Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde mausica » 21 Feb 2015, 22:32

Si eu am facut azi verificare....puiet in toti,unii cu mai mult larvar,altii cu capacit.....Tori stupii au raspuns la apel matcile sunt toate prezente...motoarele au inceput sa se tureze(vremea asta a favorizat),drept pt care am pus si turtele proteice facute de mine.
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde mircea_tm » 21 Feb 2015, 22:57

clncatalin scrie:Ce varsta au matcile care au doar larvar? Dar celelalte?intreb pentru ca si eu am observat mai multa activitate la cei cu matci de 1 an spre deosebire de ceilalti.

din curiozitate, la cele scrise pe forum ca sunt "3 rame" de puiet prin familiile de albine,m=am uitat prin sondaj la o familie , pe 8 rame de albina si...am gasit doar cateva larve si ceva oua. Asta a fost acum 4-5 zile! MATCA 2013
CARPE DIEM !
mircea_tm

Mesajde proapis13 » 22 Feb 2015, 09:21

Arhivistu scrie:Ce fel de turte proteice ai cumparat,Proapis? de la ce firma? 8-)

mesaj editat
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde alt stupar » 22 Feb 2015, 12:05

colegii Arhivistu si Proapis13,
sunteti cu vechime pe acilea, sper ca ni-i nevoie de avertismente pentru a pricepe ca trimiterile catre o anumita marca comerciala nu sunt compatibile cu politica forumului ;)
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde paul » 22 Feb 2015, 15:37

Clarvazatorule :lol: , nu exista iarna berze ! Miere in turtele de cumparat, cu atat mai putin !
Incearca cu niste ... dioptrii . Cat fundul la borcan ... :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde paul » 22 Feb 2015, 15:55

La 4 care aveau hrana mai putina (ghemul inspre spatele ramelor) le-am pus alaltaieri cate o jumatate de turta de 1 kg ( alt stupare la astia n-am putut respecta termenul de 28 februarie ;) ), la ceilalti (20) cred ca o sa reportez turtele pentru la anul si o sa trec direct pe sirop in martie ,daca o sa am un zbor bun de curatire. Pana in prezent, chiar daca nu am mai avut zbor de curatire din ajunul Craciunului totu-i OK ,chiar daca a mai picat la un alt stup un interval de albina(habar n-am de ce s-au repozitionat atat de multe albine pe fata exterioara a ultimei rame) ca urmare a temperaturilor naspa din ultima saptamana (-15, chiar -18*C ... noaptea). Asteptam primavara. In ... aprilie ! :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde alt stupar » 22 Feb 2015, 20:50

na tine-i pe aia 4 sub observatie si daca or fi cu ceva mai tari inaintea salcamului decat ceilalti io mananc pagina asta pe paine. Ai ocazia acum sa compari !
alt stupar

Mesajde jenica67 » 22 Feb 2015, 21:03

Pai daca nu au de mancare si speranta este in turta, nici nu au cum !
jenica67

Mesajde paul » 22 Feb 2015, 21:30

jenica67 scrie:Pai daca nu au de mancare si speranta este in turta, nici nu au cum !

Aiaie ! :P
Spre deosebire de ceilalti,acestia 4 erau cu ghemurile inspre spate. Nu cred ca nu mai au mancare dar nici n-am vrut sa risc. De aceea le-am dat doar o jumatate de turta la fiecare (aprox.1/2 kg).
LE ... alt stupare nu te risca cu ... mancatul. :lol: Oricum, trebuie sa-ti multumesc pentru sfaturi si incredere, altfel aveam turta pusa la toti din ianuarie ( bani cheltuiti inutil si mai ales uzura albinelor) :!:
paul

Mesajde jenica67 » 22 Feb 2015, 21:48

Oricum eu pentru cei 4, le-asi pregati cel putin 5 l de sirop, sa il pun cand da caldura, sa le creez conditii de ponta corespunzatoare, sau si mai frumos ar fi, daca mai ai niste rame cu miere, sa le pui imediat langa ramele cu puiet. Eu am din toama cel putin 2 rame cu miere, pentru fiecare stup, daca nu chiar 3.
jenica67

Mesajde paul » 22 Feb 2015, 21:54

Jenica, cu siropul sunt in ... block starturi ! :lol:
Zaharul cumparat, cazanul spalat, lemnele crapate si aranjate in magazie ... :lol:
Pana la pomi dau sirop, indiferent de cantitate, pentru o dezvoltare maxima ! Numai sa vina vremea buna ! :idea:
paul

Mesajde Florin Dobre » 22 Feb 2015, 22:00

Trebuie zis.
Am stat cu morcovul cat dovleacul. Dar mi s-a parut logica atitudinea impotriva hranirii iarna. Drept urmare mi-am asumat riscul sa incerc desi consider ca mai am de lucrat la pregatirea exemplara a rezervelor pentru iarna.
Foarte importanta este asigurarea de rezerve indestulatoare in august-septembrie.
Da, exista viata si fara iernarea cu turte. :)

Stiu ca inca-i devreme pentru numarat bobocii dar au iesit toti zilele astea iar azi am vazut bobite de polen...nu multe dar gestul conteaza. :D
Daca apuc sa-i restrang in chinga(Albinel), voi fi linistit. Poate sa mai cada vreo matca sau sa mai fac unificari unde-i cazul.
Hai primavara! Hai!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde alt stupar » 23 Feb 2015, 10:04

Florin, eu consider asa: dupa 3 zile de polen (mai firav, mai hotarat... polen sa vina de afara) e cazul de turat motoarele. Nu discutam aici cu ce (personal din lipsa timp disponibil pentru a ajunge de doua ori pe saptamana la toate vetrele mai pacalesc si cu ceva turte), important este ca de-acum sa... intre. Sa intre HOTARAT !
alt stupar

Mesajde alt stupar » 23 Feb 2015, 10:28

Si ar mai fi de zis ceva... in multe dintre regiunile tarii, desele perioade cu temperaturi care au generat repetate contractari-afanari ale ghemurilor insotite de zboruri "de curatire" au determinat si o crestere a consumului peste valorile la care eram obisnuiti.
Asadar, atentie la rezerve, colegi !
alt stupar

Mesajde proapis13 » 23 Feb 2015, 10:32

alt stupar scrie:Florin, eu consider asa: dupa 3 zile de polen (mai firav, mai hotarat... polen sa vina de afara) e cazul de turat motoarele

....Oricum,la 7 zile dupa primul aport de polen proaspat in stup regina incepe sa-si regleze tirul... :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde codrin br » 23 Feb 2015, 12:57

Ieri un zbor de curăţire slăbuţ. Până acum au căzut 6 : să dezvolt puţin unul a avut o matcă tânără 2014 dar în toamnă - iarnă avea un picior schiop (şi nu am mai schimbat-o) am zis că poate trece iarna, alţii doi au căzut din vina mea că nu am pus păturicile bine peste rame (in luna ianuarie când i-am verificat) şi a ieşit albina în capac la aerisire având puţină lumină, puţină căldură vroiau să iasă la zbor şi nu au nimerit urdinişul în partea de jos ci "pe cel de sus" (fără podişor şi fără folie doar pături şi ziare puse peste rame, nu folosesc folie iarna, neatenţie care m-a costat două familii), doi deşi cu tablă mai veche posibil au apărut pori în tablă, tabla concavă (mâncată de rugină), placaj în loc de scândură (pentru a fi mai uşor) care era ud de la zăpadă, păturicile le-am găsit ude peste rame (bune de pus la uscat). Deocamdată atât, asta e acum, până în primăvară mai e, dar ca prezenţă au răspuns afirmativ ceilalţi. La verificarea din primăvară nu cred să mai am surprize. Toate cele bune şi spor în toate.
Nu poți opri valurile, însă poți învăța să navighezi!
"De aproape două mii de ani ni se predică să ne iubim, iar noi ne sfîșiem." - Mihai Eminescu
codrin br

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR