Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde nae » 03 Iun 2015, 00:07

DoarEu scrie:Acuma am festelito :? ....se mai intampla.
Sanatate multa!

Stai frate linistit , TOTI o mai dam de gard - cand si cand .
Am postari de .. ma injur singur cand le recitesc . :roll:
Cine nu munceste nu greseste + eu am scris parerea mea nu ''adevarul absolut '' = deci se scuza .
Sanatate si d-tale (tinere) .
nae

Mesajde MihaiMihai » 03 Iun 2015, 17:15

Buna ziua, internetul este plin de informatii insa nu stiu sa le triez pe cele bune si cele rele. Doresc sa achizitionez stupi dar nu dispun de o suma care sa acopere "dorinta" mea. M.am gandit sa accesez fonduri pentru un inceput in apicultura. Este cineva in tema cu treaba asta sa imi spuna mai concret daca pe 2015 sunt ceva proiecte de genul ? Multumesc anticipat !
MihaiMihai

Mesajde DoarEu » 03 Iun 2015, 19:57

Pentru un inceput in apicultura , in cazul in care nu ai un apicultor care sa te ajute cu stupii(si banuiesc ca n-ai) si nici nu ai avut vreo treaba cu stupii pana acum , ar trebui sa ai cativa ani un numar redus de stupi,pana in 10.....pana mai capeti experienta cu ei.Din aia maxim 10 faci 5-10 roi pe an(daca merge treaba bine) si nu mai trebuie sa mai accesezi nici un fond....
Incepe cu binisorul si cu timpul te vei dezvolta...ca sa nu pierzi mai mult.
Sanatate multa!
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde Avram » 03 Iun 2015, 21:48

MihaiMihai scrie:Buna ziua, internetul este plin de informatii insa nu stiu sa le triez pe cele bune si cele rele. Doresc sa achizitionez stupi dar nu dispun de o suma care sa acopere "dorinta" mea. M.am gandit sa accesez fonduri pentru un inceput in apicultura. Este cineva in tema cu treaba asta sa imi spuna mai concret daca pe 2015 sunt ceva proiecte de genul ? Multumesc anticipat !

Mihai...spune te rog care ar fi ,,dorinta ,, ta !
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde MihaiMihai » 03 Iun 2015, 22:58

DoarEu scrie:Pentru un inceput in apicultura , in cazul in care nu ai un apicultor care sa te ajute cu stupii(si banuiesc ca n-ai) si nici nu ai avut vreo treaba cu stupii pana acum , ar trebui sa ai cativa ani un numar redus de stupi,pana in 10.....pana mai capeti experienta cu ei.Din aia maxim 10 faci 5-10 roi pe an(daca merge treaba bine) si nu mai trebuie sa mai accesezi nici un fond....
Incepe cu binisorul si cu timpul te vei dezvolta...ca sa nu pierzi mai mult.
Sanatate multa!

Imagine

Imagine

Imagine

Nu stiu daca se vad pozele. In 2014 am avut prima intalnire serioasa cu albinele. Am participat la transportul stupilor si am ajutat ici colo sa mut o rama dintr.o parte intr.alta. Pe scurt: am propus unui prieten care avea 15 stupi ( -3 dupa ce acum 2 saptamani la rapita au dat hotii in ei), daca reusesc sa fac un proiect cu finantare pentru stupi, eu iau stupii iar el ma ajuta cu cresterea lor. Intr.un final sper sa pot face si un curs de apicultor.

Ca si numar de stupi, la fel ca si el, suntem de parere ca 30-35 de stupi de fiecare sunt suficienti.
MihaiMihai

Mesajde Popa ruben » 03 Iun 2015, 23:11

Am doar doi roi.... :) ...e adevarata chestia cu frica ?? Ma simt minuscul camd vad atatea albine....( am 19 ani...nu stiu prea multe )
Popa ruben

Mesajde marius16 » 04 Iun 2015, 12:41

Buna ziua. Am o familie care vrea sa roiasca 8 rame cu puiet si vreau fac roi din el are vreo 4 rame pe care are botci. Cate roiuri pot sa fac avand in vedere ca vreau ca pana in toamna sa ajunga pe 10 R. Mentionez ca inca nu a inflorit teiul si mai am si poliflora si FS, deci cules o sa am. Si cum sa fac adica unde sa pun matca batrana .
Multumesc
Cea mai mare glorie nu o dobândeşti atunci când nu eşti doborât niciodată, ci atunci când te ridici după ce ai căzut. – Confucius
marius16

Mesajde DoarEu » 04 Iun 2015, 18:52

Popa ruben scrie:Am doar doi roi.... :) ...e adevarata chestia cu frica ?? Ma simt minuscul camd vad atatea albine....( am 19 ani...nu stiu prea multe )

Tot secretul e sa lucrezi usor la ei, in conditii bune.Adica sa nu arunci ramele in stup ca si cand ai arunca o scandura la stiva de lemne.Mai depinde si de vreme,de starea familiei(mancare,matca, cules samd).Acum la inceput sa te duci echipat la ei si usor,usor pana te mai obisnuiesti cu ele sa mai dai jos ...cate o manusa,cate una alta(in limite acceptabile,adica sa nu ajungi doar in ch****i :lol: )
Cand sunt mai rele mai dau si eu cu otet pe maini si nu mai am treaba cu intepaturile...
Sanatate!
Şi albine şi-o regină;
DoarEu

Mesajde DoarEu » 04 Iun 2015, 18:59

marius16 scrie:Buna ziua. Am o familie care vrea sa roiasca 8 rame cu puiet si vreau fac roi din el are vreo 4 rame pe care are botci. Cate roiuri pot sa fac avand in vedere ca vreau ca pana in toamna sa ajunga pe 10 R. Mentionez ca inca nu a inflorit teiul si mai am si poliflora si FS, deci cules o sa am. Si cum sa fac adica unde sa pun matca batrana .
Multumesc

Depinde de foarte multi factori dezvoltarea familiei....Pentru a ajunge dezvoltat in toamna(nu stiu daca 10 rame neaparat) eu zic sa-i dai pe din 2.Adica rame cu puiet,albina,miere egal impartite intre cele 2 roiuri.In rest , in pauze de cules stimulat cu sirop si tratamentele la timp.Daca ai botci poti sa lasi matca batrana in stupul mama si sa iei o rama cu botci si sa faci roiul de care pomeneam :roll: .
Restul botcilor le rupi sau faci eventual nuclee de imperechere ca sa ai matci de rezerva in caz ca se intampla ceva.In roi as lasa 2 botci:una capacita si una necapacita.Daca vrei sa schimbi babaciunea poti sa faci nuclee de imperechere cu botci si dupa ce se imperecheaza matcile sa schimbi babaciunea.Astfel nu se va intrerupe ponta deloc si o sa ai matci tinere.
Sanatate!
Şi albine şi-o regină;
DoarEu

Mesajde DoarEu » 04 Iun 2015, 19:05

MihaiMihai scrie:Nu stiu daca se vad pozele. In 2014 am avut prima intalnire serioasa cu albinele. Am participat la transportul stupilor si am ajutat ici colo sa mut o rama dintr.o parte intr.alta. Pe scurt: am propus unui prieten care avea 15 stupi ( -3 dupa ce acum 2 saptamani la rapita au dat hotii in ei), daca reusesc sa fac un proiect cu finantare pentru stupi, eu iau stupii iar el ma ajuta cu cresterea lor. Intr.un final sper sa pot face si un curs de apicultor.

Ca si numar de stupi, la fel ca si el, suntem de parere ca 30-35 de stupi de fiecare sunt suficienti.

A fost doar un sfat in cazul in care nu ai avut tangente cu albinele pana acum.Am mai intalnit si d'astia care se chinuiau cate 3-4 ani prin strainatate si apoi veneau in tara ca sa creasca albine.Luau anul asta 100 de familii si anul viitor mai aveau 5.Deci....
Sanatate!
Le:Gata cu reply-urile ca am umplut singur o pagina... :lol:
Şi albine şi-o regină;
DoarEu

Mesajde paul » 04 Iun 2015, 19:07

@ Marius 16 ...daca vrei sa fii sigur ca nu-ti mai roieste scoti baba si 3-4 rame cu puiet capacit si le muti intr-o lada noua pe care-o pui in alt loc din stupina ( ideal ar fi s-o muti pe alta vatra), iar in lada care ramane pe loc lasi celelalte 3-4 rame cu puiet + culegatoarea + 2 botci ( una mare frumoasa capacita si una necapacita).
@ Doar tuu-le, daca lasi in stup regina batrana, nimeni nu-ti garanteaza ca-i trece dorul de craca daca-i tai botcile si-i iei cateva rame cu puiet !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde DoarEu » 04 Iun 2015, 19:14

paul scrie:@ Marius 16 ...daca vrei sa fii sigur ca nu-ti mai roieste scoti baba si 3-4 rame cu puiet capacit si le muti intr-o lada noua pe care-o pui in alt loc din stupina ( ideal ar fi s-o muti pe alta vatra), iar in lada care ramane pe loc lasi celelalte 3-4 rame cu puiet + culegatoarea + 2 botci ( una mare frumoasa capacita si una necapacita).
@ Doar tuu-le, daca lasi in stup regina batrana, nimeni nu-ti garanteaza ca-i trece dorul de craca daca-i tai botcile si-i iei cateva rame cu puiet !!!

Doar euuu(nu stiu cum sa-l schimb,daca se poate bineinteles)
Ceea ce am expus eu e mai usor de facut pentru un incepator.Nu am spus puiet capacit,ci am spus puiet(orice fel de puiet , chiar si in stadiul de ou).Impartite egal intre cei doi stupi le poate trece dorul de craca.Oricum daca iei acum matca si lasi botci cine imi garanteaza mie ca nu roiesc cu matci virgine(in stup ramanand doar botca necapacita)?Stupul se poate bezmetici (chiar si cu cele 2 botci), se intrerupe ponta destul de mult timp si nu o sa mai ai cu cine culege la floare si dupa cu cine ramane in stup.Un rand de botci zic eu ca se mai pot rupe pana cand se imperecheaza matcile din nucleu(in cazul in care vrea sa o schimbe).
Sanatate!
Şi albine şi-o regină;
DoarEu

Mesajde Avram » 04 Iun 2015, 19:22

marius16 scrie:Buna ziua. Am o familie care vrea sa roiasca 8 rame cu puiet si vreau fac roi din el are vreo 4 rame pe care are botci. Cate roiuri pot sa fac avand in vedere ca vreau ca pana in toamna sa ajunga pe 10 R. Mentionez ca inca nu a inflorit teiul si mai am si poliflora si FS, deci cules o sa am. Si cum sa fac adica unde sa pun matca batrana .
Multumesc

Uite cum as proceda eu - la 8 rame puiet cum spui tu inseamna ca matca este buna .Eu as face doar un roi in felul urmator.
Ridici matca cu 3 rame puiet plus inca o rama cu miere si pastura , cu aceste rame formezi roiul pe care-l pui intr-o lada noua .
Nu uita sa castrezi TOATE botcile si inceputurile de botci de pe aceste rame.
Pe vechea locatie raman celelalte rame ale stupului pe care lasi doar doua botci (care ti se par tie mai frumoase )
Daca dispui de matci imperechiate poti face doua roiuri.

Nu uita un lucru - calitatea stupilor sa fie mandria ta , nu numarul lor ! Adica ,decat zece lesinati mai bine cinci buni.
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde paul » 04 Iun 2015, 19:31

DoarEu scrie:Doar euuu(nu stiu cum sa-l schimb,daca se poate bineinteles)
Ceea ce am expus eu e mai usor de facut pentru un incepator.Nu am spus puiet capacit,ci am spus puiet(orice fel de puiet , chiar si in stadiul de ou).Impartite egal intre cei doi stupi le poate trece dorul de craca.Oricum daca iei acum matca si lasi botci cine imi garanteaza mie ca nu roiesc cu matci virgine(in stup ramanand doar botca necapacita)?Stupul se poate bezmetici (chiar si cu cele 2 botci), se intrerupe ponta destul de mult timp si nu o sa mai ai cu cine culege la floare si dupa cu cine ramane in stup.Un rand de botci zic eu ca se mai pot rupe pana cand se imperecheaza matcile din nucleu(in cazul in care vrea sa o schimbe).
Sanatate!

Hai sa ne intelegem ...
Daca vrei sa-ti schimbi username-ul, roaga-i pe moderatori sau pe admin (pe mesaj privat) si ... se rezolva ! :P
Sa revenim la albine ... ce am spus eu e la fel de usor de facut pentru un incepator. Ideea era urmatoarea ... mutand baba in alt stup si daca este posibil pe alta locatie impreuna cu cateva rame de puiet (nu conteaza varsta), lasand in stupul roit artificial doar 2 botci (una capacita, una necapacita), in conditiile in care nu are matci proaspat eclozate e ... ok, nu se bezmeticeste familia ( din 2, una sigur nu rateaza imperecherea). Daca are vreo matca ecluzionata, ramane obligatorie treaba cu mutatul babei (baba pleaca prima), scutura toate ramele ramase in stup sau in fata lui (simulacru de roire) si lasa doar o botca necapacita. Indiferent de situatie (cea prezentata de tine sau cea prezentata de mine), una din unitatile biologice ramane fara ponta o anumita perioada !
LE ... treaba cu nucleele e deja prea complicata pentru faza in care se afla ca incepator !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde DoarEu » 04 Iun 2015, 19:36

paul scrie:Hai sa ne intelegem ...
Daca vrei sa-ti schimbi username-ul, roaga-i pe moderatori sau pe admin (pe mesaj privat) si ... se rezolva ! :P
Sa revenim la albine ... ce am spus eu e la fel de usor de facut pentru un incepator. Ideea era urmatoarea ... mutand baba in alt stup si daca este posibil pe alta locatie impreuna cu cateva rame de puiet (nu conteaza varsta), lasand in stupul roit artificial doar 2 botci (una capacita, una necapacita), in conditiile in care nu are matci proaspat eclozate e ... ok, nu se bezmeticeste familia ( din 2, una sigur nu rateaza imperecherea). Daca are vreo matca ecluzionata, ramane obligatorie treaba cu mutatul babei (baba pleaca prima), scutura toate ramele ramase in stup sau in fata lui (simulacru de roire) si lasa doar o botca necapacita. Indiferent de situatie (cea prezentata de tine sau cea prezentata de mine), una din unitatile biologice ramane fara ponta o anumita perioada !
LE ... treaba cu nucleele e deja prea complicata pentru faza in care se afla ca incepator !

Ma rog....face cum vrea:ori ca mine,ori ca dvs , cum i se pare lui mai usor , doar sa faca.In rest,toate bune si frumoase.
Sanatate multa!
Şi albine şi-o regină;
DoarEu

Mesajde nae » 04 Iun 2015, 20:58

Daca e roire si ai lasat 2 botci si nu-l muti prima d-ra e pe creanga .
Daca-l muti si strici ''muzica'' sunt sanse sa nu roiasca .
nae

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR