Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde paul » 16 Iun 2015, 23:16

Cornele ... da-mi 10 bezmetici si ti-i redresez pe toti ! Ca sa realizez acest lucru imi trebuie 10 regine imperecheate !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde mellis » 16 Iun 2015, 23:24

Doar cine nu are timp si răbdare nu își pune mintea cu bezmeticii
Nu e așa greu, se poate..am reușit in primii ani de apicultura..
Sanatate
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde danielmihai » 16 Iun 2015, 23:33

Pai nu zic ca la toti stupii e posibil,poate doar la 0,1% din bezmetici,mie asa mi s-a intamplat,norocul,miile de sanse sa fi fost de partea mea si cred ca sunt multi altii care au reusit.Am incercat si cu scuturat si matca imperecheata in cusca si a mers,nu la toti dar sanse sunt.Sa inteleg ca doar in pastoral se scot 300 kg? :lol: Am intarziat la desene animate... :?
danielmihai

Mesajde Paul083 » 18 Iun 2015, 15:49

unincepator scrie:
unincepator scrie:Am matca eclozata di jumatatea lui aprilie si inca nu oua,are trantori langa ea dar nu stiu cred ca nu e amperecheata.Si alta curiozitate, nu trag de loc botca,care sa fie cauza,au cules e vreme frumoasa si nu trag botca,puiet este bine de toate varstele,care ar fi explicatia?.

Buna ziua, mai astept inca un raspuns daca se poate

Eu stiam ca botca isi trag atunci cand "simt" ele ca au nevoie. Daca matca e prolifica n-au motiv. Eu acum 2 sapt am avut un stup in care si-au tras 4 botci. Am fost pe faza, una mi-a fugit din stup a doua a ecluzat in cutiuta. In final am reusit sa populez inca doi stupi. Eu zic sa ai rabdare. Probabil ca matca isi face treaba ceas si n-ai motive sa fii ingrijorat. Daca ai multi bondari in stupi (la fel cum am avut si eu) atunci probabil o sa inceapa o semi-revolta si sa traga botca. Nu stiu daca e vorbesc aiurea dar asta au fost particularitatile in stupul care credeam ca o sa-l pierd. Nu lua de buna crezare ceea am scris eu aici, ma ocup de albine de cateva luni, deci teoretic habar n-am daca e corect, dar eu asta am concluzionat dupa cele vazute la mine.

edit:
sau poate si-au tras botci dar matca batrana le-a omorat pana sa le observi tu.
Paul083

Mesajde cristian bh » 18 Iun 2015, 21:50

Paul083 scrie:
unincepator scrie:
unincepator scrie:Am matca eclozata di jumatatea lui aprilie si inca nu oua,are trantori langa ea dar nu stiu cred ca nu e amperecheata.Si alta curiozitate, nu trag de loc botca,care sa fie cauza,au cules e vreme frumoasa si nu trag botca,puiet este bine de toate varstele,care ar fi explicatia?.

Buna ziua, mai astept inca un raspuns daca se poate

Eu stiam ca botca isi trag atunci cand "simt" ele ca au nevoie. Daca matca e prolifica n-au motiv. Eu acum 2 sapt am avut un stup in care si-au tras 4 botci. Am fost pe faza, una mi-a fugit din stup a doua a ecluzat in cutiuta. In final am reusit sa populez inca doi stupi. Eu zic sa ai rabdare. Probabil ca matca isi face treaba ceas si n-ai motive sa fii ingrijorat. Daca ai multi bondari in stupi (la fel cum am avut si eu) atunci probabil o sa inceapa o semi-revolta si sa traga botca. Nu stiu daca e vorbesc aiurea dar asta au fost particularitatile in stupul care credeam ca o sa-l pierd. Nu lua de buna crezare ceea am scris eu aici, ma ocup de albine de cateva luni, deci teoretic habar n-am daca e corect, dar eu asta am concluzionat dupa cele vazute la mine.

edit:
sau poate si-au tras botci dar matca batrana le-a omorat pana sa le observi tu.

La o asa problema,.....si raspunsu-i pe masura!!! :lol: :lol: :lol:
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

Mesajde Ovidiu123 » 23 Iun 2015, 00:04

Salutare
Am avut experienta de a vedea o matca trantotita zilele acestea dupa toata selectia mea ...am scoso din stup si i am dat drumul ..nu am omorat o.
Am lasat roiul respectiv 24h si i am dat o rama de control sa isi traga botci.De ce nu au tras?
Mentionez ca alta matca nu exista in stup iar puiet 0
Ar trebui sa mai astept putin si dupa sa dau alta rama?
Nu au apucat sa simta lipsa matcii?
Multunesc anticipat
Ovidiu123

Mesajde mellis » 23 Iun 2015, 00:19

Salut,
Esti sigur ca matca nu s-a intors in stup?
Mai sunt albine in stup?
Sanatate
mellis

Mesajde Ovidiu123 » 23 Iun 2015, 00:31

Cu siguranta matca nu s a intors.
Se afla intr un nucleu impreuna cu ramele pe care le a ouat.
Sunt 5 intervale full de albina
Fiind prima data cand vad asa ceva vreau sa vad ce iese din acele oua.Unele celule ouate bine altele cate 2 oua intr una.Am dus o la cineva din zona sa o vada,nu eram sigur,chiar era urata si cu capul ciudat.Asa a fost.O so tin sub observatie sa vad ce ii poate pielea.
Stima
Ovidiu123

Mesajde mellis » 23 Iun 2015, 01:13

Salut
Lipsa matcii o simt repede.
Te-ai gandit sa unifici cu tuica si ziar, eventual sirop la ambele familii cu o zi inainte?
Sanatate
mellis

Mesajde Ovidiu123 » 23 Iun 2015, 15:26

Da,m am gandit,dar nu vreau sa renunt asa usor.Au timp sa isi faca o matca bunicica si cu ajutorul meu vor intra super in iarna
An verificat astazi,au tras botci pana la urma.
Ideea e ca sunt tot pe margine si tare imi e frica sa nu imi iasa iar matca din celula de trantore.
Astept sa le capaceasca si vad dupa.
Sanatate maxima
Stima
Ovidiu123

Mesajde liviutzbogos » 25 Iun 2015, 12:19

Stai putin... dupa ce ti-ai dat seama ca matca e trantorita daca puietul inca nu e capacit? Dupa faptul ca oua cate doua uoa intr-o celula? Asa oua toate la inceput, pana isi regleaza ponta. Vezi sa nu fi aruncat matca degeaba.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde Ovidiu123 » 25 Iun 2015, 22:52

Salut Liviu
Matca nu a ouat 2 oua intr o celula,a ouat cate 4-5 si statea numai pe o singura rama.Am mutat o pe alta si la fel,oua foarte multe oua in celule.Cate 2 cate 3 cate 4..
Am pus o intr o cusca cu niste albine ai am dus o la mentorul meu.
Stii care a fost raspunsul?
Nu am vazut niciodata o matca asa urata.
Adevarul ca avea un cap mare de te apuca rasul.
Nu am aruncat o,o am intr un nucleu impreuna cu 2 rame pe care le a ouat..e capacit puietul(au inceput sa se mareasca celulele),cel bun,celalalt..
Astept sa vad ce iese,crede ma,nu imi permit sa omor o albina dar o matca.
Sanatate
Ovidiu123

Mesajde ovidiu8403 » 26 Iun 2015, 08:12

Eu iti sugerez sa o lasi mai moale Ovidiu123 ,esti foate tanar ca stupar si e foarte OK , Si eu am stat calare pe ele la inceput si nu e bine deloc ... lasa selectia ... la altii . Odata invata de la ele , Mai mult rau faci ca toata ziua sus si jos cu matci si alte chestiuni . Sunt incepator si sunt mai castigat din toate p.d.v ca le dau pace (productie , neagresive ,timp liber, etc) . Vreau sa iti spun ca anul acesta ( al 3-lea) am schimbat aproape toate matcile aprox 10,productie peste asteptari , familii bune , fara prea multa interventie , natural , de la sine , splendid !Sunt stupi care nu I-am deschis si de 4 saptamani ... La ce ? De multe ori vreau sa fac ceva in familie si pe urma imi zic "le las pe ele ca stiu mai bine" si intradevar asa este , a nu face ceva e de multe ori o decizie mai buna decat a strica .E natura acolo in lada ! Aia nu o poti controla .Imi plac stuparii "seniori" findca au multa rabdare , nu ca noi tinereii ,1-2 toata ziua pe albine . Eu si cand umblu in ele , le vad cum "imi ingaduie" operatia de desfacere a cuibului , si de multe ori ma simt intrus , verific prima a doua rama si usor inchid la loc ...Daca am matci tinere imperecheate in lada pana in August nici nu umblu la ele , ma duc in concediu :P Fi tu mentorul , observa , analizeaza , si ia decizi corecte si la timp .Cel mai bun sfat care l-am primit in apicultura : " Tu trebuie sa iti faci un stil al tau de lucru ! Nu sa asculti in permanenta de unu si de altul " Te salut .
Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...
ovidiu8403

Mesajde MIHAEE'E » 26 Iun 2015, 10:30

salut !
un roi nu a acceptat regina si a stat mai mult timp fara regina.
a devenit besmetic ( au inceput sa oua albinele si mi-a stricat vreo 3 rame - st pline de puiet de trantor)
am bagat o botca, a eclozionat si a fost acceptata de mai bine de 1 luna si ceva - am si puiet capacit !
:?: este , se va comporta normal sau e posibil ca dupa un timp sa nu o mai accepte ! :?:
multumesc ! o zi buna la toata lumea !
MIHAEE'E

Mesajde iunicu » 26 Iun 2015, 10:37

Atunci cand incep sa se nasca ficele noii matci, acceptarea este reusita 100%. Dupa o luna nu mai e cazul sa iti pui astfel de intrebare.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde Ovidiu123 » 27 Iun 2015, 00:02

Salut Ovidiu 8403
La mine selectie inseamna alegerea unei regine cat mai frumoasa si evitarea pe cat posibil a matcilor de salvare.
Fiind al 2 lea an de apiculura,am inceput sa fac diferenta dintre o matca de S.L si una de salvare si te rog sa ma contrazici daca nu exista diferente din toate punctele de vedere in cele mai multe cazuri.
Anul trecut si eu deranjam exagerat si chiar inutil,anul acesta am schimbat acest lucru.
Am notat evolutia fiecarei familii,am deranjat doar cand era nevoie de completat cu rame sau cand am vrut sa ma conving ca m-i sau imperecheat/iesit matcile la roi.
Stau poate si cate o ora pe zi pe bancuta in fata stupilor privind albinele cum muncesc de zor,atat.Inverventii minimale.
Sanatate
Ovidiu123

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR