Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

La cat timp trebuie sa isi depuna matca ponta?

Mesajde catalin ilisei » 14 Iun 2015, 15:20

Am doua matci care una aecluzionat pe 2 iunie si una pe 3 iunie cea ecluzonata pe data de 2 e mai marisoara si am vazut ca si-a inceput ponta cam de joi adica 11 iunie iar cea care a ecluzionat pe data de 3 iunie e mai micuta, m-am uitat azi la stupul unde este si am vazut ca inca nu a inceput ponta. Oare care sa fie problema, vremea a fost foarte buna pentru ca sa se imperecheze
catalin ilisei

Re: La cat timp trebuie sa isi depuna matca ponta

Mesajde catalin ilisei » 14 Iun 2015, 15:28

Oare mai sunt sanse sa oua sau e compromisa
catalin ilisei

Re: La cat timp trebuie sa isi depuna matca ponnta

Mesajde catalin ilisei » 14 Iun 2015, 15:35

Din cate am citit am vazut ca daca nu isi incepe ponta in cel mult 12 zile ar fi cam compromisa ,ce ar trebui sa fac
catalin ilisei

Re: La cat timp trebuie sa isi depuna matca ponta

Mesajde catalin ilisei » 14 Iun 2015, 18:56

Nu ma poate ajuta nimeni cu nici un raspuns ?
catalin ilisei

Mesajde Florin Dobre » 14 Iun 2015, 20:13

As astepta 15 zile de la iesirea din botca.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde tuturicius » 14 Iun 2015, 23:08

Am avut matci care au inceput ponta si dupa 15 zile. Si la roiurile mai mari s-a intamplat mai des sa dureze mai mult. Probabil nu sunt asa disperate sa isi refaca populatia fata de un roi mic sau un nucleu de imperechere si mai mic. Daca au lustruit celulele pe unde ar trebui sa apara puietul cel mai probabil matca e imperecheata si va incepe ponta. Am intrebat si eu lucrurile acestea mai demult, aceste raspunsuri le-am primit si mai apoi intr-adevar s-au si verificat.
tuturicius

Mesajde catalin ilisei » 15 Iun 2015, 07:58

Am inteles intradevr matca respectiva e intr-o familie care are 12 rame cu albina,pentru ca botca a ramas pe stupul mama
catalin ilisei

Mesajde catalin ilisei » 15 Iun 2015, 08:06

Multumesc pentru raspuns, celulele am vazut ca sunt pregatite, lustruite numai ca ea nu vrea sa oua, sper ca o va face de acum
catalin ilisei

Mesajde emil_sorin » 15 Iun 2015, 11:12

Am și eu un stup în care a iest matcă din botc cam de 12 zile și nu am găsit ouă ,...dar nici matcă ...albinele sunt destul de calme ( părere de începător) . eu am băgat o ramă cu ouă și larve , în cazul în care nu are matcă să își tragă de salvare . oare am procedat ok ? Matcă bătrână din acel stup a format un roi pe 3 rame .
emil_sorin

Mesajde catalin ilisei » 15 Iun 2015, 11:22

E ok ce ai facut dincate stiu eu atata timp cat nu mai ai puiet sau larve in stup,asta ar fi un control sa vezi daca mai matca sau nu,daca nu mai e matca o sa isi traga botci de salvare. In cazul meu exista matca ca am vazuto
catalin ilisei

Mesajde tuturicius » 15 Iun 2015, 11:25

Acuma mi-am amintit - o matca a inceput ponta la 20-21 zile. Vreme buna pt imperechere a avut, max. 2 zile au fost cu ceva ploaie.
tuturicius

Mesajde catalin ilisei » 15 Iun 2015, 11:28

Si cum sa prezentat matca dupa aia , a fost de calitate sau nu?
catalin ilisei

Mesajde tuturicius » 15 Iun 2015, 12:05

E ok.
tuturicius

Mesajde emil_sorin » 15 Iun 2015, 14:59

Revin , și întreb : dacă în stupul meu , cel de care am scris mai sus, nu își trage botcă de salvare , inseamna ca are matcă neîmperecheată sau nu e obligatoriu. Sper ca până sâmbătă să cumpăr două matci împerecheate, dacă e nevoie o să o bag în acea familie , dacă nu fac roi fin altă familie.
emil_sorin

Mesajde mellis » 15 Iun 2015, 15:02

Salut Emil,

Daca din rama cu oua de o zi nu a tras botci - si nu ai alte botci inseamana ca ai matca, nu le mai bazai atat de des, matca noua are nevoie de liniste, daca o verifici prea des este posibil sa o pierzi.
Mai ai rabdare. Cat a trecut de cand a eclozionat din botca?
Daca vrei sa fi sigur, si ai o botca in alt stup, pune o botca inauntru si vezi daca va fi roasa.
Sanatate...
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Re: La cat timp trebuie sa isi depuna matca ponta?

Mesajde Mircea_63 » 15 Iun 2015, 17:43

Matca isi incepe ponta dupa 10 zile si in unele cazuri timpul de asteptare poate ajunge la 30 de zile. De cele mai multe ori matca ce isi incepe rapid ponta, se dovedeste a fi si o matca de calitate, dar este doar o chestie de statistica.
De ce statistica?
Daca am incepe fiecare sa insiram povesti despre albine, povesti adevarate, ne-am minuna cat de multe surprize ne pot face in nerespectarea a ceea ce ne asteptam noi.

Chiar ieri imi povestea o doamna despre o botca si apoi matca venita pe lume toamna tarziu, octombrie daca imi aduc bine aminte. Desi a fost sfatuita sa o lichideze... deh, inima miloasa, n-a facut-o. Ca n-or mai trantori, ca n-are cu cine sa se imperecheze... anul urmator a fost cel mai performant stup si cea mai prolifica matca.

Daca ai ocazia sa auzi un stup plangand, nu mai uiti. Cand ii ridici capacul stii daca are matca sau nu. Am avut matcuta care a inceput foarte tarziu ponta, bineinteles ca pe mine m-a disperat, dar apoi si-a facut fundul mitraliera. Totusi, cand ai stupi mai multi si lucrezi mai "industrial", te opresti din bibilit si asteptat, devii pretentios.

Una peste alta, nu se poate spune nimic despre matca aceea decat ca nu a inceput inca ponta. Poate n-o va incepe niciodata, poate incepe tarziu si va fi vai de ea, dar poate sa fie si performanta.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR