Bre am ramas dator cu reteta de Tiramisu !! Ultima perioada am fost prins rau cu treaba, scuze pt intarziere.
Cum spuneam, reteta incepe cu "Se trimite nevasta de acasa", nu pentru motive sugerate de victor mai jos, ca mie imi place tiramisu romanesc nu filipinez, dar in bucatarie gusturile nu se discuta
Ca de obicei, o reteta super simpla, ba cred ca e cea mai simpla posibila prajitura, pana si celebrele cornulete cu nuca sau gem sunt mai complicate. Acum, pentru a pastra superioritatea barbatului in bucatarie (oarecum indoielnica, dar cica cei mai buni bucatari sunt barbati), se trimite nevasta de acasa pentru a tine secreta aceasta reteta !! Nu de alta dar o sa va spuna: "eteee.... mare prajitura... 4 oua, 4 linguri de zahar si o juma' de kil' de branza..!! Da' eu cand framant o juma' de zi la cozonaci?? " Si are perfecta dreptate !!!!
Asadar, o trimiteti la socrii, la teatru, la cumparaturi (dar pastrati voi cardul de credit), la plimbare cu copii... etc... numai sa nu fie acasa !! Daca va tine, puteti sa i spuneti apoi ca ati chemat vecina sa va bata oualele pana a iesit spuma !!
Reteta:
4 oua mari (daca sunt mai mici se pun 5)
4 linguri de zahar tos
1 pachet de piscoturi
o cutie mare de mascarpone,
cafea instant (ness)
scortisoara macinata.
Se separa oualele, (albus de galbenus), de preferat sa fie reci. Albusul se pune intr-un vas mai adanc si se tine la frigider.
Se freaca galbenusurile cu zaharul pana la completa dizolvare, daca aveti un mixer, ia cel mult 10 min
Odata frecate, se adauga Mascarpone-le, toata cutia (nu folositi telemea ca nu merge, oricat am fi noi de nationalisti

) si se omogenizeaza bine; se pune in frigider.
Se prepara intre timp cafeaua, din cafea solubila, nu cafea naturala!!, trebuie sa fie ceva mai tare, la o cana normala de apa se adauga 2 linguri mari de cafea, o lingura de zahar.
Se bat albusurile (se adauga si un praf de sare), pana cand se obtine o spuma tare-tare !! Peste ele se adauga amestecul de galbenusuri-zahar-mascarpone. Acum se amesteca incet, cu o lingura din lemn, mai mult pe verticala, pentru a nu pierde aerul inglobat in albusuri. CREMA E GATA.
Se ia o tava rectangulara si mai inalta (cam max 400x200). Se incepe a se inmuia piscoturile in cafea. Atentie - nu se scufunda intreg piscotul ca va iesi o mare pleasca! Se inmoaie doar jumate, longitudinal si doar pt 1-2 secunde cel mult. Cum il tinem orizontal in mana, se baga culcat in cafea pana la jumate, se scoate si se pune in tava, formand un pat de piscoturi.
Cam asa (se strang bine pentru a intra cat mai multe, fotografie este facuta inainte de a le ingesui):
Peste aceste piscoturi se pune jumatate din crema preparata. Peste crema se mai adauga niste granule de cafea solubila, SI un praf de scortisoara !
Se repeta chestia cu piscoturile, al doilea strat, peste care se pune cealalta jumatate de crema si peste crema iarasi granule de cafea solubila si scortisoara. GATA !!
Se baga la frigider, acoperita si se lasa pana a doua zi pentru a se inmuia restul de piscoturi cu crema alba.
Daca respectati intocmai reteta, trebuie sa iasa cam asa:

- Tiramisu 3.jpg (64.73 KiB) Vizualizat de 9383 ori
Sfaturi: folositi reteta intocmai cum am scris mai sus, nu schimbati nimic. Nu folositi biscuiti in loc de biscoturi, branza in loc de mascarpone, cuisoare in loc de scortisoara si mai stiu eu ce altceva... Nu adaugati coniac, amarone sau altele... acestea se consuma separat
Astept pareri !!
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!