Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde mellis » 03 Apr 2015, 01:50

Razvancristian scrie:Buna seara, poate sa imi spuna si mie cineva pentru inceput ce trebuie sa contina un stup pentru a baga un roi in el si sa inceapa sa faca miere?

Mierea este greu de obținut, aparent pare ușor, albine, sirop, ladaa, roi...
Uite câteva probleme ce îți vor distruge visul fara sa citești (nu doar forum)si fara ajutor..
- cumperi roi ca e mai lesne..nu te pricepi si ramai in lada cu un pumn de albine..
- dai sirop (după ce înveți să-l faci), cat, cat de des, cum, deschizi des lada si deranjezi (strici/oprești) , albine agresive ca le tot strivești, deranjezi...
- ajungi cu ajutor la câteva rame cu albina, cum faci sa nu roiască?când dai rama pentru extindere cuib?când dai foita?ști sa lipești foita de rama?ai cu ce?
-botci, ce faci, cum oprești febra roitului, faci roi?știi?
-aduna ceva miere, te bucuri și o iei, ele rămân fara hrana
-nu faci hrănire de complectare ca mai aduna ele, nu faci tratament ca este chimic si tu vrei natural...
-iarna nu zic ce se întâmpla..
Mai sus sunt greșeli frecvente de începător, din neștiință, detalii care te pot ajuta sa NU faci miere..
Daca ai răspunsul la câteva întrebări de mai sus poate faci miere...palpitant este ca fiecare an este diferit, familiile diferite, in anii buni sunt șanse sa faci ceva, dar nu cu roi pricăjit, daca ai familie si cules faci, cum o tii sa nu roiască?
Sănătate si multa ambiție..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde vslsilviu » 03 Apr 2015, 10:45

Incepem sa urmarim puietul la urdinis?! :roll:
vslsilviu

Mesajde TDI » 03 Apr 2015, 10:58

vslsilviu scrie:Incepem sa urmarim puietul la urdinis?! :roll:

Nu-i musai, dar daca ai adaugat rame si nu ai hrana serios, nu trebuie sa-l urmaresti, apare sigur.
TDI

Mesajde dragos_vintu » 04 Apr 2015, 18:10

buna,

Azi la mine erau 16 grade si am zis sa pun rama hranitor si sirop.... l-am pus pe la 12 si m-am uitat acum pe seara... nimic consumat..

E posibil ca albina sa nu vrea ia sa siropul?
Assumption is the mother of all fuckups
dragos_vintu

Mesajde doruuu » 04 Apr 2015, 18:42

Ai redus cuibul? Este bine izolat stupul? Ai ceva albina in stupi ? Sunt multe conditii sa-ti ia siropul la timpul asta.Si oricum acum ia mai greu siropul ca in vara la roi.
doruuu

Mesajde dragos_vintu » 04 Apr 2015, 18:58

Cuibul acopera integral toate intervalele. ultimul interval de albina este fix langa sirop.
Albina este pe 5-6 intervale un singur roi e pe 4 intervale.
Siropul a fost tinut la soare ca sa fie caldut....daca nu il ia pana saptamana viitoare o sa pun si niste apifort sa aiba un miros mai puternic...
dragos_vintu

Mesajde doruuu » 04 Apr 2015, 19:22

dragos_vintu scrie:Cuibul acopera integral toate intervalele. ultimul interval de albina este fix langa sirop.
Albina este pe 5-6 intervale un singur roi e pe 4 intervale.
Siropul a fost tinut la soare ca sa fie caldut....daca nu il ia pana saptamana viitoare o sa pun si niste apifort sa aiba un miros mai puternic...

Sper ca ai hranitorul in cuib si apoi diafragma. Si cred ca nu ai tinut siropul prea mult la soare ... ar putea fermenta si ai face o mare istorie in familia de albine. Si nici temperatura nocturna nu prea ajuta ... Incerca sa bagi si putin protofil - ar deveni siropul putin mai apetisant.
doruuu

Mesajde dragos_vintu » 04 Apr 2015, 19:50

siropul nu a fermentat...
hratinotrul inainte de diafragma :)
data viitoare pun protofil.
dragos_vintu

Mesajde mellis » 05 Apr 2015, 00:41

dragos_vintu scrie:siropul nu a fermentat...
hratinotrul inainte de diafragma :)
data viitoare pun protofil.

Eu merg cu el incalzit de acasa, il iau fie ca e dat in hranitor din capac, fie in uluc langa cuib.
Ce temperaturi aveti pe la stupina, nu este cam frig?
Sanatate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde dragos_vintu » 05 Apr 2015, 10:43

la stupina ziua sunt 12-16 grade iar noaptea coboara la -2 grade. Se anunta de Duminica 21 de grade asa ca chiar daca e paste duminica asta fac transvazarile si incep igenizarea.....acum ma duc la dedeman sa imi iau un parlitor nou si 2 butelii

d
dragos_vintu

Mesajde simplu » 05 Apr 2015, 10:46

Mi-au rămas mai multe cutii de vopsea de anul trecut. Din neglijență, în timpul iernii le-am ținut într-un loc în care au înghețat. Întrebarea este dacă le mai folosi la vopsirea cutiilor?
simplu

Mesajde paul » 05 Apr 2015, 11:08

dragos_vintu scrie:la stupina ziua sunt 12-16 grade iar noaptea coboara la -2 grade. Se anunta de Duminica 21 de grade asa ca chiar daca e paste duminica asta fac transvazarile si incep igenizarea.....acum ma duc la dedeman sa imi iau un parlitor nou si 2 butelii

d

Neaparat sa faci aceste lucruri in ziua de Pasti ! Pentru ca ... au intrat zilele-n sac ! :oops: :oops: :oops:
Si apoi mirati-va ca ... nu aveti nici un spor si nu va iese nimic ! :oops:
Bine spunea cineva ... vor ajunge crestinii mai rai decat cainii !!! :evil:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde maravela » 05 Apr 2015, 11:19

La verificarea de ieri am gasit trantori. E normal de pe acum sa "apara " trantorii?
maravela

Mesajde CORNEL V. » 05 Apr 2015, 11:59

Este normal.
CORNEL V.

Mesajde TDI » 05 Apr 2015, 12:57

CORNEL V. scrie:Este normal.

Daca ai matci cu probleme si matci in al doilea sezon.
TDI

Mesajde dragos_vintu » 05 Apr 2015, 17:31

@Paul - crede-ma ca la mine ziele sunt intrate in sac... muncesc 16 ore pe zil a birou si doar in weekenduri ma ocup de stupina.... plus ca e prima zi calda de pana acum....
Anul trecut aveam supii pe 9-10 rame acum sunt la jumatate... sunt sigur ca Dumnezeu va intelege ca prefer sa muncesc si sa ii ajut creatia decat sa stau la o masa si sa beau si sa infulec si sa indrug vrute si nevrute... Mie mi se pare ca prima varianta il cinsteste mai mult.
dragos_vintu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR