Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Caldura albinelor

Mesajde State » 17 Sep 2013, 10:18

Am vazut aseara un documentar despre lumea nevazuta a insectelor.
In cazul albinelor au spus ceva destul de interesant , chiar facand o demonstratie cu o camera in IR.

Intr-un stup , exista albine care sunt insarcinate cu incalzirea larvelor. Caldura rezulta din vibratia muschilor aripilor.
-(Asta o stiam si noi din carti , n-ar fi nimic nou)-

In timp ce filmau cu o camera in Infra-rosii , se observau destul de usor acele albine "purtatoare de caldura". Erau ca niste mingiute de foc. Spuneau ca temperatura lor atinge 44 grade , ceea ce pana acum se considera ca le omoara. :idea:

Mai spuneau ca acest factor -caldura , determina "meseria" viitoarei albine ce va iesi din larve.
Marea majoritate vor iesi "menajere". La o diferenta de 1,5grade viitoarele albine ies direct culegatoare sau paznici ai urdinisului.
Prin urmare , caldura determina rolul viitoarei albine, exceptie facand REGINA.

Ce mi s-a parut iar interesant , e faptul ca albinele care erau "purtatoare de caldura" nu se miscau de langa puiet. Erau alimentate cu miere de alte albine.

Documentarul a fost pe canalul "Xplore". Sper sa-l gasesc si pe internet sa-l urmariti.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Re: Caldura albinelor

Mesajde proapis13 » 17 Sep 2013, 13:23

Am avut demult o discutie pe tema asta cu un inginer,de la el am aflat si care nu este posesor de albine
Am cautat si am gasit o termografie a albinei cu specificatia ca acea caldura emanata de albina NU este ca o radiatie calorica asa cum am invatat noi la scoala ci altfel de caldura,daca o putem numi asa
salve :D
Fişiere ataşate
termografia albinei (Copy).jpg
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Mircea_63 » 17 Sep 2013, 14:08

Este radiatie electromagnetica, adica lumina, dar nu este in spectrul vizibil de catre om, ci e in domeniul numit infrarosu. Toate corpurile emit radiatie infrarosu, iar aceasta este direct proportionala cu temperatura lor.

Intradevar poti spune ca este o "altfel" de caldura, caci radiatia infrarosu transmite caldura. Nu intru in detalii dar este de stiu ca se transmite caldura prin contact direct, adica prin conductie. Prin radiatie, adica emisia asta in infrarosu si mai exista convectia, determinata de preluarea caldurii de catre un curent natural ascendent -gazul se dilata si ridica prin incalzire- numit convectie.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde ignatov andrei » 17 Sep 2013, 14:47

State scrie:Spuneau ca temperatura lor atinge 44 grade , ceea ce pana acum se considera ca le omoara. :idea:

Daca mediul ambiant din stup atinge 44 grade, se pune problema mortii!
ignatov andrei

Mesajde Alexandru.Chisinau » 23 Feb 2015, 16:19

State scrie:Mai spuneau ca acest factor -caldura , determina "meseria" viitoarei albine ce va iesi din larve.
Marea majoritate vor iesi "menajere". La o diferenta de 1,5grade viitoarele albine ies direct culegatoare sau paznici ai urdinisului.
Prin urmare , caldura determina rolul viitoarei albine, exceptie facand REGINA.

Ce mi s-a parut iar interesant , e faptul ca albinele care erau "purtatoare de caldura" nu se miscau de langa puiet. Erau alimentate cu miere de alte albine.

Documentarul a fost pe canalul "Xplore". Sper sa-l gasesc si pe internet sa-l urmariti.

Salutare. Foarte interesante lucruri ne-ați împărtășit.
Primul gând: cum putem dirija acest fenomen pentru folosul apicultorului? poate prin încălzire electrică avem ocazia să pregătim o armată de culegătoare la salcâm?

Sănătate!
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Mesajde Alexandru.Chisinau » 23 Feb 2015, 19:28

P.S. am găsit un video în rusă despre cele menționate mai sus. Trebuie să fie și în engleză, română.
http://rutube.ru/video/6804ca77dfb4121b ... 51afcceca/
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Mesajde icXu » 23 Feb 2015, 19:57

icXu

Mesajde peterneamt » 24 Feb 2015, 11:46

Este cea mai mare descoperire a ultimului deceniu în domeniul apiculturii...........Abia acum putem explica cu argumente de ce este necesară păstrarea căldurii în timpul primăverii, prin strângerea cuibului şi evitarea măririi spaţiului de cuib cu volume foarte mari cum ar fi adăugarea caturilor de recoltă la familiile slabe fără a folosi folia..... :D
peterneamt

Mesajde ApiOcta » 24 Mar 2015, 19:43

Va rog sa ma scuzati daca sunt off-topic dar am citit pe undeva pe net(nu dau link ca sa nu se creada ca fac publicitate) ca albinele desi sunt fiinte cu sange rece isi pot creste temperatura in zbor pana la 54o Celsius. Temperatura medie in stup este de 37o Celsius.

Va rog sa ma corectati daca am spus ceva gresit sau daca sunt off-topic! :D
Chiar dacă nu ai stupi, ocroteşte albinele!
ApiOcta

Mesajde igo1 » 06 Apr 2015, 09:26

Albinele suporta temperatura de 47° celsius asta o știm deoarece ele folosesc aceasta temperatura ca pe o arma împotriva altor insecte prădatoare sau pentru a elimina reginele nedorite. Lupul albinelor moare la temperatura de 46°.
dar cum zicea un coleg mai sus temperatura aceasta la nivel de stup le va afecta.
igo1

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE