Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: echilibrarea puterii stupilor

Mesajde TDI » 18 Mai 2015, 09:21

CristianBee scrie:Ete' na acu' mai vreti si miere de la aia slabi ? . De ka cei slabi furi tot ce poti inainte de rapita si ii ĺasi pe barba lor . Dupa aia faci roi din ei dupa salcam .

Ideal e sa n-ai slabi, dar.ca sa.n-ai slabi la 1 noiembrie si la 1-15 martie trebuie sa ai 12500 albine care.sa.cantareasca intre 1.25 si 1.5 kg echivalentul a 5 Dadant/6.66 ME/10MER/șamd. Pana in 100-150 stupi merge, stationar, dar.dupa... selectionezi si faci loturi cu destinatii diferite: Miere, roiuri, matci, etc.
TDI

Mesajde paul » 18 Mai 2015, 23:03

CristianBee scrie: De ka cei slabi furi tot ce poti inainte de rapita si ii ĺasi pe barba lor . Dupa aia faci roi din ei dupa salcam .

Cristi, ai obiceiul sa citesti dupa ce postezi ??? :shock: Mie mi-ai lasat impresia ca ... DA, lucru neconfirmat de postarea de mai sus ! Adica, daca-i chelesc de puiet inainte de rapita ( de la cei slabi furi tot ce poti inainte de rapita si ii lasi pe barba lor), ca altceva n-ai ce le fura, de unde mama lu proces verbal sa mai faci roi dupa salcam ??? Daca ai uitat cumva iti reamintesc ca salcamul infloreste cam la 3 saptamani dupa ce infloreste rapita. Alt adica, dupa ce ca-s amarati, le mai iei si putinatatea aia de puiet, lucru care le poate pune la indoiala insasi existenta, si tu vinzi gogosi ca faci roi dupa salcam ??? :o
Pentru cei slabi nu exista decat doua variante ... ori ii lasi in plata Domnului, ori ii unifici ! Ce spui tu sunt ... brasoave ! :idea:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Adi Hodis » 19 Mai 2015, 08:01

Asa este, cei slabi ( familiile cu probleme ) se unifica in scopul obtinerii unei populatii suficiente pentru cules si pentru a elibera din lazi, acestea fiind numai bune pentru roi.
Decat sa angrijesti familiile slabe, mai bine fructifici ce se poate ca doar nu tinem albinele doar de dragul de a sti ca sint acolo. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde CristianBee » 20 Mai 2015, 18:46

Paul : eu consider ca ce este pe 8-10R este puternic , ce este pe 6-7 este un stup mediu iar ce este sub sunt stupi slabi asta la 1 Aprilie cel tarziu . La rapita pleci cu cei puternici si medii . Cei care au fost medii au devenit pana la rapita puternici pentru ca au primit rame de la cei slabi . De la cei slabi nu luam tot ci doar atat cat trebuie incat pana dupa salcam sa mai putem lua rame pentru 1 roi . Daca luam tot practic ar fi ca si o unificare . Ne folosim de cei slabi ca sa mai putem sa avem ceva rame cu puiet+albina la indemana in stupina . Cei slabi oricum nu vor produce nici un surplus . Daca trebuie putin sirop le dam ca nui bai . Acesti stupi slabi vor fi de rezerva . Am gresit ca am spus " tot " . Lu-am cat trebuie , nici prea mult incat sa nu mai avem ce lua pt roi dupa salcam dar nici pre putin .
CristianBee

Mesajde cristi arad » 22 Mai 2015, 11:01

Adi Hodis scrie:Asa este, cei slabi ( familiile cu probleme ) se unifica in scopul obtinerii unei populatii suficiente pentru cules si pentru a elibera din lazi, acestea fiind numai bune pentru roi.
Decat sa angrijesti familiile slabe, mai bine fructifici ce se poate ca doar nu tinem albinele doar de dragul de a sti ca sint acolo. :)

vezi asta-i raspunsul pe care-l stim, dar exista si exceptii; poti sa ai putini stupi slabi, cum am eu (5 - 8%) si pot fi slabi nu din cauza zestrei lor genetice ci pur si simplu au intrat mai mici in iarna; ei si eu pe astia , ii ajut ca am de unde, si daca raspund bine , ii mai ajut si astfel previn in mica masura roirea celorlalti dupa rapitza (roire care aproape ca in fiecare an mi se-ntampla - stupii ajungand la apogeul de dezvoltare - 3 corpuriME); si stupii slabi la iesire din iarna (adica pe 5R ME) ajung sa ia 10 - 15 kg la rapitza). intradevar sunt si stupi care ierneaza greu si ies greu din iarna, apoi au un start lent, acestia ii urmaresc si ii desfiintez (sub 3%)
cristi arad

Anterior

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR