Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde Avram » 22 Feb 2015, 20:07

CATALIN scrie:
Avram scrie:Da , Catalin - polen in sirop .Am citit pe undeva dar nu-mi aduc aminte unde si bajbai prin carti ca orbul !

avram...eu asa consider,sirop dai cand deja albina are activitate,deci aduce polen!
in sirop dai cu un api-complex si ai rezolvat-o
din cate stiu eu polenul se dizolva foarte greu sau deloc...asa ca nu vad cum il pui in sirop
IAR vremea siropului e atunci cand in natura e polen! cu cat mai mult sirop cu atat mai mare alergatura dupa polen ;)

Incearca polenul care a stat in congelator sa-l dizolvi in apa calduta si vei fi surprins.

Voi rasfoi cartile si revin .
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde valerica » 22 Feb 2015, 20:12

Eu am dat informatii de sezon, dar daca dorim sa discutam cum vom face cand incepem sa iernam familiile de albine... o putem face fiecare are parea si stilul lui experienta si zona care trebuie sa tinem cont .

in fine daca am deranjat pe cineva cu ceva .... cer scuze. nu este genul meu mai bine ma retrag si prefer sa nu isc discutii inutile si fara sens.

cu respect,
Valerica
valerica

Mesajde proapis13 » 22 Feb 2015, 20:19

valerica scrie:depinde de ce cantitate doresti sa faci, insa acum eu fac urmatoarea reteta,
1 kg miere cristalizata
150 g de drojdie de bere
3 lingurite de apicomplet si
200 g de lapte praf degresat
200 ml. protofil

Cred ca ale tale albine au hemolimfa in....alcool..... :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde CATALIN » 22 Feb 2015, 20:21

in fine daca am deranjat pe cineva cu ceva .... cer scuze. nu este genul meu mai bine ma retrag si prefer sa nu isc discutii inutile si fara sens.

aloo!! colegu..n-ai de ce sa-ti ceri scuze si nici n-ai deranjat pe cineva!!!
e foarte bine ca avem asemenea (contre)..pentru ca avem ce invata ;)
cine s-a suparat ii trece :D
asta e si politica STUPARITULUI....(discuti cu si despre albine)
hai la loc comanda ca altfel atunci incepi sa, superi
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde Avram » 22 Feb 2015, 20:29

Valerica nu ai deranjat pe nimeni , nu trebuie sa-ti ceri scuze doar ca eu am intrebat una si tu ai raspuns alta .

Si nu uita la 1 kg. turta proteica adaugam 34 ml. protofil.

sanatate si fara suparare ! mai vorbim
Avram

Mesajde Avram » 22 Feb 2015, 20:53

valerica scrie:depinde de ce cantitate doresti sa faci, insa acum eu fac urmatoarea reteta,
1 kg miere cristalizata
150 g de drojdie de bere
3 lingurite de apicomplet - gresit , citeste prospectul Apicomplexului
200 g de lapte praf degresat
200 ml. protofil - gresit , la 1 kg. turta torni 34 ml.protofil
apoi mai completez cu miere daca este nevoie si consider ca vreau sa fie mai fluida, acest ameste este mai mult pentru a stimula regina nu pentru a hrani efectiv familia de albina..

Aceasta reteta are MARI hibe.....de dragul albinelor te rog revizuieste-o.
Avram

Mesajde BotaPaul » 23 Feb 2015, 21:13

eu zic , totusi in loc de 200ml sirop , dale tuica direct , ce sa mai ..grija mare ce cantitati dati la albine ,mai bine deloc decat prostii. apa cu zahar , cat de mult zahar decat asa
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde pustu » 24 Feb 2015, 01:09

valerica scrie:in primul rand nu poti da acum sirop dar daca ...

yahoomail : danpustu
facebook : pustu stuparul
youtube : http://www.youtube.com/pustustuparul
pustu

Mesajde Avram » 24 Feb 2015, 20:44

Pustu , ala nu e sirop , tu nu vazi ca albinele primesc votka ! :lol:
Avram

Mesajde liviutzbogos » 25 Feb 2015, 12:46

Albinele iau si bombonele M&M's daca le dai... dar asta nu inseamna ca le face bine :( Fratilor, hai sa nu mai incercam sa mutam coada de la pruna.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde duma » 25 Feb 2015, 13:33

liviutzbogos scrie:Albinele iau si bombonele M&M's daca le dai... dar asta nu inseamna ca le face bine :( Fratilor, hai sa nu mai incercam sa mutam coada de la pruna.

Liviule pe zi ce trece ......vazand ce se scrie pe FB si altele ....tot felul , de te miri si tu ce mai inventeaza '' doctorii '' in apicultura ....maine poimaine vor face telecomanda la regina cand si cat sa oua , albinele cand sa iasa si ce sa culeaga ......treptat incerc sa renunt usor la tot ce tine de comercializarea hranei si stimularilor din comert si a unor tehnologii usor , usor sa ma indrept catre apicultura de acum 20-30 de ani ...... au avut atunci aceia ....turte Apiluk cu polen cu tasu , cu masa , sau alte firme ....asta ma venit in minte .....rame de plastic si foite .....si vai samar cate mai sunt .....ei nu au avut multe dintre toate acestea si chiar deloc care sunt astazi ......dar ei au avut albine grase si frumoase si sanatoase .....acum avem de totate dar avem si albine mici si slabe si cu paduchi si cu de toate , lazi frumoase si inautru goale , convetuiesc cu soareci , mucegai si altele ........ . Am mai vazut aparita stupului minune ...manca gem si caca prune ...sau este invers :lol: si atunci te miri ca apar '' APICULTORI " PESTE NOAPTE CARE UMPLE GRADINUILE DE STUPI .
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde Roinita » 25 Feb 2015, 19:36

Va salut!
Am 2 stupi ME si-s la prima iernare.
Le-am facut 2 tratamente antivaroa in toamna, le-am lasat toata mierea, ocupau 5-6 intervale in oct., le-am pus ziare'n podisor si i-am asezat la soare si feriti de vant.
Pana saptamana trecuta n-am umblat la ei dar stiu ca au iesit de cateva ori la zbor.
Saptamana trecuta am vazut ca erau foarte multe albine moarte la unul din stupi, am tras cu un bat pe urdinis si am scos o gramada (cam un borcan de 400 plin si'nca ceva). M-am uitat nitel in stup si am vazut albine moarte cu capul in celule. Mai sunt albine si par linistite (deci cred ca matca e ok). Miere au ca la balamuc dar mi se pare un pic cam albicioasa capaceala. Poate fi mucegai? In stup nu era umezeala si nici mucegai.
La al doilea stup au multa miere si foarte putine albine moarte dar si acolo imi pare capaceala putin cam alba.
De ce credeti ca au murit atat de multe albine in primul stup?
Fişiere ataşate
IMG_20150221_123146.jpg
IMG_20150221_120316.jpg
Roinita

Mesajde un OM » 25 Feb 2015, 20:40

Rama cu miere nu are nimic in neregula.
un OM

Mesajde jenica67 » 25 Feb 2015, 21:52

Mierea a cristalizat si neavand temperatura destul de ridicata (gem prea larg), nu au reusit sa o valorifice si cele de la margine au murit de foame in celule goale.
jenica67

Mesajde Roinita » 25 Feb 2015, 22:21

Multumesc pentru raspunsuri.
Cum le pot ajuta acum?
Roinita

Mesajde TDI » 25 Feb 2015, 22:30

Din pacate problema e una comuna.
Familia nu a avut suficient spatiu de ouat in momentul in care trebuia sa depuna ultima generatie de puiet - cea care urma sa ierneze cu corp gras (vitellogin), in cantitati suficiente - probabil nici matca nu a fost de o calitate exceptionala, si atunci... ajungi in situatia ta.
Ar fi de discutat tratamentele si populatia.
La Dadant o familie nu prea poate trece iarna in conditii bune sub 3.5-3 rame, conditii bune inseamna productie la floarea soarelui, chiar daca sunt si exceptii. Populatie mica la 1 noiembrie inseamna populatie foarte mica in martie sau o familie moarta.
Tratamentele sunt esentiale, o albina parazitata inca dinainte de eclozionare nu are cum sa treaca iarna, asa incat - neextragand mierea in iulie si nefacand tratamentele la timp familia s-a resimtit.
Mierea cristalizata nu e o problema.
Strange cuibul doar la numarul de rame acoperit de albina.
Dupa primul zbor de curatire din momentul in care aportul de polen din natura incepe sa fie semnificativ, da-le sirop caldut zilnic, in cantitate de 50 ml sirop 1:1 pe rama de albine acoperita 100%.
In functie de zona in care ai stupii, pune folia, eventual mai fa un tratament antivarroa.
Mierea cristalizata nu e o problema decat in momentul in care ai albina pentru 2 rame si in stup ai 7 - solutia e sa o strangi pe 2 sau 3 rame, nu mai mult. Familia nu poate pastra caldura si datorita fluctuatiilor de temperatura ghemul nu se mai poate strange in timp util si ... sucomba, de obicei in martie.
TDI

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR