare parere?? Cum ziceti si voi
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde nae » 06 Feb 2015, 16:27

Cristi V , crezi matale ca puntile ''omoara'' mai mult decat gratia , nu mai simplu schimbam tamplarul sau apicultorul !?
Daca speteaza inferioara e ''de ACA'' /10-10 = creste si viespea acolo+ 2 cm fata de urmatoarea :( ; daca e de 10-25 si < de 7mm fata de cea de sub ea = SIGUR e selectionata . :D

Acest topic e pt 0.1-1 Bals + stationar sau 2-3 mutari ; despre necesitatea selectiei vorbim > 5-10B .
Mie, care am DB1/1 jos -sus , poti sa-mi dai si mama selectionatei IA ca ma ''inchide ''sistemul ....
nae

Mesajde Mircea_63 » 06 Feb 2015, 17:05

Pareri... eu cred ca ar fi bine daca ar lua amploare cercetarea in domeniu cresterii si ameliorarii matcilor in Romania.

Pentru asta nu e de nici un folos parerea mea sau macar a noastra, ci e nevoie de un cap luminat acolo sus si cu aplecare inspre apicultura. N-ar avea ceva foarte complicat de facut, ci doar sa ofere fonduri si subventii pentru acest lucru si sa conditioneze acesti bani de realizarea unor performante de dezvoltare. Cand apare banul ca ajutor si motivatie, celelalte apar de la sine.

Imi este clar ca eu ca apicultor pot creste niste matci pentru uz propriu. Mai bune, mai rele, dar pot. Daca e sa vina super-matcarul lui Peste-Prajit si sa scoata niste matci cu materialul genetic din stupina mea, n-ar obtine rezultate semnificativ mai bune decat mine. Poate ceva mai bune, dar nu esential diferit.

Ca sa lucreze la selectie adevarata si gena, este nevoie de conditii, aparatura si scoala in domeniu. Astea se fac cu motivatie si bani. Bani multi indreptati special spre asa ceva si conditionat de standarde inalte.

Variantele de asocieri, participari benevole si pus mana de la mana sunt la fel de utopice ca si comunismul. Adica o chestie minunata dar peste firea omeneasca. Patriotism? Adica vom cumpara de la acestia pentru ca sunt romani si albina romaneasca? Fals. Sigur vom cumpara si noi, vor cumpara si strainii daca sunt performante. Daca nu...nu.

Exista crescatori de matci in Romania. Daca li se ofera fonduri... vor aparea rezultatele notabile.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Dila Daniel » 06 Feb 2015, 17:28

Ioan Guist scrie:Incearca cineva o concluzie?

Toti ce au postat la acest subiect , ar fi bine si constructiv sa expuna o parere despre cum vede el ca trebuie actionat in privinta selectiei, omologarii si pastrarii AM Carpatica.

Poftiti la pareri !!
Bine ar fi daca ne-am abtine de la critica sau combaterea unei pareri expuse.Fiecare cu ...parerea lui.
Sau sa fie discutata fiecare parere?? Cum ziceti si voi

Sa fie alocati bani cercetarii in apicultura!E singura solutie.Sa se demonstreze fara echivoc,existenta si diferenta dintre rase,cu studii stiintifice.
Sa avem si laboratoare,unde eu apicultorul roman,contra cost, sa am posibilitatea sa imi duc albinele la analiza,si unde rezultatul sa fie unul intradevar profesionist si crezut de toate tarile...incepand de la boli si pana la morfologie...
Sa scoata spre vanzare capete de linie curate "carpatina".Cu tot cu acte...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde alt stupar » 06 Feb 2015, 17:34

Veac!
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde alt stupar » 06 Feb 2015, 17:35

Esti pe cont propiu, stuparule...

Pune tu un grup, o asociatie apicola, etc.. sa sara la cap cu banu pentru cercetare, sa vezi cum... din parti!
Pune tu un-colectiv de cercetatori sa faca treaba serioasa pe salariul modic oferit bugetarilor. Calitate... din parti!
Mai exista insa o varianta... munca voluntara, munca patriotica, eventual respectul post-morten. Doritori? Cine se inscrie primul...? :shock:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde stefanmadalin » 06 Feb 2015, 17:59

Daca se asteapta de la stat, cred ca mai avem mult. Pana o sa ne dam seama ca SINGURI nu se poate, atunci sa se mai schimbe ceva. Si acest lucru necesita schimb de generatii, vreo 2-3, libere de gena asta a paranoiei, de teama de Omul de langa noi.
Mai intai trebuie sa ne bata cineva la fundulet, sa fim constransi.

Vezi ce s-a intamplat in agricultura. Semintele romanesti dau sa zicem 4-5T/ha, in timp ce o samanta pioneer/monsanto da dublu, costa dublu. Pai daca vecinu face 10t, fac si eu ce face vecinu, ca altfel ma inghite. Si uite asa au venit baietii(pioneer/monsanto) si si-au deschis statii de conditionare material semincer, lucrand in Romania(numai ele 2) peste 22.000 ha semincer. Doar multiplica, nu amelioreaza propriu zis.
stefanmadalin

Mesajde Florin Dobre » 06 Feb 2015, 18:10

ICDA ar trebui sa dispuna de tot ce este necesar selectiei AM Carpatina. E singura institutie care ar putea sa garanteze puritatea rasei. Eu cel putin asa am citit prin publicatiile institutului.
Când cumpara omul matca de la institut, oare ce document primeste? N-am cumparat dar sigur trebuie sa primeasca un certificat de conformitate...ceva acolo.
Si atunci aia e...carpatina.
Selectia ei mai departe se poate face prin infuzie in teritoriu in stupinele celor care vor sa colaboreze in acest proiect.
Sunt convins ca pe piata va ramane rasa care corespunde cel mai bine conditiilor apiculturii de la noi. Nimic nu cerne mai bine decat eficienta si rezultatul economic.
Daca ICDA nu se va ocupa de asta, sigur e loc pentru institute private care s-o faca...nu neaparat institute romanesti. Daca exista cerere, piata regleaza.
:!:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde lucky5strike » 06 Feb 2015, 18:19

alt stupar scrie:Mai exista insa o varianta... munca voluntara, munca patriotica, eventual respectul post-morten. Doritori? Cine se inscrie primul...? :shock:

Eu ma bag. Insa, de la inceput spun ca nu visez la albina care, daca e prost intretinuta, nu face poduri de ceara... nu roieste... nu devine agresiva.

Si la selectia stuparului trebuie umblat.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde clncatalin » 06 Feb 2015, 18:29

Mai sunt matci carpatine de vanzare si prin Polonia.(sau cel putin asa se lauda ei).
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa." - Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/catalin.calin.353
clncatalin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE