Așa s-a nimerit, aveam niște ME -uri și m-am gândit sa folosesc materialul ca oricum la S TAS-uri nu mai revin, șiuite aașa a trebuit sa le înguste ca pt 8 rame, șisa le iînalt de la 24 la 31 cm, le-am facut falz invers și așa a rezultat, intra 13, dar nu e rău deloc, intra ceva albina într-un corp de asta, la 3 corpuri de astea poți spune ca rupi stilul la cules, deja am bifat aspectul ăsta...repede te mai prinzi

la 39 de rame ajunge repede și culege în draci, echivalentul a vreo 5 corpuri delon, folosesc și eu ce am

ce am observat e ca pot sa le populez relativ ușor, 12 r nu e cine știe ce...fac un roi pe 3r, mai bag o data la 4-5 zile câte o rama de capacit copt, turta proteica, sirop și e ca sși făcut...planul meu e sa fac câteva zeci de nuclee împărțite în 2 cu diafragme totale, la 4 r iîn cazul lădiței Delon, sau 6 r la ăsta de 13, ies niște nuclee echilibrate ca forma "și continut"...se pot ierna fără pb mai ales ca rama e adâncă, are loc de celule goale pt ghem, are loc de hrana, iar pt siguranță se poate face o manevra...doua cutii separate cât e nucleul, puse deasupra una lângă alta, ca niște rame inaltute de 7 cm sa zicem, și în ele se poate pune ceva gen apifonda la modul, 1 kg de pasta sau mai bine, și te mai duci la ei în martie.
Din 30 cm cât are rama înălțime, dacă ai miere 15 cm sub leatzu' superior, ai hrana câteva kg...la ala de 4 r, sa zicem laterala spre ext full, iar celelalte 3 r pe jumatate, sunt cam 5 kg, mai pui 1-1,5 kg pasta, ajungi la 6-6,5 kg de hrana...super ok zic eu, mai ales ca se si incalzesc unul pe altul.
Am văzut ce face și Michael Bush cu ele...le încălzește

Avantajul cum a zis și Michael, cu aceeași cantitate de albina poți scoate în primăvara mai multe matci, care contează enorm când vrei sa înmulțești rapid...nu mai aștepți luna mai pt o matca, o ai deja...la prima eclozeze mai serioasa 4-5 r puiet, se cheama familie deja.
Eu zic ca forma ramei /lăzi constituie un enorm avantaj pt mine în ce privește iernat ul nucleelor.
Albinele nu formează ghem aici și hrana la capătul celălalt neacoperita de albine, așa Cum se poate întâmpla la stasuri, e strâns, compact, cu tot cu ăla de alături formează o sfera faina.