Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde akmm » 03 Mar 2015, 13:39

http://livingtraditionally.com/report-h ... l-species/
Un raport guvernamental al SUA care spune ca viteza cu care mor familiile de albine este prea mare pentru a putea asigura supravietuirea speciei pe termen lung.
Cu siguranta faptul se datoreaza contactului cu pesticide unde raportul de deces este de 50% fata de familiile fara contact direct cu pesticidele unde raportul de deces e 1 la 6.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde jonny_it » 04 Mar 2015, 16:00

nae scrie:
adriantoma scrie:poate un stupar mai experimentat poate sa ma lamureasca si pe mine de pierderea cauzata mentionez ca le/am iernat pe 4 rame plina cu albina matca tanara fecundata ...

NU .
Ai scris ca miere au FULL , tratamente ''garantat'' , rame PLINE cu albina ...
CCD-ul .

CCD la ora actuala = Albine putine si uzate + tratamente facute aiurea.
.. parerea mea.
jonny_it

Mesajde csaa » 04 Mar 2015, 19:16

Am si eu o familie la care mortalitatea a fost ff mare. Au mai ramas un pumn de albine, nu stiu daca e si matca printre ele. Am restrans cuibul pe 2 rame si.....speranta moare ultima.
csaa

Mesajde nae » 04 Mar 2015, 21:05

csaa scrie:Am si eu o familie la care mortalitatea a fost ff mare. Au mai ramas un pumn de albine, nu stiu daca e si matca printre ele. Am restrans cuibul pe 2 rame si.....speranta moare ultima.

Roinitele /2 rame si ''stransul''/ 2 rame = ma ucide .
Nu ma intereseaza de ce nu-l unifici dar /2 rame e crima pt ele ; puietul sa fie incalzit bine trebuie sa fie cap in cap = mai bine il lasi pe 3 rame , o gauresti pe cea din mijloc la periferia puietului, s-o ajuti si muti entitatea intr-o ''cavitate'' mai mica = roinita si-o insolezi , adica n-o umbresti = departezi vecinii + daca faci cuibul pe dreapta indrepti urdinisul spre E iar daca-l faci pe stanga spre V .
nae

Mesajde popik50 » 04 Mar 2015, 21:34

Nae, nu te mira degeaba. Am un vecin care a iernat roiuri sau mai bine zis nuclei, pe o singura rama dadant care era pusa intre doua diafragme. A zis ca o parte din ei au trecut iarna cu bine(e vorba de iarna din 2013). Iarna asta i-a pierdut pe toti :lol: Ulciorul nu merge de multe ori...
popik50

Mesajde nae » 04 Mar 2015, 21:40

popik50 scrie:Nae, nu te mira degeaba. Am un vecin ...

Nu , nu ma mir ci recomand , ca si vecinul, mai bine /o rama sau 3 dar NU DOUA = pe doua rame oua in interiorul intervalului si la exterior puietul are ''gaoacea'' goala =raceste usor ; bla-bla-bla .
nae

Mesajde mihaistupar » 05 Mar 2015, 12:00

Daca pui extrudat stanga dreapta,gauri
in faguri,albina ciorchine, ceva sirop cu fainosag,albina sanatoasa,la salcam 3 are cat deasupra
mihaistupar

Mesajde mihaistupar » 05 Mar 2015, 12:12

Vorbesc de roi iernat pe trei si strans pe doua rame.da trebuie autohtona,nu alte aratari din tarile calde
mihaistupar

Mesajde Dinca Catinel » 05 Mar 2015, 16:11

popik50 scrie: Iarna asta i-a pierdut pe toti :lol:

Am ratat gluma. Cu tot respectul intreb, dpdv al albinelor si al apicultorului(bun sau prost), ce e de ras?
Dinca Catinel

Mesajde nae » 05 Mar 2015, 16:32

mihaistupar scrie:Daca pui extrudat stanga dreapta,gauri
in faguri,albina ciorchine, ceva sirop cu fainosag,albina sanatoasa,la salcam 3 are cat deasupra

Daca pui extrudat pierzi insolatia ; si matematic (oua cam de doua saptamani, firav ) 21 + 21 - schimbul de albina + ... cred ca la FS ;) . Daca ''furi doua rame '' in ecluzionare te cred altfel .. stau in cumpana ;)
nae

Mesajde popik50 » 05 Mar 2015, 19:16

Dinca Catinel ...Am ratat gluma. Cu tot respectul intreb, dpdv al albinelor si al apicultorului(bun sau prost), ce e de ras?[/quote]

De ras este incompetenta si mandria unor crescatori de albine.Ei cred ca stiu totul si nu au nevoie de niciun sfat si ca pot face experimente pe bietele fiinte. Daca nu vin si ierni grele, nu se potolesc cu asemenea gafe. Din punctul de vedere al albinelor nu e nimic de ras.
popik50

Mesajde Augustin78 » 05 Mar 2015, 20:16

Va salut.
In aceasta iarna ..mai precis pe la jumatatea lui februarie am pierdut si eu un roi pe 3 rame.....sincer m-am lecuit..nu voi mai ierna sub 4 rame sau daca mai iernez...vor fi doar cate doi in cutie.....
Numai bine. :D
proverb: Albina are mare nevoie de aripi chiar si dupa ce a adunat mierea in stup.
Augustin78

Mesajde Florin Dobre » 05 Mar 2015, 20:18

Te-ai lecuit prea repede din prima iarna. Eu inca nu; insist ca ....... :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Augustin78 » 05 Mar 2015, 20:45

Salut Florine...
I-mi pare rau de roiul pierdut...era cu matca tanara de anul trecut..cumparata de la giovanni...mai am doar una din trei :oops: ..una am pierdut-o atunci la cateva zile...si asta acum.....mai am una care se tine bine...Doamne ajuta sa le fie bine....
sanatate maxima si pierderi minime sau deloc.

Numai bine.
proverb: Albina are mare nevoie de aripi chiar si dupa ce a adunat mierea in stup.
Augustin78

Mesajde Florin Dobre » 05 Mar 2015, 21:41

Salut Augustin!
Eu zic ca pierderile isi au rostul lor. Iti pot arata unde ai gresit...se poate invata din ele.
Exemplu iarna trecuta care a fost foarte blanda si-au iesit din iarna familii care altfel nu aveau sanse. Iarna asta a fost iarna...cel putin in zona mea. Cine s-a culcat pe-o ureche cu ierni blande in care iernezi oricum si orice are ocazia sa bage la cap.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Augustin78 » 05 Mar 2015, 21:58

Multumesc Florin,
...stiu ca mi-am invatat lectia.....pacat de albinele moarte...pacat de matca..pacat ca mai avea putin si poate scapau...."poate" dar lipsa de experienta i-si spune cuvantul...Sper ca de la anul sa nu ma mai "laud: cu astfel de vesti....
Numai bine.
Augustin78

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR