Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: cum topim ceara !

Mesajde ignatov andrei » 06 Feb 2015, 00:41

De la mine nu iau bostina nici daca le-o dau degeaba !!!
Ii mai pacaleam cu bostina care avea polen si mucegaia, pana m-au prins cu presa pe foc si... la revedere!!! :lol: :lol:
Nu stiau de ce nu iese ceara, nu stiau de la cine au cumparat!!!
M-au pandit din padure si m-au prins!!!
ignatov andrei

Mesajde ves.lucian.zabrani » 06 Feb 2015, 00:46

ignatov andrei scrie:De la mine nu iau bostina nici daca le-o dau degeaba !!!
Ii mai pacaleam cu bostina care avea polen si mucegaia, pana m-au prins cu presa pe foc si... la revedere!!!

La asta ma gandeam si eu !!!
Nu stiu cat de bine voi reusi sa storc bostina . Dar cu siguranta ca multa ceara nu va ramanea prin ea !!!
:lol: :lol: :lol:
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde ignatov andrei » 06 Feb 2015, 00:59

ves.lucian.zabrani scrie: La asta ma gandeam si eu !!!
Nu stiu cat de bine voi reusi sa storc bostina . Dar cu siguranta ca multa ceara nu va ramanea prin ea !!!
:lol: :lol: :lol:

Eu storc fagurii din prima, nu bostina !!!
Am scos ceara, am aruncat bostina si dupa doua zile, cand se usuca, o imprastie vantul, nu mai are niciun gram de ceara!
Imi intra 16 faguri 1/1 la o sarja, daca sunt negri, iar daca sunt mai deschisi la culoare, intra 25 de faguri odata.
Adun ceara intr-un vas cu apa rece, apoi, cand fac de un calup de 20 kg, o topesc si...gata!
Prima sarja dureaza mai mult, pana se incalzeste presa, apoi cam 20-30 minute/sarja!
ignatov andrei

Mesajde RazvanTi » 09 Feb 2015, 17:27

ignatov andrei scrie:Ce fel de "apa"... ?!?

Cei care nu stiu, pot obtzine si "sapun"!!! :lol:

paul scrie:Anul trecut cand am topit faguri am folosit apa dintr-o fantana ! Si ... a fost OK !

da... asa am topit prima data impreuna cu "mentorul"
el pe-a lui a vrut sa o mai fiarba o data de limpezire si eu pe-a mea prima mana de pe rame.
era in toiul iernii prin ianuarie si apa de ploaie ioc. nici zapada n-am avut asa ca am scos apa din fantana din curte.
am obtinut amandoi 35 kile de... sapun :lol:
el si-a luat sapunul lui si l-a aruncat. eu cu ajutoul cartii "ceara" de volcinsky - o recomand cu caldura!! mi-am recuperat ceara in mare masura.
in anul urmator, am fiert cu apa de ploaie si am obtinut 10 kile de? CORECT! sapun... :shock:
mi-am dat seama unde am gresit, am corectat, am recuperat ceara si am topit in continuare.
anul trecut, (si nu ma mai sucesc neam) am folosit topitorul solar facut de mine. MINUNAT!!!!
poate totusi voi incerca si ceva cu abur de teste dar nu anul asta ca nu cred ca voi avea rame de topit.
RazvanTi

Mesajde Mircea_63 » 09 Feb 2015, 20:14

Saponificarea are loc in prezenta ionilor metalelor alcaline si alcalino-pamantoase. K, Mg, Ca ...potasiu, magneziu, calciu...
acestea pot fi neutralizate creind un mediu acid. Pur si simplu introducand in apa aceea un acid. Deobicei acid acetic adica otet, se poate folosi chiar si acid sulfuric. Acidul sulfuric fiind un acid foarte tare, se pune o cantitate foarte mica. Totodata acidul sulfuric (H2SO4) duce la obtinerea unei ceri mai deschise la culoare.

Practic este preferabil si simplu sa introduci o jumate de pahar de otet la 10 litri de apa si n-ai probleme cu saponificarea.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde RazvanTi » 10 Feb 2015, 11:38

eu cu acid dintr-o baterie veche de masina am recuperat-o
si la saponificare ai uitat si de temperatura... ;)
RazvanTi

Mesajde proapis13 » 05 Noi 2015, 10:32

Topitor de ceara home-made cu vapori ...
https://shar.es/1558fq
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde igo1 » 26 Noi 2015, 23:25

Pentru a extrage cât mai multa ceara din bostina, este suficient sa o adunam intr-un recipient cu pereți de sita sau dacă nu, intr-un sac gen cei în care se pun cartofi și ceapa. Se leagă la gura și se scufunda intr-un cazan cu multa apa. Apa sa depășească sacul cu bostina (puneți un fier gros pe el pentru a rămâne la fund). Fierbeți bine pana Toată ceara se va ridica deasupra. Opriti focul si lasati la răcit. A doa zi recoltați ceara mai.
igo1

Mesajde proapis13 » 26 Noi 2015, 23:44

Am vazut cum si cata ceara iasa la topirea cu aburi asa ca metoda asta o consider ca este pe primul loc... :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde misha » 27 Noi 2015, 08:15

igo spunea despre ceara din bostina...
misha

Mesajde proapis13 » 27 Noi 2015, 09:47

misha scrie:igo spunea despre ceara din bostina...

Am citit...dar cand extragi ceara din bostina inseamna ca muncesti a doua oara....nu !?!?!...
Mai bine extragi odata si bine... :idea:
proapis13

Mesajde misha » 28 Noi 2015, 08:06

adevarat... :lol: :lol:
misha

Mesajde patrascu » 22 Dec 2015, 00:22

Învaţă din greşelile altora, viaţa este prea scurtă pentru a le face tu însuţi pe toate.
patrascu

Mesajde vevidadra » 22 Dec 2015, 01:13

Salut !
Pentru a nu scădea duritatea cerii se ține cont de trei factori la topirea ei indiferent de metoda aleasă :
1. Contactul cerii cu metalul vasului. Se recomandă vase emailate sau de inox alimentar.
2. Apa în care se topește să nu fie dură. Se recomandă apă de ploaie.
3. Emulsionarea cerii de mierea rămasă în faguri, precum păstura și alte rămășițe.
La noi se verifică bine calupul de ceară cînd este primit la fabrica de faguri.

Vă prezint modelul de topitor de ceară care a fost postat anterior pe o imagine foto de la expoziția în or. Kiev :
https://youtu.be/cISPocqZnmQ

Vizionare plăcută !
vevidadra

Mesajde cristi_vidican » 22 Dec 2015, 10:52

Simplu și eficient ...
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde vevidadra » 22 Dec 2015, 11:08

Noroc !
Cristi metoda postată anterior avea și pres iar boștina ce rămîne se folosește numai ca îngrășămînt și ca material de pus pe foc. Unicul dezavantaj este că se folosește curentul electric.
Da, e bună și asta însă la sfîrșit mai trebuie dată și prin pres.
vevidadra

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE