Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: ghem in partea de sus a ramelor

Mesajde dorindafi » 30 Noi 2011, 20:04

:mrgreen: adevar graeshti BADEO , dar shti la fel de bine ca shi mine ori mai mult ca asemenea lucruri nu se-nvatza dintr-un simplu citat
cei care au pierdut timpul sa scrie pe diferite saituri despre apicultura nu au facuto pt a ieshi in evidentza ci pt a fi CITITE .
dorindafi

Mesajde mihaibob » 01 Dec 2011, 20:43

Va multumesc pentru sfaturi inca o data
In viior poate o sa ma laud si eu cu familii mai puternice
Anul asta am tras tare pe inmultire de efectiv si si am iernat cu fam mai micute dar cu albina tanara pt ca am stimulat pana tarziu fetele ;)

Am prins o zi foarte calda si am umblat la familia cu pricina, am scos 2 rame care intradevar erau de prisos
Fişiere ataşate
P291111_09.45.jpg
mihaibob

Mesajde mihaibob » 01 Dec 2011, 20:50

In mijlocul cuibului am o rama de trei sferturi dar este plina cu miere si pastura si nu ma lasat inima sa o scot afara
Poate fi asta un motiv pt care sa stea albinele deasupra ramelor ? :?:
mihaibob

Mesajde Adrian Galofteanu » 01 Dec 2011, 21:55

Nu este rama aia de vina. Cred ca la aceasta data nu putem vorbi decat de impachetare si de familia in sine. La mine din 80 am peste 60 cu albina sus si dau vina pe faptul ca la Dadant daca ai salteluta sau polistiren peste rame(si eu sunt in situatia asta) albina se duce la cald. Nu vad nimic rau in asta daca albina poate trece peste rame si la tine vad ca ai 2 bete care rezolva asta. Deci, iernare usoara!

PS. Nu se vede din poza foarte bine. Uita-te atent la albine ca mie mi se pare ceva in neregula. Daca ai albina negricioasa, lucioasa ceva trebuie vazut cu impachetarea. Poate mi s-a parut! Fa eventual o poza de mai aproape, sa se vada albina mai clar.
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde reformistul » 02 Dec 2011, 23:52

mihaibob scrie:In mijlocul cuibului am o rama de trei sferturi dar este plina cu miere si pastura si nu ma lasat inima sa o scot afara

Rama aia de trei sferturi nu avea ce cauta in mijlocul cuibului, trebuia pusa la margine! E doar parerea mea! Explicatia ar fi: fiind mai scurta, avand in vedere circulatia aerului in stup, cred ca se creaza o zona de curent rece in partea de jos in golul lasat de rama 3/4.
reformistul

Mesajde ilalexandru » 03 Dec 2011, 17:44

Albina se ridica deasupra pe rame din mai multe motive....insa, daca tu ca apicultor, stii ce rezerve de hrana le-ai lasat, nu trebuie sa-ti faci nici o grija. Am si eu familii care si-au format ghemul sus pe rame. Daca ridic podisorul, e negru de albina. Se incalzeste mult mai bine asa. Decat sa stea intre rame, jos, cred ca mai bine se strange ghem sub podisor. Posibil o atrage si caldura de deasupra. Insa nu-mi fac nici o grija, se deplaseaza singura dupa miere. Si in ultimii 10 ani de zile, o singura familie am avut moarta de foame....posibil fara matca si nu am strans nici eu ghemul bine. 4 rame erau goale complet, 3 pline cu miere in cuib. Si asta din peste 150 de familii
ilalexandru

Mesajde dorindafi » 03 Dec 2011, 19:08

mihaibob scrie:In mijlocul cuibului am o rama de trei sferturi dar este plina cu miere si pastura si nu ma lasat inima sa o scot afara

:mrgreen: mahai, eu cand am inceput apicultura am avut familii pe rame de M E
am trecut la 1/1 dar lucru asta nu a fost ushor shi nu sa implinit intrun an de acea itzi spun shi eu cum spunea colegu ca daca ai hrana suficienta potzi sta linishtit .
reformistul are shi el dreptatea lui , trebuia pusa in margine rama de 3/4 pt faptul ca la primavara sa nu mai oua matca in ea shi tu sa o potzi inlatura ushor.
dorindafi

Anterior

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR