Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde TmZ » 25 Mar 2015, 14:09

nici eu nu am scapat...din 49 de stupi mai numar in momentul de fata 25 familii...majoritatea celor picati au fost roi !!!
Trebuie sa incerci necontenit sa urci foarte sus daca vrei sa vezi foarte departe...
TmZ

Mesajde CristianBee » 25 Mar 2015, 14:16

daffid mihailov scrie:Eu dupa prima floare, nici sa dea ca nu mai stau. Si uite ca sunt multumit. In fiecare an. Am plecat mai repede si au iesit frumos din iarna. Nici o pierdere. Doar unul singur s-a unit, asa a crezut el de cuviinta.

Cum s-a unit ? ai cate doi in lada
CristianBee

Mesajde mirel » 25 Mar 2015, 15:04

TmZ scrie:nici eu nu am scapat...din 49 de stupi mai numar in momentul de fata 25 familii...majoritatea celor picati au fost roi !!!

pfff....tragic....sper sa ti fi dat seama unde ai gresit si sa nu se mai repete....un sut in c*r ,un pas in fata !!!
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde gabimihai » 25 Mar 2015, 16:13

Sapstel scrie: In Vrancea e jale mare.Cunosc personal 3 cazuri care se apropie de 100% mortalitate.Fiecare apicultor cu peste 60 familii. Din auzite, multi, foarte multi.

Hai d-le ca exagerezi, sperii lumea. Si eu sunt din Vrancea, dar nu am auzit de acest dezastru. Intradevar, sunt mortalitati, dar nu e generala problema, si totul din vina stuparilor, venea iarna nu primavara.
Pagubasii incep prin a vinde ceea ce stiu a pot produce; castigatorii incep prin a produce ceea ce stiu ca pot vinde.
gabimihai

Mesajde TmZ » 25 Mar 2015, 16:19

mirel scrie:
TmZ scrie:nici eu nu am scapat...din 49 de stupi mai numar in momentul de fata 25 familii...majoritatea celor picati au fost roi !!!

pfff....tragic....sper sa ti fi dat seama unde ai gresit si sa nu se mai repete....un sut in c*r ,un pas in fata !!!

tinand cont ca anul trecut a fost asa cum a fost,am stimulat mult si pana tarziu,am avut impresia ca roii erau totusi destul de dezvoltati insa mortalitatea peste iarna a fost foarte mare datorita siropului...m-am zgarcit sa fac unificari si drept urmare acum suport realitatea !!!
un sut in c*r ,un pas in fata !! exact asa am zis si eu,si de ambitie mi-am cumparat inca 40 de familii ,treb sa recuperez paguba...nu am incotro !!!
Trebuie sa incerci necontenit sa urci foarte sus daca vrei sa vezi foarte departe...
TmZ

Mesajde daffid mihailov » 25 Mar 2015, 18:41

CristianBee, am cativa roi iernati cate doi/trei. Unul din ei s-a unit din cauza diafragmei unde nu a fost bine etansat. Mortalitate 0, doua matci cazute de curand(erau de anul trecut). Am cunostinte carora le-a murit pana la 20%.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde sapstel » 25 Mar 2015, 20:13

gabimihai scrie:Sapstel scrie: In Vrancea e jale mare.Cunosc personal 3 cazuri care se apropie de 100% mortalitate.Fiecare apicultor cu peste 60 familii. Din auzite, multi, foarte multi.

Hai d-le ca exagerezi, sperii lumea. Si eu sunt din Vrancea, dar nu am auzit de acest dezastru. Intradevar, sunt mortalitati, dar nu e generala problema, si totul din vina stuparilor, venea iarna nu primavara.

Avem, la asociatia din care facem parte, un membru din Rastoaca. Daca il veti suna, veti fi uimit de ce va va spune.
sapstel

Mesajde CristianBee » 25 Mar 2015, 21:23

daffid mihailov scrie:CristianBee, am cativa roi iernati cate doi/trei. Unul din ei s-a unit din cauza diafragmei unde nu a fost bine etansat. Mortalitate 0, doua matci cazute de curand(erau de anul trecut). Am cunostinte carora le-a murit pana la 20%.

Ok , am inteles acum . Pierederi de 20% se intampla , chestia este sa ai cu ce inlocuii acei stupi morti .
CristianBee

Mesajde ambee » 25 Mar 2015, 22:06

TmZ scrie:
mirel scrie:

tinand cont ca anul trecut a fost asa cum a fost,am stimulat mult si pana tarziu,am avut impresia ca roii erau totusi destul de dezvoltati insa mortalitatea peste iarna a fost foarte mare datorita siropului...m-am zgarcit sa fac unificari si drept urmare acum suport realitatea !!!
un sut in c*r ,un pas in fata !! exact asa am zis si eu,si de ambitie mi-am cumparat inca 40 de familii ,treb sa recuperez paguba...nu am incotro !!!

Ambitia ta ar trebui sa se indrepte spre cartea de apicultura.Corect ar fi sa te dezvolti prin inmultirea in cunostinta de cauza din propria stupina ca altfel vei plange curand dupa banii dati.Succes!
aaa
ambee

Mesajde talex » 25 Mar 2015, 23:38

si eu am iesit mai slab ca anii trecuti. in 2012-2013 am iesit cu toti. 2013-2014 am pierdut unul, si am iesit bine cu cei 13 roi pe 3 rame, din 55 familii.

anul asta mi-a murit un roi, am facut 3 unificari, si mai am vreo 7 slabe. problema e ca s-au depopulat. ex. stup strans pe 7 rame in noiembrie, rame ciucure cu albine, azi l-am strans pe 4.

sunt cam dezamagit, maine sper sa termin revizia.
talex

Mesajde aiudeanu » 27 Mar 2015, 10:14

La mine situatie e buna, am iesit cu toti 18 din iarna, doar unul pe care unificasem in toamna are albina mai putina si se misca mai incet, restul s-au dezvoltat mai bine decit speram, am avut f.f. putina albina moarta peste iarna. ieri a fost cald (22 grade!) si am facut revizie la vreo 5-6, la doi m-am speriat, au albina f.multa si puiet in toate fazele, si sunt deja pusi pe cladit. Trebuie sa le dau urgent de lucru. Cred ca politica de stringere succesiva (toamna-primavara devreme), impachetatul bun si iernatul complet pe miere si-au spus cuvintul. Sa vedem ce va fi de acum inainte.
aiudeanu

Mesajde Dragos2006 » 27 Mar 2015, 11:06

Pierderile in aceasta iarna au fost foarte mari atat in Ro cat si in vest. Deja cererea de roi este foarte mare. Daca fenomenul va continua in maxim 3 ani greu vei mai gasi un borcan de miere bio adevarată.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde oroles » 27 Mar 2015, 12:46

Eu stiu si eu stupari cu pierderi insemnate. Stiu pe cineva care a pierdut 20 din 50, stiu pe cineva cu pierderi 100 din 200. Cred ca a vorbi in procente nu e relevant. La un stupar cu 2 stupi, daca pierde unul deja avem pierderi de 50%.

Nu stiu cum se cuantifica pierderile. Ideea e ca am pierdut unul mort de foame (a consumat prea mult fiind si deranjat cam tare de stupar. :D ). Doi i-am gasit fara matca. Sper sa se faca schimbul de populatie cat mai repede desi e cam putin puiet in stupi.
oroles

Mesajde mircea_tm » 28 Mar 2015, 12:47

CARPE DIEM !
mircea_tm

Mesajde danman » 28 Mar 2015, 16:46

Dupa un an foarte greu cand am avut stupi care mureau de foame in luna mai, si cand am hranit masiv aproape tot sezonul, si o invazie de varoa ca niciodata (cu tratamente facute la timp) am avut o intrare la iernat defectuoasa, cu multi stupi atinsi de virusul paraliziei acute de la care nu ma asteptam sa treaca iarna. Asta si pentru ca erau foarte slabi, dar si pentru ca in cazul paraliziei albinele nu mai lucreaza si intra la iernat cu siropul in mare parte necapacit si in final dau in diaree. Am pierdut cam 10-15 din 70 dar nu e relevant numarul pierderilor cat faptul ca multi dintre cei in viata in aceasta primavara nu pot fi numiti stupi. Practic jumatate din ei ar trebui deja uniti, altfel nu rezulta decat o chinuiala inutila pe tot parcursul anului curent. Financiar a fost un an falimentar care s-a terminat cu o pierdere substantiala si o stare a stupilor in viata foarte precara. O luam practic de la capat, cu speranta ca anul asta va fi un an bun si vom putea recupera ceva. Probabil depinde si de zona... si de tipul de stuparit practicat; eu am vorbit de o zona din Bucovina unde m-am mutat recent si de stuparit stationar.
danman

Mesajde Arhivistu » 28 Mar 2015, 17:04

Asta e problema,de trait mi-au trait toti ..dar is cam lesinati :(
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR