Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

La ce inaltime zboara albinele? Drum european in apropiere

Mesajde tuturicius » 12 Iun 2015, 00:55

Cat de periculos este considerat un drum european pentru albine referitor la a fi lovite de masini?
Am posibilitatea sa mut stupii intr-o locatie pe valea Muresului, in fundul gradinii unei case situata pe drumul european. Dar mi-am pus intrebarea: cate culegatoare vor fi omorate de masini? Traficul este mare. Eventual as putea sa le instalez un pic mai departe de sosea. Dar mi-am pus aceeasi intrebare: daca zboara jos si merg la cules peste sosea tot aia e, ori ca sunt mai aproape, ori mai departe ...
tuturicius

Re: La ce inaltime zboara albinele? Drum european in apropie

Mesajde kiloz » 12 Iun 2015, 06:55

Daca zona de cules este dincolo de drum ,pierderile sint foarte mari.Depinde si de posibilitatea formarii culoarului de zbor,si vegetatie de linga drum.Albinele prefera sa zboare cit mai aproape de pamint,se protejeaza de curentii de aer,de pradatori,si economie de zbor.Masinile nu sint considerate obstacole naturale,si albinele nu pot ferii de ei.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde almasel » 12 Iun 2015, 09:20

Anul trecut am vazut consecintele amplasarii unei stupini pe marginea unui DN (circulatie relative redusa, dar totusi...). Stupina era amplasata pe partea stanga a drumului, iar lanul de rapita pe dreapta. Am trecut cu masina pe acolo, am facut prapad fara sa vreau. Fiind cules bun la rapita cand am trecut prin dreptul stupilor am fost pur si simplu bombardat de albine.
Concluzia e simpla: niciodata nu se pun stupii langa drum!
Despre inaltimea de zbor citisem pe undeva ca se situeaza undeva pe la 4 metri.
almasel

Mesajde Ioan Guist » 12 Iun 2015, 09:30

singura sansa e ca pe marginea drumului sa fie un "zid' de vegetatie.Sau sa construiesti tu unul dintr-o plasa de protectie.
Una peste alta, nu e bine.
Priviti parbrizele si radiatoarele dupa un drum lung si va faceti o idee de inaltimea de zbor.
Albina zboara de la cativa cm pana cativa m., functie de necesitatea si cauta economia in permanenta.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde tuturicius » 12 Iun 2015, 10:46

Receptionat! Treaba e clara, nu le mai duc.
Va multumesc pentru raspunsuri, case closed! :mrgreen:
tuturicius

Mesajde tuturicius » 12 Iun 2015, 10:50

Totusi ar mai fi o solutie. Sa confectionez doua semne de cicrulatie - viteza maxima 15 km/h, trafic aerian. Le pun la intrarile in sat si imi mai iau un logan rosu cu geamuri fumurii pe care il pun pe sosea. In Lipova e unul din acesta, fara insemne, cu radar in el, soferii profesionisti mai ales il stiu deja toti :mrgreen:
tuturicius

Mesajde Ioan Guist » 13 Iun 2015, 01:02

nu fra" !!. sapa doo sanuri in DN 7 la distanta de 1 km.
Ministeryl nu are ministru,Deci ai timp macar 20 de ani pana le astupa. :lol:
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde alt stupar » 14 Iun 2015, 23:16

tuturicius scrie:Totusi ar mai fi o solutie. Sa confectionez doua semne de cicrulatie - viteza maxima 15 km/h, trafic aerian. Le pun la intrarile in sat si imi mai iau un logan rosu cu geamuri fumurii pe care il pun pe sosea. In Lipova e unul din acesta, fara insemne, cu radar in el, soferii profesionisti mai ales il stiu deja toti :mrgreen:

sezi cumintel, io tin de vr`o doi ani pe stand-by o frumusete de locatie pe motivul asta si in asteptarea momentului in care finalizeaza astia naibii autostrada aia odata su se rareste traficul pe DN 7. Dau miarea "pe chirie" si vatra e tot goala...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde tuturicius » 14 Iun 2015, 23:25

Vinde si tu mierea si sponsorizeaza mirificul stat ca sa termine autostrada ;)
Sincer sa fiu am si uitat ca intr-o zi cu soare o sa apara si autostrada. Daca am trai si noi cat stejarii ce bine ar fi ... am prinde si autostrazile gata.
tuturicius

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR