Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Siropul de zahar/Invertirea zaharului

Mesajde mirel » 31 Mar 2015, 12:49

oroles scrie:
Mirel, pune si tu ceva buletin de analiza la albine.

treaba asta se intampla acum 4 ani cred....cunosteam pe cineva la un laborator dsv, si mi le a facut ''la negru'' .....nu am buletinul de analiza
repet,poate am gresit eu la procesul de invertire....este doar o parere a mea...
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde mellis » 31 Mar 2015, 14:15

Florin Dobre scrie:Primaverile trecute am dat doar invertit dupa reteta popularizata de nea Gica Romanescu.Voi face comparatii cu anii anterioari...sa vedem cum iese. :idea:

Comparatia era buna facuta in acelasi an - pe familii asemanatoare. Asa, de pe un an pe altul - va iesi oricum mai bine anul trecut ;)
Sanatate ...
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde daffid mihailov » 31 Mar 2015, 19:20

Oroles, am cochetat si eu intr-un timp (scurt) cu SPSS-ul. Da, asa e, 3 grupuri ar fi ideal pentru asa experiment. Ca in experimentul postat de tine cu corn syrup parca.

Mirel, tu cand ai invertit l-ai racit in apa rece imediat, sau l-ai lasat sa se raceasca treptat? Ai invertit cu sare de lamaie sau cu otet? L-ai stins/completat imediat cu apa rece, sau cu gheata? :lol: La toate a iesit hmf-ul ridicat? Cat timp ai lasat focul dupa ce a inceput procesul?

Tu ce metoda folosesti sa amesteci zaharul cu apa?
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde mirel » 31 Mar 2015, 21:44

Am facut 6 loturi din fiecare si am urmarit racirea cat mai rapida, cu sare de lamaie, la foc mic si la foc mare ......hmf a variat intre 20-40 mg la 100 de grame.....mai jos n am reusit eu sa l scot....
Compozitia de fructoza si glucoza era ok, chiar mi a zis tipul daca l am facut din miere.
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde proapis13 » 31 Mar 2015, 22:20

oroles scrie:...Pentru proapis13, care critica turta mea de zahar pietroi (e adevarat ca era facuta tot fiarta dupa reteta 100 ml de apa la 1 kg de zahar). Albinele au consumat tot si nu am gasit cristale pe fundul stupului. Unde or fi gasit apa pentru diluare, nu stiu, dar personal voi mai folosi acest tip de turta oricand va fi nevoie de ea.

De criticat nu am criticat cum trebuia...
Nu iti trebuie facultate sa-ti dai seama de unde au luat albinele apa sa dilueze cataroiul...doar sa citesti putin...
Un indiciu...umiditatea optima intr-o fam de albine este undeva la 60%..cataroiul ala este higroscopic... ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde csaa » 31 Mar 2015, 23:01

Am servit astazi prima portie de sirop 1/1 cu tot felul de adaosuri (vitamine, startovit, protofil) si am pregatit si a doua serie. Ale mele s-au invatat cu invertitul de casa si le merge bine
csaa

Mesajde mcioaca » 17 Mai 2015, 11:15

Buna ziua.
Ce se intampla daca punem tot de la bun inceput adica apa fiarta 5litri +25g sare lamaie(5% la 5litri apa) +zahar 5kg,
in loc de 1l apa +5%SARE(adica doar 5g sare pentru 1l apa fara a mai adauga ulterior sare pentru restul de 4 litri apa ?) +2KG ZAHAR+3KG ZAHAR +4 L APA RECE ? Nu mai are loc invertirea? Rezulta un alt ph daunator albinei? Care e diferenta intre E330(sarea de lamaie) si E1101 in ceea ce priveste calitatea invertirii ?
Altfel spus reteta e 5grame sare de lamaie la 5kg zahar si 5 litri apa sau e 25g sare de lamaie la 5kg zahar si 5litri apa?
Va multumesc.
mcioaca

Mesajde mellis » 17 Mai 2015, 13:03

MCioaca,
de unde ai luat reteta aceasta?
la 5 kG zahar vrei sa pui 25 g sare lamaie? ori voiai sa zici 25 kg zahar?
Ai citit atent reteta de la inceputul acestui topic?
Daca pui 25g sare lamaie la 5KG zahar - dai la albine un acid puternic.
Ce sa mai vorbim de PH?
Reteta initiala cu 5KG zahar si 5 g sare lamaie este folosita de generatii?
de unde ai inteles partea cu 25g sare lamaie?
Sanatate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde TDI » 17 Mai 2015, 19:41

Asa am inteles si eu acum vreo 6 ani, si asa le-am dat, 5 gr.sare de lamaie/1kg zahar, vreo 3 ani - singura diferenta fata de reteta consacrata e ca eu nu clocoteam siropul, doar il infierbantam pana aproape de.fierbere - parca iernau mai bine. :D
TDI

Mesajde Bogdan Ionut » 13 Iul 2015, 17:12

Sa nu fie cu suparare, dar vreau sa aflu( daca se poate) cum se face invertirea unui kg de zahar, cu tot cu cantitatile.Posibil ca s-a mai scris, dar sunt nou si nu am atata rabdare sa caut in 77 de pagini.Multumesc!
Bogdan Ionut

Mesajde alin75 » 13 Iul 2015, 17:15

pagina 1 postarea 1 sau viewtopic.php?f=9&t=643#p11252
Mai simplu nu se poate.......
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde Bogdan Ionut » 13 Iul 2015, 19:13

Fiind la inceput, mi-e frica sa nu gresesc cantitatile.. Ar fi fost frumos sa le aflu pentru 1 kg de zahar,.. Dar.. multumesc oricum!
Bogdan Ionut

Mesajde paul » 13 Iul 2015, 19:20

Bogdan Ionut scrie:Fiind la inceput, mi-e frica sa nu gresesc cantitatile.. Ar fi fost frumos sa le aflu pentru 1 kg de zahar,.. Dar.. multumesc oricum!

Pe vremea mea ( ce naspa suna :( ) impartirea (operatia aritmetica) se facea in clasa a doua ! :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde alt stupar » 13 Iul 2015, 21:37

Bogdan Ionut scrie:Posibil ca s-a mai scris, dar sunt nou si nu am atata rabdare sa caut in 77 de pagini!

Asa.
Las' ca altul e dator sa aiba rabdare sa rescrie a mia oara reteta. Ca nah... ala ars timp, nu ca tine...
.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde mausica » 13 Iul 2015, 21:45

alt stupar scrie:
Bogdan Ionut scrie:Posibil ca s-a mai scris, dar sunt nou si nu am atata rabdare sa caut in 77 de pagini!

Asa.
Las' ca altul e dator sa aiba rabdare sa rescrie a mia oara reteta. Ca nah... ala ars timp, nu ca tine...
.

Pai ce sa faci și prin pastoral....... Ai timp de scris, povestit........mierea curge singura la fs :lol: :lol:
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde Adi Hodis » 14 Iul 2015, 00:04

Bogdan Ionut scrie:Sa nu fie cu suparare, dar vreau sa aflu( daca se poate) cum se face invertirea unui kg de zahar, cu tot cu cantitatile.Posibil ca s-a mai scris, dar sunt nou si nu am atata rabdare sa caut in 77 de pagini.Multumesc!

Bogdan Ionut scrie:Fiind la inceput, mi-e frica sa nu gresesc cantitatile.. Ar fi fost frumos sa le aflu pentru 1 kg de zahar,.. Dar.. multumesc oricum!

Rabdare nu-i ... frica este ... dorinte este'm ... :shock:

Azi, ploaia mi-a stricat planurile. Cum vroiam sa aflu niste raspunsuri la unele intrebari, am luat googalu' la rasfoit. Am gasit un amalgam de ... versiuni. Dar cu rabdare, curaj si vointa ... m-am lamurit.
Parca era mai simplu era sa intreb aici. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA