Gabi123 scrie:
De ce oua regina batrana asa mult? Poate din cauza Protofilului?
De ce nu iesea albina la cules si statea in stup?
De ce au murit cele 4 matci?
De ce nu s-au batut albinele intre ele?
......................
.Eu cred ca din cauza lipsei de cules( la 70 metri de mine adusese cineva 60 de stupi si nu este o zona bogata in plante melifere),a timpului urat(ploua in fiecare zi) si a nervozitatii lor si-au ucis reginele.Daca citesti inca o data,o sa vezi ca am scris ca matca oua in prostie chiar daca nu era cules iar rame nu au vrut sa creasca .Au crescut 2 cu mare greutate .Pentru varroa le-am facut tratamente.
Dupa ce am scos familia din stup m-am uitat la cum era asezata diaframa cu sita si cum statea capacul pe ea si nu avea cum sa treaca dintr-o parte in alta.
Daca se luptau gaseam matca moarta pe fundul stupului.Nu era.
La lupta m-am referit la cele din stupul pe care l-am rasturnat care au intrat in celalalt.Nu aveau cum sa aiba acelasi miros fiind din stupi cu matci diferite.
Nu isi omoara stupu regina, din lipsa de cules.Cand ai 2 familii in acelasi stup, este de ajuns sa ai podisor cu sita, sau fund anti varoua dar cu subarul impins, pentru a se lua la bataie si asi omora matca. Una din matci, are feromonul mai puternic si va rezista. In celalat compartiment, o parte din albina care a fost ,,contaminata" cu mirosul vecinei, va fi atacata de surorile ei, fiindca are alt miros.Regina paraseste stupul, daca traieste in stres. Se poate sa iti fie omorata regina si sa o gasesti pe rampa sau deloc (este dusa cat mai departe)Este posibil sa fi roit cu lucratoarea pe care o mai avea si din cauza asta sa nu o fi gasito. Eu am patit-o. Tu, poti sa nu crezi. Cand ai infestare cu varoua, regina este atacata ultima(este curatata de doici), iar atunci stupul este in colaps. Deci, nu a fost cazul la tine. Ramele-vor creste rame NUMAI CAND AU NEVOIE! Numai o regina tanara(si bine crescuta) oua in prostie, dar doicile, vor curata celulele de oua, acolo unde nu le pot acoperi. E bine sa scoti ramele ouate si sa le dai la alt stup sa le hraneasca/cloceasca, iar cand sunt negre, sa i le dai inapoi, sau...
O matca iti poate fi omorata in stup, numai cand o regina tanara si neimperecheata a intrat in stup. In primele 24 de ore, matca tanara, nu are miros si e primita de strajeri la urdinis. Este tanara, supla...deci, balena din stup, nu are nici o sansa in fata ei. Daca ai avut botci pe care le-ai desfacut si ai lasat din mila regina sa zboare (sau vecinu tau), asta poate fi cauza.