Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Utilaje tamplarie lemn

Mesajde ovidiu_78 » 18 Feb 2015, 05:23

emil_sorin scrie:Domnule ovidiu,
Din ce striu eu la o freza mica , cum e cea de mana are turație pana la 28.000 ,pe ea se montează cu cap de freza , ce are doar 2 cuțite . daca e sa calculam matematic , se înmulțește nr de cuțite (dinți) cu nr de rotați si rezulta numărul de tăieri pe Min ( in cazul de mai sus , e vb de 56.000 de tăieturi pe Min)
In cazul circularilui , nr de dinti de dinți , determina si calitatea tăieturi. Ca si încercare poți sa faci in felul urmaltor : pe o coala de pal , sa tai cu o panza cu 14 dinți si după aceea cu una de 60 de de dinți. Sunt sigur ca vei observa diferență la calitatea si finețea tăieturi. Ce e drept , e ca la scândură de brad nu prea poți tăia pe lungimea fibrei cu o panza de 60 de din dinți .

nu intelegeti ca nu se calculeaza asa ceva,un ax de la o grosime care are 16000 de rpm si are ax cu pastile,vreo 100 nu poti sa zici ca va avea 1,6mil de taieturi pe min :o ca taie la aceeasi viteza acelasi material,doar ca il va taia mai rapid si finisajul va fi mai curat,la 2,3,4 cutite conteaza turatia de avans a materialului,cu cat ai mai multe cutite poti executa mai rapid operatia,iar legat inca de cutite se calculeaza inca eliminarea spanului pe cutit sau dinte la circular de ex...acestea sunt date de la fabricant...
indiferent de freza de mana cu 28.000 sau mai mica tot aceeasi turatie va avea,doar in cazul marimii cutitelor se schimba turatia de lucru pt a nu deteriora cutitele si pe calitatea taieturii,si bineinteles a sigurantei de lucru...
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde cristian bh » 18 Feb 2015, 11:03

In general,....aceste freze de mana ,oberfreze cum se mai zic (de la freze pt copiat industriale,dar acestea au cutitul sus)
sunt utilizate pt profilat ,chanfrenat canturi.......deci vorbim,in general :!:
Alea de putere mai mare,de la 1800 wt in sus se pot utiliza montate sub masa si pt canale sau falturi,sau alte lucrari cu freze in diametru mai mare, de pana la 10 cm iar la acestea si turatia scade usor,de la 2300 la 9000,adica cu cat diametrul frezei este mai mare si implicit la cat intra de mult in lemn ,turatia scade.
Adica pana la turatia unei freze industriale,care si ea la fel,scade de la 10000 pana la 3500 rot pe minut.
De ex,eu mi-am luat un set de freze din 3 piese pt usi de interior,care au un diametru de 310mm.(cost 1700 lei)
Inca nu le-am utilizat pana in prezent fiindca freza pe care o am nu permite,una la mana ca nu are deschiderea in masa atat pt a coborarea lor ,si doi la mana turatia frezei este prea mare,..are 6000 si 9000 or acestea lucreaza la 3500 rot min.
Pt asa ceva sunt freze speciale de cepuit!
dupa asta intervine problema cu grosimea axului ,la freze cu diam mai mic gen hobby axul frezei are 30mm,iar pt freze mai mari diametrul axului creste la 32,35,40,50mm.
cu cat axul este mai gros cu atat vibratia scade,implicit acuratetea executiei este superioara,......pui sa zicem o freza de canal de 10 mm cu diametru de 250 mm pe ax de 30mm,si ai la frezare cateva zecimi in plus!

orice cap de frezare autentic,are inscriptionat pe el nr rot max la care poate fi utilizat.
La frezele de mana,exista freze de canal,ca cea galbena din poza colegului jenica,si exista freze pt falturi,care pot avea si un rulment in cap.
A-ti observat ca atunci cand faci un canal in lemn cu freza de canal(ca aia galbena)in spatele ei ramane plin canalul de span,si trebuie sa treci de doua trei ori sa ramana canalul curat,......degeaba are cum zice colegul sorin 58000 taierui pe minut..asta fiindca nu au o buna evacuare a spanului,nu fiindca nu taie.
or la freza industriala tocmai asta este conceput,....taierea progresiva,si o evacuare optima a spanului !
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

Mesajde Jean Valjean » 18 Feb 2015, 11:21

ovidiu_78 scrie:doar in cazul marimii cutitelor se schimba turatia de lucru pt a nu deteriora cutitele si pe calitatea taieturii,si bineinteles a sigurantei de lucru...

Ai putea dezvolta putin ideea asta, cu cresterea numarului de turatii in functie de marimea cutitului? Adica cum se face ( cutit mare - viteza mica / cutit mic - viteza mare) si care sunt riscurile in cazul folosirii incorecte a frezei?
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde mausica » 18 Feb 2015, 11:24

ovidiu_78 scrie:foarte bine,nu ma plang,am lucrat cu ea si aproape 2 ore continu si no problem,....eu ziceam mai sus de freza din aia cu motor de 3-4kw macar...aia e freza adevarata,pt falturi dintr-o bucata,pt modele,imbinaturi,etc

Pai si aia de 3-4 kw la ce pret te duce ???Pt unu care face cateva cutii merita oare atata investitie ?Asemenea scule eu cred ca trebuie muncite sa scoti bani din ele nu sa le tii in vitrina.
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde cristi_vidican » 18 Feb 2015, 11:51

Ce-mi place când meseriași intră în dispute/discuții în contradictoriu!
Eu zic să nu vă opriți.
că așa rămâne scris și pentru noi.
P.S. Primul fund de stupi l-am făcut cu pendularul :lol:
Tata mi-a dat un dulap vechi, făcut din scândură de 2 cm. L-am tăiat și așa am trecut pe MER :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde ovidiu_78 » 18 Feb 2015, 12:16

mausica scrie:Pai si aia de 3-4 kw la ce pret te duce ???Pt unu care face cateva cutii merita oare atata investitie ?Asemenea scule eu cred ca trebuie muncite sa scoti bani din ele nu sa le tii in vitrina.

depinde cum prinzi...poti gasi si la 2-3000ron...poti gasi si mai scump...pt unul care face doar cutii nu merita investitie asa mare,trebuie sa calculezi...cate cutii imi trebuie anul asta?dar la anul?pana la cat vreau sa ma dezvolt?cat cost n nr de stupi pana unde vreau sa ajung?merita sa investesc in niste scule bune?,cat costa sculele comparativ cu cate lazi mi-ar trebui?(si materialul calculat,lemnul,feronerie,etc)mai fac ceva cu sculele alea apoi?si multe alte intrebari....iar daca vezi ca nu se merita atunci mai bine comanzi la un tamplar care face stupi si stai linistit fara riscuri si stres....nimeni nu se face tamplar facand doar cutii de stupi...ai falimenta...caci cutii nu vei avea totdeauna sa faci...
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde cristi_vidican » 18 Feb 2015, 12:28

Exact la ce scrie Ovidiu mai sus m-am gândit și eu.
Circular mi-am luat, că e bun pe lângă casă.
Următoarea sculă pe listă era abric cu grosime.
Am făcut un calcul și de banii aceia (ca manoperă) îmi fac stupi de să-mi ajungă toată viața.
Dar, uneori cumpăr o anumită sculă care mă scutește de stres, așteptări etc.
E aiurea să comanzi niște stupi și să nu fie bine făcuți.
Că și tâmplarii sunt de mai multe feluri (adică știu să facă și calitate și „lasă că acolo propolizează albina”)
De exemplu: prefer să-mi cumpăr remorcă să duc stupii, deși n-o amortizez prea repede. Dar stau mai liniștit la mutări.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde emil_sorin » 18 Feb 2015, 13:06

Sunt incepator in confectionat stupi, am doar 12 buc facute de mine si toate de la zero . Eu sunt foarte multumit de ceea ce am facut pana acum ,dar si cine a vazut lazile mele au zis ca sunt impecabile; lazi care le-am facut doar cu un circular de mana Bosch , care l-am atasat la o masa .
Eu nu vad rostul unei freze la confectinat stupi ( ma refer la cantitati mici - 10-20 pe an) , doar daca vrei sa faci canale si din cate am observat , se fac canale mai mult la fundurile mobile (acelea cu canal de 2 cm pe rama fundului)

Si referitor la calitatea frezari nu cred ca un stup , trebuie sa iasa la fel de perfect ca o mobila din lemn masiv.
Iar pt un incepator ca mine , investitia in scule sumpe de genu trei mii de lei un utilaj , nici nu se pune in discutii ; pt cei ce construiec 100 de lazi pe an, rame si alte accesorii , sunt convins ca este de nelipsit. Din cate am vazut un stup se vinde cu 100 de lei si din acestia cam jumatate este manopera . Daca la 3000 de lei cat e scula impartim la 50 de lei cat e este manopera ( ca lerestul e pretul lemnului care si tu trebuie sa il cumperi) inseamna 60 de lazi si nu lucrezi la ele .

PS : poate gresesc , dar asta e strict parerea mea .
emil_sorin

Mesajde jenica67 » 18 Feb 2015, 13:58

Jean Valjean sti cum este cu turatia ? La fiecare scula se indica viteza de taiere. Deci ca sa calculezi turatia ca sa fi in limitele vitezei de taiere care se da intr-un interval, calculezi lungimea cercului(Lc) care il are freza care il calculezi in m, viteza sculei(Vs) se da in m/s si atunci calculezi turatia n=Vs/Lc*60 (ca sa transcormi in rotatii /min ca asa se da turatia motoarelor. In functie de asta ar trebui sa alegi fuliile adecvate sa te incadrezi.
jenica67

Mesajde mausica » 18 Feb 2015, 14:03

Asta cu comandatul stupilor la tamplari eu m-am lecuit cat traiesc eu, veci vecilor. Nu tu cote, nu tu unghiuri...pai pana mea ca am dat o caruta de bani ca sa imi faca niste cutii cu care imi vine sa dau de pereti (aici ma refer la prima tura de cutii). Pai daca le pun pe ale mele pe lg ce am cumparat.....pfffff e mobilier nu altceva. Asa ca la mine nici nu se mai pune problema cumpararii. Totul se confectioneaza acasa. ;)
Nu am freza, momentan ....f buna ar fi ca ar merge mai repede anumite operatii dar.....am dat de un chilipir la un abric si pe axul lui se poate monta freza/panza si are si mandrina pt burghie de scobit asa ca sunt aranjat pt ce imi trebuie mie.
Ce o fi mai tarziu....vedem
Vb lui CV cand trebuiesa duci stupii in pastoral cauta tu masina(remorca)sa ii duca....ba ca azi nu pot , ba ca maine asa....pai pana vine el trece culesul si sa nu mai zic cum te taxeaza daca esti ma inghesuiala....
E f bine daca poti sa faci sa nu depinzi de nimeni. Merg cand vreau, unde vreau. ;)
mausica

Mesajde icXu » 18 Feb 2015, 14:12

mausica scrie:Nici gratis nu as lua asa ceva. E bun sa tai sipci cu el, ce stupi sa faci cand nu are reglaje de calitate si abateri. Ce stupi sa faci cu asta ??? :lol: :lol:
Daca nu ai ce face cu banii cumpara linisit.
Si ce daca are TUV
icXu scrie:Pe viitor, daca gasesc o oferta buna, o sa-l schimb cu un circular mai serios care sa aibe si dado.

Atunci va trebuii sa bagi mana adanc in buzunar (te vei invarti pe la 30 mil) ;)

Eu zic sa nu glorificam circularul in manufacturarea stupilor acasa, sunt baieti (aici pe forum) care au facut stupi doar cu fierastraul manual. Cand am hotarat sa cumpar circular ma indreptasem spre unul portabil pe care sa-l montez sub o masa dar l-am gasit pe cel gata facut la 240lei si m-a ajutat cu succes sa debitez blana pentru stupi.

TUV-ul, pentru mine e decisiv atunci cand cumpar o ustensila pentru ca ma asigura ca surubelnita ,de ex, nu este de unica folosinta si se "rade" in surub sau se sparge manerul si imi intra in mana... sau ca in cazul colegului- se incinge circularul si poate ia foc.

Imi doresc un circular pe care merge si dado deoarece am aflat ca imi place sa lucrez cu lemnul si am in plan sa contruiesc aprox 10 m de cabinete pentru scule astfel s-ar amortiza investitia pentru un circular din gama hobby, dar de calitate.
icXu

Mesajde mausica » 18 Feb 2015, 14:28

Vrei sa iti arat surubelnite cu TUV care se manaca la prima utilizare ?? Mai nou apare tuv pe toate rahaturile ;)
In schimb cu o scula de calitate nu vei avea probleme de genu (motor incins de sa ia foc), insa alea costa ceva si poate nu se justifica cheltuiala.
mausica

Mesajde cristian bh » 18 Feb 2015, 14:36

emil_sorin scrie:Sunt incepator in confectionat stupi, am doar 12 buc facute de mine si toate de la zero . Eu sunt foarte multumit de ceea ce am facut pana acum ,dar si cine a vazut lazile mele au zis ca sunt impecabile; lazi care le-am facut doar cu un circular de mana Bosch , care l-am atasat la o masa .
Eu nu vad rostul unei freze la confectinat stupi ( ma refer la cantitati mici - 10-20 pe an) , doar daca vrei sa faci canale si din cate am observat , se fac canale mai mult la fundurile mobile (acelea cu canal de 2 cm pe rama fundului)

Si referitor la calitatea frezari nu cred ca un stup , trebuie sa iasa la fel de perfect ca o mobila din lemn masiv.
Iar pt un incepator ca mine , investitia in scule sumpe de genu trei mii de lei un utilaj , nici nu se pune in discutii ; pt cei ce construiec 100 de lazi pe an, rame si alte accesorii , sunt convins ca este de nelipsit. Din cate am vazut un stup se vinde cu 100 de lei si din acestia cam jumatate este manopera . Daca la 3000 de lei cat e scula impartim la 50 de lei cat e este manopera ( ca lerestul e pretul lemnului care si tu trebuie sa il cumperi) inseamna 60 de lazi si nu lucrezi la ele .

PS : poate gresesc , dar asta e strict parerea mea .

Discutia este despre utilaje tamplarie,......or tamplaria se face in principal cu utilaje!
Fiecare mesterim pe langa casa in mai multe domenii,......ne facem un gard,vopsim o usa,punem o gresie!
Asa si aici,care e priceput ,e mai avantajos pana la un PUNCT sa-si mestereasca singur niste cutii,....de multe ori poate ca sunt mai bine lucrate decat daca ai noroculsa cumperi stupi facuti gata de unul care si-a luat niste scule si pana se invata ,....... face la altii! :oops:
Adica sa-si amortizeze investitia pe spinarea altuia! :lol: :lol:
Dar ajungând la acel PUNCT datele problemei se schimba la modul serios si pragmatic!
Nu poti vorbi de tamplarie fara acest minim de utilaje!(nu sculee ,....acel circular vestit Bosch este o scula nu utilaj!) adica ...circular,abricht ,freza,slaif!
Un atelier de tamplarie din ziua de azi poate face la un moment dat si niste stupi daca ii convine,dar sa faci atelier doar pt stupi e putin riscant,
Or in tamplarie produsele sunt atat de diversificate incat pt marea majoritate nici nu intra stupii in vizor ca produs!
Unul,care stapaneste corect atat teoretic,cat si practic , cu acest minim de utilaje,care respecta atat tamplaria ca meserie cat si clientul,cu simt al raspunderii,asumandu-si pe pielea lui ,nu a clientului eventualele erori ar putea totusi sa se ocupe in mare parte si de aceasta latura a confectionarii stupilor cu succes!
cristian bh

Mesajde emil_sorin » 18 Feb 2015, 15:02

Daca vb de productie in serie pt a vinde , ii clar ca nu o sa faci fata cu acel vetit Bosch, da am vazut ca si domul jenica foloseste un celebru Bosch pt uz personal .Asa ca fiecare face dupa buget si dupa cum considera ca e mai bine pt el.
Sa fim sinceri toti am vrea sa avem scule profesionale si de precizie , doar nu avem nici o matusa Tamara sa faca donatii ...
emil_sorin

Mesajde jenica67 » 18 Feb 2015, 15:23

Stai ca folosesc un Skilsaw 1200 W de 5 ani si merge de numai. Boshul l-am cumparat din piata de la Timisoara fara talpa, pe 40 de lei si are 1600 W. Facea zgomot si i-am zis ca nu ii dau mai mult. Am schimbat rulmentul care a costat 4-5 lei si merge super. I-am facut mecanism de reglare pe inaltime si mai trebuie sa ii fac o masa, ca vreau sa il tin reglat mai mult pe canale. Il voi mai folosi, daca am de taiat ceva mai gros, ca cu utilajul meu acum, pot taia maxim 57 mm(taia 64 dar am pierdut cu masa). Dar chiar si asa, am taiat 90-100 din doua taieturi, doar ca se cam uzeaza carbunii, dar mi-am luat o folie si nu imi fac probleme. La utilajul meu, daca te uiti atent lateralul face toti bani, ca pot baga sub 0.1 mm daca vreau.
Apropo la oberfreza am si freza de canale, dar cand am fotografiat-o aia s-a nimerit.
jenica67

Mesajde cristian bh » 18 Feb 2015, 18:33

jenica67 scrie: Apropo la oberfreza am si freza de canale, dar cand am fotografiat-o aia s-a nimerit.

Tocmai pe aia de canale ai facut-o miss canal ! :D
Probabil vrei sa spui ca ai si freza de falt.

Dumneata te-ai multumit cu ce ai.
acolo unde lucrezi se putea cu totul altceva,....
cristian bh

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE