Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iubirea de albine e un zid...

Mesajde nicus » 20 Feb 2015, 00:07

E baiat sau fata zburatorul tau, fiindca pe eticheta vad ca nu i marcat?
Orice ar prezenta dupa control il declar periculos, a muscat ceva .. tare adanc de a ramas cu (R)atza n gura. ;)
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde mellis » 20 Feb 2015, 11:46

nicus scrie:E baiat sau fata zburatorul tau, fiindca pe eticheta vad ca nu i marcat?
Orice ar prezenta dupa control il declar periculos, a muscat ceva .. tare adanc de a ramas cu (R)atza n gura. ;)

Ziua buna, si multumesc de vizita ;),
Cred ca mi-au vandut girafa homosexuala (vorba negustorului din filmul Gladiatorul)..
Nu au trecut pe eticheta sexul, si "nu vrea sa se imperecheze"... scrie doar Maya - in sarbeste din cate stiu inseamana albina..
Dupa privirea tampa si creasta pe mijloc - pare a fi baiat - si cred ca a furat un sarut de la o albina sau un pumn, are o (R)ata galbena in coltul gurii...
O alta varianta - poate fi un bondar batran - la care ii curge saliva din coltul gurii ;)
Vad la cules de salcam cum se comporta - daca incepe cu "muieti-s posmagii" il dau la fecior sa-i roada antenele ;)...sau le rod eu..
Am 2 identici, primul mi l-a confiscat feciorul de un an - si ii sugea antenele cu pofta...mi-am luat si eu unul - sa am ce rontai cat stau la semafor ;)
Numai de bine...
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde mellis » 22 Feb 2015, 01:03

Salutari,
Vreme frumoasa pe la noi zilele (saptamanile) acestea ..
Astazi am mers cu capra ;) - dupa salcie capreasca..Am gasit ceva dar nu sunt convins ca este cea buna..
Am dat la lopata - am scos vreo 6 cu radacina, si am umplut masina cu crengi..
Am plantat langa stupina noua in gard vreo 50 de fire - terenul era mai jos - baltos. Anul trecut am bagat cateva remorci de pamant - apa s-a mutat la vecini...
Cred ca are apa primavara aceasta sa faca radacini..de obicei am mana buna la pomi (si nu numai ;)) - sa vedem..
Fişiere ataşate
CapreascaSper.JPG
IncepemPlantatulDeSalcii
mellis

Mesajde mellis » 22 Feb 2015, 01:41

Astazi in TM am avut aproximativ 12 grade, dar partial noros cu vant racoros.
Am filmat cam un minut unul din MEuri din oras - aduce polen timid..dar binisor..
Din cate am observat - pe fata stupului are loc un dans de invatare a sursei de cules..am reptate sau este doar bucuria primaverii:
https://www.youtube.com/watch?v=BbgAMBNHJJs&feature=youtu.be
Spor in toate...
mellis

Mesajde paul » 22 Feb 2015, 07:17

Crengile de salcie era mai bine sa le fi pus in apa o saptamana sau chiar doua pana faceau radacini si apoi puteai sa le plantezi, eliminand riscul de a nu se prinde.
De ce nu scoti gratiile antisoareci ?
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde mellis » 22 Feb 2015, 11:34

paul scrie:Crengile de salcie era mai bine sa le fi pus in apa o saptamana sau chiar doua pana faceau radacini si apoi puteai sa le plantezi, eliminand riscul de a nu se prinde.
De ce nu scoti gratiile antisoareci ?

Salut Paul,
Multumesc de sfat. terenul unde le-am pus era foarte jos si baltea. Cum am pus pamant anul trecut - balta s-a mutat la vecini. Salciile le-am plantat in marginea gardului, in vecinatatea apei. Ca si cand ar sta in vaza cu apa ;). Chiar m-am impotmolit in noroi de abia am mai iesit - era sa imi las bocancii tribut salciilor..
Momentan seara sunt intre -2/-8 grade. Nu as scoate inca gratia de soareci pana nu se mai incalzeste putin. Saptamana aceasta va fi mai cald seara - dar inca ajungem pe la 0 grade. Nu as vrea sa am vreun soarec inauntru - am avut anul trecut si nu mi-a placut rezultatul..
Spor in toate...
mellis

Mesajde mellis » 28 Feb 2015, 04:10

Salutari,
De ieri am inceput sa framant, si am terminat astazi..de ceva vreme doresc sa fac turta proteica..initial urmaream reteta maestrului Florin Dobre, dar cum el nu a fost multumit de reteta..m-am hotarat sa fac cea prezentata de CristianBee, putin modificata..
Mi-am propus sa fac 7 kg material, portionat in turte de 300/500 g.
Actiunea:
1) Sirop invertit folosind reteta regretatului Gica:
din 2,5 kg zahar, 500 ml apa la fiert in oala, 50 ml solutie sare lamaie 5%.
Am pus initial 1 kg zahar, cand a inceput timid sa fiarba am pus diferenta.
Dupa spumarea/invertirea zaharului, am pus oala in apa rece.
Am adaugat imediat 200 ml apa rece.
2) La temperatura potrivita, am adaugat 300ml protofil. Am calculat (conform prospect) aproximativ 40 ml/kg.
3)1 kg drojdie bere inactiva (400g proteina)
4)1 kg faina soia nemodificata genetic (420g proteina)
5)1 kg zahar macinat la punga de 500g - 2 pungi.
6)Forsatom - origine sarbeasca - vitamine/minerale - 10 picturi/kg -> 70 picaturi.
Am amestecat cu linguroiul, pana s-a facut pasta bruna. Zaharul macinat era mai vechi si mai avea borzi din loc in loc dar l-am calcat cu sucitorul, au mai ramas cativa ce i-a inmuiat turta.
Am calculat proteina rezultata 12,92 %.
Cand mi-a amortit mana stanga, am considerat procesul incheiat, am pus oala in apa calda si am inceput sa pun pe foaie de copt - cate un linguroi de 300/500 g.
Foarte multumit de consistenta si rezultatul final din hartia de copt, calcata cu sucitorul.
Cand s-a termint hartia - am folosit pungi congelator. Vad eu cand se trezeste sotia ;)...
Au iesit 15 turte intre 342 si 678 g (ultima), total 6,34 kg.
Initial am cumparat polen sa pun in compozitie dar m-am razgandit.
Nici polenul cules din florile de alun nu l-am pus - am sa le dau la troaca...
Am ales soia de la magazin naturist (10Ron/Kg) in loc de lapte praf (40Ron/Kg).
Dumineca vremea permite actiunea turta, sper sa aprecieze efortul, e prima oara cand le fac eu, pana acum cumparam..
Au inceput sa care polen, si au inceput ploile, si mai continua, cred ca turta va prinde bine...
Sunt multumit de cum au iesit...
Ultima oară modificat de mellis pe 28 Feb 2015, 04:23, modificat de 3 ori în total.
mellis

Mesajde mellis » 28 Feb 2015, 04:13

Cateva Poze
Fişiere ataşate
Turta3.JPG
CompozitiaMinune
SiropTurta.JPG
ZaharInvertit2.5 kg
mellis

Mesajde mellis » 28 Feb 2015, 04:17

Alte cateva poze..
Fişiere ataşate
Turta2.JPG
DoamneAjutaAmTerminat
Turta1.JPG
LinguroiPeCantar
mellis

Mesajde CristianBee » 28 Feb 2015, 10:36

Mellis : daca respectai reteta turta iesea cu proteina mai mare si ca sa o bagi intre foile de hartie cerata trebuia sa intinzi compozitia cu un sucitor ca pe o foaie de placinta mai groasa . Asa puteai foarte usor sa le portionezi . Sa i-mi spui si mie cum arata odata pusa in stup , daca nu curge dupa reteta ta . Zaharul poate sa nu fie macinat ci direct din punga asa cristale . Te salut .
CristianBee

Mesajde Florin Dobre » 28 Feb 2015, 18:50

Au iesit cam moi.
Daca le faceai dupa mine, spargeai capul la caini cu ele. :?

Semneaza
Florin cel maiastru. :lol:

p.s. La anul nu mai fac. Ieri le-am bagat turtele...azi aduceau polen ca la balamuc. :o
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde paul » 28 Feb 2015, 19:10

Florin Dobre scrie:
p.s. La anul nu mai fac. Ieri le-am bagat turtele...azi aduceau polen ca la balamuc. :o

La tine aduc polen ca la balamuc si ale mele stau in ghem ca-n ianuarie ! ;)
Apropos de statul in ghem ... cele carora le-am dat saptamana trecuta cate o jumatate de turta (aveau ghemul inspre spate) erau cu ghemul desfacut si se simtea umiditate pe podisor (sac de rafie). Cele carora nu le-am dat nimic, majoritatea (20), aveau ghemul ca-n ianuarie, nexam umiditate ... Sa nu fi inceput ponta ??? Oare n-ar fi bine sa le amagesc pe toate cu cate o jumatate de turta pentru ... restartare ???
Mellis, scuze ca ma desfasor pe pagina ta !
LE ... mi-au placut nespus amintirile tale din ... batranete! Se vede ... BUNA CRESTERE ! :P
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Florin Dobre » 28 Feb 2015, 20:47

Eu cred din ce in ce mai tare ca, pana nu intra polen de afara, doar apasam acceleratia in gol. :idea:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde MIHAI BALS » 28 Feb 2015, 21:25

mellis scrie:Alte cateva poze..

salutare!
ce faci?
vreau sa stiu ca esti bine!
MIHAI BALS

Mesajde MIHAI BALS » 28 Feb 2015, 21:27

Florin Dobre scrie:Eu cred din ce in ce mai tare ca, pana nu intra polen de afara, doar apasam acceleratia in gol. :idea:

vedeti cine spune din experienta!
MIHAI BALS

Mesajde mellis » 28 Feb 2015, 21:55

CristianBee scrie:Mellis : daca respectai reteta turta iesea cu proteina mai mare si ca sa o bagi intre foile de hartie cerata trebuia sa intinzi compozitia cu un sucitor ca pe o foaie de placinta mai groasa . Asa puteai foarte usor sa le portionezi . Sa i-mi spui si mie cum arata odata pusa in stup , daca nu curge dupa reteta ta . Zaharul poate sa nu fie macinat ci direct din punga asa cristale . Te salut .

Salut Cristian, si mulțumesc de rețetă.
Din cate am citit unii recomandau inițial proteina într 10 si 15%.
Am cumpărat polen ca in rețetă originala dar mi-a fost cam frica să-l pun.exista un mic risc de boala, m-am decis după ce l-am măcinat:).
Am pus cate o lingura mare peste foaia de ceara apoi am dat cu sucitorul..nu sunt foarte moi.poza făcută in oala era înainte de zahar praf, au ieșit mai tari..de nu erau in apa calda, le scoteam mai greu din oala..mâine le dau si va spun rezultatul..sunt mai tari ca cele apiluk cumpărate precedent de care nu sunt mulțumit..
Aveam zahar măcinat, de aceea am pus acesta si nu brut..
Va mulțumesc.
Multa sănătate...
mellis

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?