Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: BUNKA

Mesajde lucky5strike » 01 Dec 2011, 11:52

Inteleg, dar nu ma refeream la regina imperecheata.

Pe asta marcajul sau abdomenul o scot usor in evidenta. Bineinteles, cand o cauti efectiv, si e bine sa sara in ochi, sunt situatii cand trebuie s-o culegi din iarba, :lol: sau macar sa n-o vatami prin cine stie ce miscare gesita. Ca altfel prezenta oualor si situatia din caiet sunt de-ajuns.

Ma refeream la situatia in care avem mt. neimperecheata. Sau botci.

Aici e mai de lucru... cum?

8-)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde BUNKA » 01 Dec 2011, 12:19

La mine oricum ies din calcul variantele astea pt ca eu oricum pun gratii si initial las cubul din primavara sa mearga pe doua corpuri, matca nu va urca in C3, cand ma hotarasc sa fac Demaree trebuie doar o singura data sa o vad si o izolez jospe un singur cat preferabil cu cat mai putin capacit si ala cu puiet full il dau peste zona de miere separat iar cu gratie.
Eu vad un ME bun pe 4 corpuri deci i-as da doua corpuri 3/4 zona pt miere, si sus ala de puiet (roiul), nu mai umblu deloc apoi in partea de jos pt ca matca de la baza nu mai tyrage botci, se trag doar su in ultimul corp unde se taie de 2-3 ori la 7 zile si se obtine o matca ce nu are caracter roitor pt ca nu e crescuta in situatia glandulara hormonala in care se afla o colonie cand trage sa roiasca...ai urinis superior si inferior, si asta e...nu mai umbli la el ca n-ai ce-i face, dupa ce obtii matca sus se pot intampla urmatoarele variante, ori albinele o ucid pe batrana, ori stupul ramane calm si amandoua isi fac treaba in zona lor, roitul cu cea tanara nu se intampla, iar pe cea batrana o putem sechestra pt siguranta f simplu, se inchide urdinisul de la baza si se deschide un urdinis aditional deasupra gratiei...daca vrei sa nu te complici, extragi batrana si unifici cele doua zone de puiet, ramanand singura tanara pe zona de cuib va ponta super si nu mai ai nevoie de matca a doua batrana, oua cat pt amandoua la un loc, eu cred ca varianta asta o voi aplica pt ca nu vreau sa stau cu stres, si cu asta se incheie interventiile in cuib tocmai pana in toamna, se mai poate face o dublare de efectiv daca urmarim asta nesacrificand batrana si rupand in doua stupul pe 4 corpuri in 2 unitati pe cate 2 corpuri si gata treaba. Mai simplu de atat nu poate fi nimic.
Am verificat personal in practica demaree si merge, orice stup vertical care are in zona superioara ridicat puiet capacit trage niste botce sus si jos nu se mai trage nimic, la fel se intampla si in stupii crescatori de matci, daca ai cateva botce pe un leat in catul superior jos in cuib e curat, nu se trage nik, asta-i cea mai buna metoda de tinere in frau a roitului cu obtinerea matcii a doua si neoprirea nici un moment a cresterii de puiet, schimbare de matci etc
Am verificat demaree pe 3 Dadant anul asta si merge perfect!!
BUNKA

Mesajde gabi bee » 01 Dec 2011, 12:27

salut bunka ! poti sa-mi spui ce tip de fund o sa folosesti la corpurile noi pe care le-ai facut , cele cu brau de sipca ? ai si ceva poze cu el ? bafta multa ! :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde BUNKA » 01 Dec 2011, 14:45

Se vede si in fotografii..acelasi tip de fund cu plasa care se incadreaza in cotele de lungime si latime ale laditelor, 49cm L si 42,5cm l..sipcile(braiele) sunt cu 1 cm mai jos de partea de jos a corpului, deci imbraca celelalte corpuri si fundul cu 1 cm..imi ramane spatiu suficient pt urdinisul inferior daca asta era ideea pt care m-ai intrebat.
Braiele au 3,5 cm latime si 1 cm grosime, prind 2,5 cm pe ladita si 1 cm vine in jos, le prind prin capsare cu capsatorul pneumatic cu cate 5 cleme de 2,5cm lungime, sunt f rezistente.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 01 Dec 2011, 14:51

Uite..toate stau pe fundurile vechi, le-am manevrat cu roaba sa le pun pe pozitie.
Fişiere ataşate
SP_A1993.jpg
SP_A1993.jpg (24.76 KiB) Vizualizat de 8619 ori
BUNKA

Mesajde gabi bee » 01 Dec 2011, 21:02

da , nu stiam cum vine urdinisul insa acum m-am lamurit . am cautat si pe forumul vechi si am vazut o poza mai in detaliu cu fundul si e clar . e o solutie buna ! te salut ! :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde topy » 02 Dec 2011, 00:05

lucky5strike scrie:
topy scrie:am avut cu ani in urma corpurile de la stupi cu stinghie asa cum le faci pe astea noi.e foarte bun dar au un dezavantaj care m-a facut sa renunt.de multe ori la multietajat se foloseste acel podisor intermediar cu urdinise pe 3 parti.poti face roii dintr-o fam.puternica doar dand urdinise la fiecare corp si botci...etc. apoi poti folosi fam.ajutatoare....in fine nu intru in amanunte.acea sipca incurca la folosirea acelui podisor.vrei sa nu te folosesti de avantajele, zic eu , acelui podisor, sau ai gasit o solutie pentru constructia acelui podisor?

Ce te costa sa frezezi in braul lui BUNKA exact partea de urdinis care ar pica pe Snellgrove?

O treaba cu adevarat neplacuta la ME sunt problemele legate de matca.

Ai de trecut prin de doua ori mai multe rame.

8-)

pai rama acelui podisor are 2 cm. are aproximativ cat imbuca sipca pe corpul de jos.sipca nu isi mai are rostul.apoi sa frezezi urdinise pe trei parti ....cam slabesti sipcile...cam peste mana.
la stupii astia problema apare dupa incetarea culesului.dupa salcam.ai 4 corpuri de musca.cred ca doar cu doua matci in aceasta perioada multa albina o sa someze.cu acele podisoare care nu sunt cu sita poti crea foarte usor cel putin 3 sau 4 corpuri independente cu matca sub acelasi acoperis.eu o vad ca pe o rezolvare a gestionarii acestor balauri in perioadele de lipsa de cules si o metoda de a folosi albina care nu produce nimic
topy

Mesajde BUNKA » 02 Dec 2011, 21:36

pai rama acelui podisor are 2 cm. are aproximativ cat imbuca sipca pe corpul de jos.sipca nu isi mai are rostul.apoi sa frezezi urdinise pe trei parti ....cam slabesti sipcile...cam peste mana.
la stupii astia problema apare dupa incetarea culesului.dupa salcam.ai 4 corpuri de musca.cred ca doar cu doua matci in aceasta perioada multa albina o sa someze.cu acele podisoare care nu sunt cu sita poti crea foarte usor cel putin 3 sau 4 corpuri independente cu matca sub acelasi acoperis.eu o vad ca pe o rezolvare a gestionarii acestor balauri in perioadele de lipsa de cules si o metoda de a folosi albina care nu produce nimic[/quote]

La mine podisoarele au o rama de 5,5cm sipca are 3,5cm latime prinde (se incaleca) 2,5cm peste rama podisorului, daca decupez nu slabesc sipca..daca vrei poti s-o faci de 4cm latime si atunci chiar n-ai nici o treaba, solutii se gasesc.
Sa dea domnul 4 corpuri de ME full de gaza ca stiu ce sa fac cu ele, mai bag unul doua corpuri cu foi, incarc paletii cu macaraua pe camion si zbor la molid, daca nu sparg stuchii si le dau sa construiasca, fac din unul 2 ME pe doua corpuri si le dau la fiecare corpul al treilea cu foite...solutii se gasesc.
Adica tu zici sa nu mai faci asa multe capace si funduri...ok dar asa nici nu o sa faci inmultire la modul serios vreodata, eu sunt un exemplu viu si sincer vreau sa schimb asta!
BUNKA

Mesajde amadeusmbi » 03 Dec 2011, 10:20

lucky5strike scrie:Ma refeream la situatia in care avem mt. neimperecheata. Sau botci.

Scuzati, am inteles gresit.
Din ce spune dl. Bunka inteleg ca va fi de verificat doar corpul superior.
1. Ce nu inteleg este cum tine-ti mastodontii "in priza". Doar prin pastoral (din cules in cules, trebuie sa caut un calendar cu datele aprox de inflorire la diversele flori) sau luati in calcul si ceva hraniri de stimulare (sa nu scada ponta matcii)?
2. Revin cu intrebarea referitoare la filmuletul sarbului (bulgarului...): De ce roteste la un moment dat cuibul cu 180 de grade?
1< MEA stationar < 1Bals
amadeusmbi

Mesajde jonny_it » 03 Dec 2011, 22:03

BUNKA scrie:asta-i stiva mea...mai am ceva caturi 1/2 in lucru, adica sunt facute trebuie doar sa capsez brausoarele..pot face si un experiment MER daca ma hotarasc, a fost o idee a mea de a face cuiburi pe ME si cu caturi de 1/2, dar de acum nu mai fac nik de jumate...fac numai 3/4 si am de bagat la greu!
am aproape 100 3/4 construite si aproape 100 1/2, am vreo 200 de rame construite taiate la 3/4 si mai am inca vreo 300 de taiat..plus foite vreo 500...sper sa bag albina in cam toate cele 100 corpuri ME la anul.

Sa inteleg ca ai ajuns la aceeasi concluzie cu mine si altii? .. adica MER e mai mult pentru hobby?
Foloseste ME, fara improvizatii gen caturi 1/2 si nu o sa iti para rau.

Succes! ;)
jonny_it

Mesajde BUNKA » 04 Dec 2011, 17:09

amadeusmbi scrie:
lucky5strike scrie:Ma refeream la situatia in care avem mt. neimperecheata. Sau botci.

Scuzati, am inteles gresit.
Din ce spune dl. Bunka inteleg ca va fi de verificat doar corpul superior.
1. Ce nu inteleg este cum tine-ti mastodontii "in priza". Doar prin pastoral (din cules in cules, trebuie sa caut un calendar cu datele aprox de inflorire la diversele flori) sau luati in calcul si ceva hraniri de stimulare (sa nu scada ponta matcii)?
2. Revin cu intrebarea referitoare la filmuletul sarbului (bulgarului...): De ce roteste la un moment dat cuibul cu 180 de grade?

Pai da, daca ai musca multa, solutia e s-o folosesti, si o poti folosi doar pt cules, asta presupune sa le muti din cules in cules fara pauza, ori pt produs puiet, asta presupune spargere in mai multe colonii asta inseamna ca tre sa ai matci imperecheate la momentul potrivit, si stimulare in natura sau hraniri, sau poti cladi faguri dupa modelul canadian, le dai cate un corp de foi la fiecare corp de ME cu puiet si gaza si stimulare in natura sau hraniri...treaba e simpla!
Ca sa tii 7-10kg in priza, nu poti s-o faci decat prin metodele astea altfel...nu se poate.O singura matca nu va putea tine populatia la nivelul a 9-10 kg pt ca asa ceva nici nu se poate obtine cu o singura familie...deci tot prin artificii se creeaza asa ceva.Tre sa vad filmuletul...si-ti zic, nu mai retin care-i faza dar sigur este o motivatie, ma uit si-ti zic.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 04 Dec 2011, 17:27

jonny_it scrie:
BUNKA scrie:asta-i stiva mea...mai am ceva caturi 1/2 in lucru, adica sunt facute trebuie doar sa capsez brausoarele..pot face si un experiment MER daca ma hotarasc, a fost o idee a mea de a face cuiburi pe ME si cu caturi de 1/2, dar de acum nu mai fac nik de jumate...fac numai 3/4 si am de bagat la greu!
am aproape 100 3/4 construite si aproape 100 1/2, am vreo 200 de rame construite taiate la 3/4 si mai am inca vreo 300 de taiat..plus foite vreo 500...sper sa bag albina in cam toate cele 100 corpuri ME la anul.

Sa inteleg ca ai ajuns la aceeasi concluzie cu mine si altii? .. adica MER e mai mult pentru hobby?
Foloseste ME, fara improvizatii gen caturi 1/2 si nu o sa iti para rau.

Succes! ;)

Am ajuns la concluzia asta pt ca orice combinatie de cuib pe 2*3/4 si caturi de 1/2 creeaza stupi de inaltimi diferite si asta nu e ok la paletizare si eu pe asta o sa merg, toti stupii la aceeasi dimensiune, totul paletizat..cred ca un stup la 4 ME bine populat e perfect pt productie si pt inmultire ...pt orice, daca vrei sa faci miere faci..ca 8-9kg de albina baga miere, daca vrei sa faci o dublare de efectiv cu pastrarea unei puteri cat de cat ridicate, daca faci colonia pe 2 corpuri in varful de dezvoltare apoi aia merge blana pana in toamna si mai si construiesti inca un corp de foi...poti face chiar si o inmultire de 4 ori fata de efectiv...dai cate un singur corp peste care dai corp cu foi, cu precizarea ca asta s-ar face esalonat, adica nu as face roii pe un singur corp de albina fara puiet...as incerca sa am pe fiecare corp cate 6-7 rame de puiet si asta nu se poate face decat esalonat cu ingradirea pontei pe un anumit corp.
Da o sa folosesc ME-ul clasic pt versatilitatea lui.
MER-ul are niste probleme pe care le-am mai zis, cel putin asta e parerea mea si nu mi-as face niciodata 500 de stupi MER, de ce sa am in loc de stup 4 ME stup cu configuratia 6*1/2...mai multe ladite, mai multe rame mai multa munca, prea multe interventii prea multe sarme, prea multe speteze inferioare si superioare, prea mult spatiu ocupat inutil in acelasi volum.
E doar parerea mea!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 04 Dec 2011, 17:49

Frate amadeus..da-mi linkul ala cu sarbul ca nu gasesc filmele!
Gata le-am gasit..ma uit si-ti zic!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 04 Dec 2011, 18:05

Uite aici http://www.youtube.com/watch?v=6b9FU97m8TE foloseste corp ME plus cat de 1/2 full de papa pt cuib la baza, apoi gratie apoi podisor schnelgrove apoi familia ajutatoare pe un corp ME si un cat 1/2.
Intre corpul 3/4 pt puiet si cel 1/2 pt miere rezerva cuibului are gratii hanemann.
http://www.youtube.com/watch?feature=en ... 5nCLIjc26U
http://www.youtube.com/watch?feature=en ... 5nCLIjc26U
BUNKA

Mesajde amadeusmbi » 05 Dec 2011, 07:38

BUNKA scrie:Uite aici http://www.youtube.com/watch?v=6b9FU97m8TE foloseste corp ME plus cat de 1/2 full de papa pt cuib la baza, apoi gratie apoi podisor schnelgrove apoi familia ajutatoare pe un corp ME si un cat 1/2.
Intre corpul 3/4 pt puiet si cel 1/2 pt miere rezerva cuibului are gratii hanemann.

Foarte elegant de altfel (corp de papa permanent deasupra cuibului). Strict teoretic raman la parerea ca pt cuib ar fi minunata rama de Layens (pt cuib nu pt usurinta noastra de a lucra cu corpuri si greutatea lor). Foloseste snelgrove, deci nu face decat sa doneze albina culegatoare.

http://www.youtube.com/watch?v=-H8HqmeMUGE
1:38 - roteste corpul

Trebuie sa ma mai uit o data prin tot filmul (eu il am complet, nu ca pe youtube pe vreo 4 parti) dar cred ca rotirea are loc doar in primavara.
Intre timp am priceput si Demaree-ul.

In concluzie ii tineti in priza prin:
- culesuri succesive
- donare de puiet catre roi

Ar mai fi interesant de discutat si rotirile pe care le face sarbul intre familii (la un moment dat muta familia 1 sus si aduce fam.2 jos).

Cu respect,
Amadeus
1< MEA stationar < 1Bals
amadeusmbi

Mesajde BUNKA » 05 Dec 2011, 10:57

Da, nu stiu exact de ce muta familiile intre ele, rotirea corpului e posibil sa o faca din cauza ca familia de sus are urdinisul in spate si …ma gandesc eu ar face asta ca sa produca reorientarea zburatoarei, stim ca albinele se ghideaza dupa soare ..unghiul format intre directia pe care se afla soarele la un moment dat si verticala indica directia de zbor…rotind corpul, dansul albinelor pe care-l fac ele pe rama nu mai corespunde cu realitatea, asta face ca ele sa se reorienteze.
Asta ar fi o explicatie pt care roteste corpurile…nu stiu sigur, apoi ca muta intre ele familiile ducand-o sus pe cea de jos si invers…aici nu prea stiu ce face.
Am vazut ca avea o confiuratie la un moment dat corp de puiet ¾ apoi gratie apoi corp ½ cu miere apoi corp de recolta ¾ cu miere apoi podisorul schnellgrove apoi sus aceeasi treaba…si extrage alea ¾ cu miere dupa care intre colonii baga 3 corpuri de ¾ pt miere…alambicata si greoaie schema mosului si implica si multe schiombari de corpuri, parerea mea e ca e prea multa manopera la un stup sa iei sa freci corpurile alea de sus jos si invers, te rupi de sale.
Se poate si mai simplu!
Cu tinutul in frau a stupilor mari, poti sa donezi si puiet sistematic insa se intampla urmatorul fenomen, sa zicem ca donezi tot puietul ce realizezi??
Mai baga matca o sarja de puiet si atat, nimic mai mult si restul de albina someaza in lipsa de cules...daca in schimb ai facut demaree cu un corp de puiet, obtii o matca tanara, cand e pe cale sa iasa sau a iesit rupi stupul in doua mai dai un corp de foi si ..cam asta-i!
Nu tre sa te complici..
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?