Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cate rame de puiet aveti?

Mesajde Mircea_63 » 29 Mar 2015, 21:42

Albine? Mai am vreo cateva. :D

Ma bazez pe faptul ca... ăăă...ăăăă... in vremea salcamului stupul poate parea plin de albina, insa acea plinatate sa fie de fapt multa doica ce sta calare pe mult puiet. Si stai si te uiti incantat: "mamaaa ce populatie am", iar culesul sa nu se ridice la inaltimea asteptarilor. Sau se poate intampla sa ai populatie care sa plece aproape toata la cules. ;)

Una peste alta, o cadere a pontei inainte de salcam, poate duce la o sporire a culesului. Pot explica de ce si cum, dar n-ar folosi la nimic, insa un vre-un stupar cu vechi state de plata in apicultura iti poate confirma.
De fapt daca iti explic, iti dai seama ca stii si tu, insa acum doar nu stii ca stii. :lol:
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde cristi_vidican » 29 Mar 2015, 22:14

Mircea_63 scrie:Una peste alta, o cadere a pontei inainte de salcam, poate duce la o sporire a culesului.

Să vezi apoi dacă mai ai din ce să faci roi. :lol:
Într-un an am avut o rapiță foarte bună și salcâm pe măsură.
După salcâm, stupii au regresat foarte tare.
Pentru că rapița a dat, puietul a regresat. A venit salcâmul, mai era culegătoare.
Dar, după aceea, din urmă n-a mai venit albină, așa că mă uitam :o la stupi și nu-mi venea să cred.
De aceea cei care o țin prin pastorale, aduc de acasă puiet. Altfel, ar fi mai greu.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde daffid mihailov » 29 Mar 2015, 22:20

Anul tecut dupa friguri, reginele s-au pus bine pe pontat. Pana la floarea soarelui si-au revenit, albina binisor in caturi, dar prea putina miere. Plini de puiet.

Un prieten cu mine in pastoral nu avea nici o albina in cat, insa a blocat si sus si jos. Nu vreau sa stiu cum au iesit in 2015 din iarna, INSA a facut miere mai bine ca mine la floare. Poate a recuperat cu puietul in august...desi ma indoiesc cu albina aia uzata.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde Ioan Guist » 29 Mar 2015, 22:27

Mircea_63 scrie:Albine? Mai am vreo cateva. :D

Ma bazez pe faptul ca... ăăă...ăăăă... in vremea salcamului stupul poate parea plin de albina, insa acea plinatate sa fie de fapt multa doica ce sta calare pe mult puiet. Si stai si te uiti incantat: "mamaaa ce populatie am", iar culesul sa nu se ridice la inaltimea asteptarilor. Sau se poate intampla sa ai populatie care sa plece aproape toata la cules. ;)

Una peste alta, o cadere a pontei inainte de salcam, poate duce la o sporire a culesului. Pot explica de ce si cum, dar n-ar folosi la nimic, insa un vre-un stupar cu vechi state de plata in apicultura iti poate confirma.
De fapt daca iti explic, iti dai seama ca stii si tu, insa acum doar nu stii ca stii. :lol:

Da, se aplica si se verifica .Insa depinde si de cati salcami ai in vizor.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Mircea_63 » 30 Mar 2015, 12:48

Multumesc pentru confirmare stuparului cu vechi state de plata. :D

Intradevar, o "gaura" in dezvoltarea puietului va avea ca raspuns si o scadere a populatiei la vremea cand acel puiet ar fi devenit culegatoare. Ba mai mult, este si o scadere a pontei in viitorul mai apropiat, deoarece matca nu va ponta mai mult decat pot acoperi doicile, ori tocmai acestea vor lipsi.

Ca sa raman on-topic, adica la rame de puiet, vreau doar sa amintesc -si ma adresez incepatorilor- ca rama de puiet este zatul de cafea in care citesti viitorul stupului. Colegul Guist a "citit" pe termen lung si ne-a prevenit ca figura nu tine la un cules de durata. Cristi Vidican spune si el ca dupa faza asta nu mai ai probleme cu roitul. :lol:
App, d-l Cristi, d-l Nelu, voi mai aveti albine? :roll:
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde mac72ro » 30 Mar 2015, 20:26

La aceasta data in comparatie cu anul trecut e durere cu puietul in F.A. doar pe doua rame puiet capacit si pe ici pe colo a inceput sa se oua matca si pe a treia rama
mac72ro

Mesajde paul » 30 Mar 2015, 20:31

mac72ro scrie:La aceasta data in comparatie cu anul trecut e durere cu puietul in F.A. doar pe doua rame puiet capacit si pe ici pe colo a inceput sa se oua matca si pe a treia rama

Ca sa nu-mi stric definitiv si iremediabil ziua, nici macar n-am fost curios sa indepartez vreo rama sa vad cum stau cu puietul! Ceea ce nu stii, nu te poate afecta ... :?
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde mac72ro » 30 Mar 2015, 21:03

Daca anul trecut la rapita am scos productie frumoasa, anul acesta cred ca ii voi intari pentru salcam.
mac72ro

Mesajde Ioan Guist » 31 Mar 2015, 07:08

Mircea_63 scrie:App, d-l Cristi, d-l Nelu, voi mai aveti albine? :roll:

Ce sa am ? al ...albu...albone?? ce sunt alea? Traiesc in norii de ploaie sau in cei de ninsoare? Unde le gasim ??
Eu cum pot sa ma trezesc si sa am o curte plina cu de astea?
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde akmm » 31 Mar 2015, 09:25

Ne chinuim cu stupul sistematic de 150 ani.Pana la noi au fost cel putin 3.000 ani de stiubee.Adica puietul,albinele se omorau toamna si se recolta mierea si ceara, de regula de la cele mai puternice familii.Acum dispar cele mai slabe in iarna si iar nu e bine.
Puietul e semn de sanatate al familiei insa daca nu e intrerupt ciclul iarna, varroa isi vede de treaba.Crearea de nuclee cu puiet capacit adunat o sa ne ajute in continuare sa numaram acarienii.Hai sa nu fiu total off, nu stiu cat puiet am.Vad ca se aduce polen de corn, cand timpul permite.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde daffid mihailov » 31 Mar 2015, 09:42

Bunica-mea asa facea. Recolta miere primavara tarziu, nu toamna. Punea jar sub buturi si ce pica ardea. Numai ca avea atata miere incat nu avea ce face cu ea. Pana la revolutia industiala si mai tarziu la noi, mierea se dadea numai cadou, era pacat sa se dea cu bani.

Sa recoltam si noi mierea de anu trecut cand infloreste prunul/salcamul, o sa avem sigur puiet. :D
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde tudorascu » 31 Mar 2015, 22:43

Cate rame cu puiet capacit gata de eclozionare ar trebui sa avem pe 20 aprilie ,daca salcamul ar inflori pe 10 mai, ca sa avem culegatoare optima?
tudorascu

Mesajde luci » 31 Mar 2015, 22:55

tudorascu scrie:Cate rame cu puiet capacit gata de eclozionare ar trebui sa avem pe 20 aprilie ,daca salcamul ar inflori pe 10 mai, ca sa avem culegatoare optima?

Salcamul mai are de trecut un hop(se anunta inghet in urmatoarele dimineti).
“Nimeni n-a vazut vreodata pe Dumnezeu; singurul Lui Fiu, care este in sanul Tatalui, Acela L-a facut cunoscut.”
luci

Mesajde csaa » 31 Mar 2015, 22:58

Am verificat azi: cate 2-3 rame de puiet fiecare. Familiile mai puternice au 3 rame pline de puiet si oua.
csaa

Mesajde nae » 31 Mar 2015, 22:59

tudorascu scrie:Cate rame cu puiet capacit gata de eclozionare ar trebui sa avem pe 20 aprilie ,daca salcamul ar inflori pe 10 mai, ca sa avem culegatoare optima?

Nu stiu . :cry:
+ Capcanezi si matca pana la 7 mai ?, sa n-ai larvar de hranit si incalzit = culeg toate :roll:
nae

Mesajde tudorascu » 31 Mar 2015, 23:12

Tocmai de asta intrebam, ca acel puiet care iese pana in 10-14 aprilie participa la cules.
tudorascu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR