Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Fara zbor

Mesajde albinabuck13 » 22 Mar 2015, 21:26

Am si eu o intrebare pentru cei care stiu sau vor sa isi dea cu parerea. Sa presupunem ca primele albine care pleaca la zbor fiind albinele de recunoastere si dintr-un anumit motiv nu se mai intorc la stup (cauzat de mine fara sa vreau binenteles) acel stup sa nu mai iasa la zbor deloc? S-a intamplat la 4 din 10 cati am. Ieri zbor intens la toti stupii inclusiv cei care azi nu au iesit. Ieri in jur de 12-13 grade. Azi mai cald. Stau in jud timis. Familiile le am pe 6-7 rame din care 2-3-4 cu puiet pe minim 60% din rama. Daca cineva are vreo idee....va rog. multumesc
albinabuck13

Re: Fara zbor

Mesajde Florin Dobre » 22 Mar 2015, 21:39

Stupul va disloca noi ''cercetase''. Elimina cauza pentru care nu se mai intorc ''cercetasele''.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde albinabuck13 » 22 Mar 2015, 22:45

Mersi de raspuns. Cauza ii eliminata
albinabuck13

Mesajde mellis » 23 Mar 2015, 00:56

In prezent mortalitatea este mare de la uzura iernii, vremea capricioasa, lipsa apei, cresterea de puiet.
Dati mai multe detalii despre ce s-a intamplat, sa invatam din greseli...
Daca ati contribuit la acest aspect, stupul va scadea in capacitatea de acoperire puiet, ponta, hrana. Aveti destula hrana? ati verificat rezervele?
In Timis ar trebui sa aveti deja albine de anul acesta, puiet capacit; "spiritul stupului" va compensa lipsa albinelor dar va scadea pe de alta parte..faceti stimulare?Daca da - cu ce?
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde albinabuck13 » 23 Mar 2015, 09:03

Salut mellis. eu stimulez acuma cu pasta proteica. Miere,sirop si polen crud,cam 100 g/ 2zile. Albina tanara mi-o iesit acuma o saptamana in masa, cam 2 rame la interval de 2 zile, si puietul ii in proportie de 70% capacit,dar si foarte multe oua. Miere am destula. le-am pus la fiecare rama pe trei sfert capacita de anu trecut. Cauza din care s-or pierdut ii ca am pus colectorul de polen si eu nu obisnuiesc sa las fara placa activa de obisnuire. Am facut si asa dar nu mai fac. Nu or mai gasit intrarea si sper ca azi o sa vad alte cercetase care isi fac treaba si sa fie zbor la toate. Polen este in destul. Papadie si salcie in principiu. In maxim 2 zile infloresc piersicii si caisii. Sa revin la subiect, colectoarele trebuie puse seara, stiu asta dar nu am apucat la toate si am zis ca mai bine le pun si la restu ca sa nu intre culegatoarele la cei fara colector(se intampla de multe ori). Acuma sper ca o sa iasa si aia la zbor si aia sa fi fost cauza.
albinabuck13

Mesajde FLORINELU » 23 Mar 2015, 19:39

salut colegu,da greseala mare ai facut ca ai pus colectorul de polen acuma e mult prea devreme,de unde stii ca nu s-au intors cercetasele? eu zic ca s-au intors dar din anumite motive pe care tu le-ai provocat nu au putut intra sau iesi din nou. nu uita ca majoritatea lor sant batrane si isi asteapta obstescul sfarsit,iar tu cu colectoarele doar l-ai grabit. nu e usor sa se strecoare prin gaurile alea la varsta lor. ca ai pus colectoarele mai inteleg,dar sa lasi placa activa jos de acuma e crima. ai tot timpul sa colectezi polen,iar la stupii de la care incerci sa colectezi polen de pe acuma nu o sa prea vezi dezvoltare si nici productie. mult succes iti doresc si fara greseli mari.
FLORINELU

Mesajde proapis13 » 23 Mar 2015, 21:08

NU au de a face colectoarele cu albinele ce nu s-au intors...alta e cauza... :!:
NU UITATI....!!!....albina pe unde a iesit din stup,tot pe acolo intra... :shock:
o sa observati asta la vara...la stupii cu mai multe urdinise.... :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde mellis » 26 Mar 2015, 02:08

Vara e o treaba dar acum, seara a fost frig, minus, daca au bajbait la urdinis la apusul soarelui, dupa 18, posibil au ramas pe dinafara; mortalitatea e mare in perioada aceasta, am vazut multe cazute pe jos, moarte, de la vant sau rapuse de osteneala..nu e doar colectorul...
mellis

Mesajde yulian » 26 Mar 2015, 15:00

mellis scrie: am vazut multe cazute pe jos, moarte, de la vant sau rapuse de osteneala...

Ce soi de albine...obosite aveti fratilor?? :lol:
yulian

Mesajde mellis » 26 Mar 2015, 15:45

Sunt obosite bine, si vremea nu le-a menajat - au un an dragele de ele ;)
Dar vine tineretul puternic din urma..ne scaldam in "iubirea florilor" si dulceata nectarului..
mellis

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE