Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde mellis » 14 Feb 2015, 13:01

Sunt multi factori de care trebuie ținut cont, la o familie puternica, sănătoasă cu rezerve bune din toamna nu ar trebui turta.dar fiecare an este diferit. Ianuarie a fost cald pe la noi in zona, toamna lunga.posibil sa fie familii care au consumat mai mult toamna, ponta târzie, sau unele care au început primăvara devreme.proba cantarului ar fi buna..
Nu toți avem familii egale, desi ar trebui echilibrat toamna..mai moare o matca..surprize pot fi..
Din prea multa grija se pune turta uneori si unde nu trebuie..
Zilele acestea este cald..se pot asculta si verifica unde trebuie..
Spor in toate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde geangu » 14 Feb 2015, 14:11

mundumio scrie:Anul acesta nu am pus nimica-turta.
Am stimulat in august-septembrie.
Ce parere aveti, trebuia pus ceva?
Weekendu viitor aflu cum stau ca nu le-am deschis de la sfarsitul lui septembrie anul trecut.
Nu am impachetat cu nimica nici un stup.

Poti sa incepi stimularea cu turte, de saptamana viitoare se anunta caldura. Ca si un sfat, in prima faza pana se stabilizeaza temperatura mergi cu stimulare direct pe cuib ( pe spetezele ramelor) iar al doilea sfat este sa folosesti miere la familiile mai slabe.
geangu

Mesajde Bambucha » 14 Feb 2015, 14:36

Foarte bune sfaturi... pentru a scapa de albine. :roll: De unde le scoateti?
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde geangu » 14 Feb 2015, 14:38

Ce te nemultumeste ?
geangu

Mesajde Florin Dobre » 14 Feb 2015, 16:19

Azi 9 grade la umbra si zbor anemic. Am profitat si le-am ridicat capacele. Foarte bune carpele de bumbac de pe rame. E suficient sa ridici un colt si sa arunci un ochi...deranj minim. Deocamdata au trecut cu bine peste perioada recenta care a fost destul de geroasa.
Acela deranjat la inceputul lui ianuarie s-a dus...previzibil. :(
Inca n-am pus turte. Pe la sfarsitul saptamanii urmatoare se anunta cateva zile bune. Pana atunci o sa le prepar o proteica mica sa le-o dau dupa zborul de curatire. Tot atunci o sa-i si restrang doar pe ramele bine ocupate.
Iernare usoara!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Dinca Catinel » 14 Feb 2015, 18:34

Astazi am fost sa completez turta insa nu a fost nevoie decat la vreo 6-7, cei din poze fiind printre cei care au consumat cel mai mult. Am pus cate 500g la mijlocul lui octombrie si sunt la care nici nu s-au atins de ea.
Am avut primul semi zbor de curatire dupa 24 decembrie, la vreo 4 familii, cateva albine ratacite.
In rest, in continuare, stupi uscati, mancare din ce se vede printre rame si Doamne ajuta!

Imagine

Imagine
Dinca Catinel

Mesajde proapis13 » 14 Feb 2015, 22:42

Astazi am fost in stupina unui coleg si am vazut doua familii moarte de epuizare pe puietul capacit si cu mierea in apropierea cuibului....regine de anul trecut...marcate...asa ca mare grija in stupine ce,cum cat si ce le dati la albine...urmeaza o perioada dificila pentru familiile de albine....de acum incolo or sa apara surprizele la multi dintre cei ce au folosit turta din decembrie... :!: :shock:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde mellis » 15 Feb 2015, 00:01

La un ME mai prapadit, dar viu, am observat la urdinis albine cu cap lipsa, credeti ca este posibil sa fie un lup in zona? Sunt de saptamana aceasta - acum o saptamana nu erau acolo..
Multumesc pentru sfaturi...
Fişiere ataşate
PosibilLupME.JPG
AlbineFaraCap
PosibilLupME.JPG (30.67 KiB) Vizualizat de 6521 ori
mellis

Mesajde proapis13 » 15 Feb 2015, 00:03

De ce nu un soricel :?: :roll:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde mellis » 15 Feb 2015, 00:24

Ma gandeam ca un soricel ar fi mancat toata albina, nu doar capul, este posibil?
Daca este albina moarta ar fi ceva, saptamana trecuta am verificat si nu erau moarte in fata urdinisului.
Sa fi facut curatenie saptamana aceasta?
Fundul l-am curata de albine moarte, posibil sa fie unele noi.
Multumesc de raspuns...
mellis

Mesajde popik50 » 15 Feb 2015, 00:57

Daca albinele moarte sunt doar pe scandurica de zbor atunci pitigoiul este vinovat, daca sunt si in interior cred ca e vorba de chitcani...
popik50

Mesajde mellis » 15 Feb 2015, 01:11

Multumesc de ajutor, maine e vreme buna si verific fundul stupului, mai ales ca a fost curatat acum cateva saptamani..
Am sa studiez masuri contra pasarilor, mi s-a parut ciudat ca erau aliniate frumos in 2 colturi ale scandurii de zbor...
Spor in toate..
mellis

Mesajde un OM » 15 Feb 2015, 01:18

Soriceii, pitigoii, circula si pe sub stupi. Trag de albinele moarte pe fundul AV. Cu prima ocazie sunt scoase spre urdinis.
Nu inseamna ca pitigoii nu ataca si la urdinis.
un OM

Mesajde laur1 » 15 Feb 2015, 06:05

proapis13. doar capul?
Daca voi nu ma vreti,eu va vreu!
laur1

Mesajde paul » 15 Feb 2015, 09:56

Ieri (sambata) ... ridicat capacele la toti !
OK ...aproape toti ! La vreo 4-5 din 24 trebuie sa intervin cu turta (ghemurile se situeaza inspre partea din spate a ramelor), la vreo cativa s-a prelins apa de pe capace si s-a infiltrat in cutii intr-un colt (corpurile si capacul in faltz) iar la unul a murit un interval(intreg) de albina bine populat . Asta ... n-o inteleg ! Albina multa era, miere era full si ele erau moarte pe intreg intervalul. Nu erau cu capul in celule ci stateau asa ... pur si simplu ! Celelalte 4 intervale nu aveau nici o problema. Fiind frig nu le-am mai starnit sa scot rama de acolo si le-am lasat asa. Care ar fi explicatia ???
Ultima oară modificat de paul pe 15 Feb 2015, 09:57, modificat 1 dată în total.
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde paul » 15 Feb 2015, 10:07

Am uitat sa precizez ... nu am nicio pata pe spetezele ramelor, nu am umiditate si nici mucegai. Doar putina apa prelinsa in coltul din dreapta spate ( cuiburile le am pe stanga) , in zona fara rame !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR