Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde varza » 18 Mar 2015, 18:47

Si eu am o intrebare de incepator cred :lol: .... Se da asa: un stup care a pierdut matca in extrasezon (adica nu mai sunt trantori cu care matca se poate imperechea spre exmplu in octombrie, februarie), insa in stup dupa disparitia matcii mai raman oua din care albinele trag botci. Dupa eclozionarea matcii ..... cu cine se mai imperecheaza? Raspunsul la aceasta intrebare ma depaseste..... Multumesc de pe acum tuturor care vor raspunde :D
varza

Mesajde nae » 18 Mar 2015, 19:14

varza scrie: Raspunsul la aceasta intrebare ma depaseste...:D

Serios !?
Sa zicem ca sunt trantori in aceasta perioada , de dragul discutiei, dar scoate ea trompa afara ?, ca e cam rece ,nu ?
Nu se imperechiaza , ponteaza oua nefecundate =trantorita si face trantori (bine , asta o stiai si d-ta )
Ce cred ca te intriga este lipsa trantorilor si prezenta puietului de albina pe fondul matcii trantorite = in toamna au fost doua si n-ai vazut..., corect ?(sau una si fopsita slab si s-a sters )
nae

Mesajde varza » 18 Mar 2015, 20:37

Raspunsul lui nae a fost la mare fix. Banuiam si eu ca a fost o schimbare linistita....... da nu mi-am dat cu presupusul :D . Da puiet de albina am gasit probabil de la babaciune ...... da cu asta tanara ce ma fac ...... ca sta ca un gandac prin stup? :lol: . Deci are oarece sanse sa se imperecheze? Sau e caz pierdut? ....Uitai sa zic daca tot se imperecheaza vreau musai sa fie si prospera ca asa de ce imi mai fac griji pentru ea? :lol:
varza

Mesajde Catalin Ene » 22 Mar 2015, 14:54

Salutare.
Din experienta voastra, care ar fi cantitatea minima de miere in stup, la aceasta perioda pentru a sta cat de cat linistiti?
La un control sumar am gasit in medie cam 6-7 kg de miere in faguri/familie, dar am avut la o familie si ~ 5 kg.
Mai am la rezerva cateva rame cu miere...nu foarte pline...cam 2 kg/rama.
Familiile le-am cumparat anul trecut in Iunie.
Catalin Ene

Mesajde yulian » 22 Mar 2015, 15:04

Daca nu sunt rezerve...e sirop... ;)
yulian

Mesajde mellis » 23 Mar 2015, 01:34

Catalin Ene scrie:Salutare.
Din experienta voastra, care ar fi cantitatea minima de miere in stup, la aceasta perioda pentru a sta cat de cat linistiti?

Ati fost pe la topicul "concurs"?
" Cata miere consuma o familie de albine care ocupa 6 - 7 intervale 1/1 in luna martie ?.
Consumul este 3 - 3,5 kg.
5. Dar in aprilie ?.
4 - 5 kg."
Va invit sa cititi/participati:
http://www.forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=11&t=3290&p=105401&hilit=hrana#p105401
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde Catalin Ene » 25 Mar 2015, 09:41

mellis scrie:
Catalin Ene scrie:Salutare.

Ati fost pe la topicul "concurs"?
" Cata miere consuma o familie de albine care ocupa 6 - 7 intervale 1/1 in luna martie ?.
Consumul este 3 - 3,5 kg.
5. Dar in aprilie ?.
4 - 5 kg."
Va invit sa cititi/participati:
http://www.forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=11&t=3290&p=105401&hilit=hrana#p105401

Multumesc mult pentru info...m-am lamurit.
Cu ce am acum la rezerva reusesc sa acopar necesarul de miere.
Catalin Ene

Mesajde alt stupar » 25 Mar 2015, 09:54

bizarerie...
Iarna, stimabilul domn nou apicultor s-ar da si peste cap sa "stimuleze" cu tot felul de turte.
Primavara, nu stie cum sa faca sa fie cat mai econom cu hranirile.

Domnilor, nu le dati prea des si prea mult ca se-ngrasa si nu mai pot zbura. :(
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Catalin Ene » 26 Mar 2015, 10:48

alt stupar scrie:bizarerie...
Iarna, stimabilul domn nou apicultor s-ar da si peste cap sa "stimuleze" cu tot felul de turte.
Primavara, nu stie cum sa faca sa fie cat mai econom cu hranirile.

Domnilor, nu le dati prea des si prea mult ca se-ngrasa si nu mai pot zbura. :(

Salut.

Nu-mi dau seama daca la mine va referiti.

Daca este asa nu este bine sa generalizam.

Citesc zilnic forumul si incerc sa iau tot ce este mai bun de aici.

La pregatirea pentru iernare le-am lasat ~ 16 kg de miere/familie (anul trecut nu am extras nimic si am lasat totul pentru albine), restul ramelor cu miere le-am pus la rezerva si o sa le dau albinelor in functie de necesitati.
Am inceput stimularile cu turte proteice pe 22 februarie.
Nu am de gand sa ma zgarcesc sub nici o forma cu hrana pt ele.
Dar pentru linistea mea vroiam sa stiu sigur ca am miere suficienta.
Catalin Ene

Mesajde octavi » 26 Mar 2015, 21:15

care sunt riscurile sa se blocheze cuiburile cu polen? se pun obligatoriu colectoare? nu de alta dar nu am :?
octavi

Mesajde un OM » 26 Mar 2015, 22:42

La ce nevoie de pastura exista in stupi (iti dai seama ca pentru o rama de puiet trebuie aproape o rame de pastura?) ma indoiesc ca se vor bloca familiile, mai ales ca in curand va incepe operatia de largire a cuiburilor. Si ca sa nu te chinui cu colectoarele, mai ales pe dragele de albine, iti dau adresa sa-mi trimiti ramele blocate cu pastura?
Sper ca tii la intepaturi! Sanatate.
un OM

Mesajde proapis13 » 26 Mar 2015, 22:44

un OM scrie:La ce nevoie de pastura exista in stupi (iti dai seama ca pentru o rama de puiet trebuie aproape o rame de pastura?)

Gresit...!!!...
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde mellis » 27 Mar 2015, 00:22

Anul trecut am fost înghesuit cu polen. Am făcut câțiva roi, anul acesta pun colectoare, doar ca rezerva pentru primăvara umatoare.
Sănătate...
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde Ted » 27 Mar 2015, 13:28

Buna ziua!
La verificarea de ieri un stup avea o botca de schimbare linistita.Sunt trantori acum?
Multumesc!
Aristotel: "Dumnezeu, care nu poate fi văzut de muritori, se vădeşte din lucrurile Sale"
Ted

Mesajde Florin Dobre » 27 Mar 2015, 13:31

Sunt trantori acum...la mine am vazut. Virgina care va iesi are sanse sa-si faca plinul.
Problema e de populatie. Daca nu vin generatii din urma, albina de iarna se duce si-n loc ramane gol. :idea:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Mircea_63 » 27 Mar 2015, 13:36

Trantori sunt, insa nu din abundenta. Daca vei constata la vremea potrivita ca nu s-a imperecheat... aiaie, este de schimbare linistita. Probabil vor incerca din nou.

In privinta ramelor de pastura si a posibilei "blocari", ce va impiedica sa puneti ramele cu pastura deoparte si sa le dati cand va fi nevoie?
Sigur va veni vremea in care polenul va fi necesar.
Albinutele astea destepte sunt oare in stare sa isi taie creanga de sub picioare blocandu-se cu polen in dauna dezvoltarii? Poate ca ele nu au luat in calcul salcamul, acesta aparand relativ recent in viata lor, dar micile reglari le face stuparul, altfel care-i rostul lui?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR