Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fat bees / Albine grase

Mesajde BUNKA » 22 Aug 2015, 19:11

tuturicius scrie:Acuma spune si mai simplu exprimat parerea ta, ca sa fiu sigur ca nu am priceput pe dos :mrgreen:

Nae are stilu' lui...trebuie sa rezonezi ca sa pricepi :) mie îmi iese doar uneori :)
BUNKA

Mesajde BUNKA » 22 Aug 2015, 19:25

tuturicius scrie:Un sfat foarte bun acela de a nu merge pe ghicite, intr-adevar.
Asa ca m-am pus azi sa urmaresc, observ, calculez.
Subiectul - un roi de anul asta care acum are puiet PE 4 rame ME, si albina pe vreo 6-7 rame. DEci nu ceva stralucit.
In 5 minute au venit 75 albine incarcate cu polen, 7 mg un guguloi de polen, desi altii considera chiar 10-11 mg guguloiul.
Treaba asta o fac zi lumina de cand au venit ploile, deci 8 ore pe zi carat de polen, ca mai si ploua. Acum veneau in ritmul asta desi tzaraie ploaia. Ieri pe vreme mai buna veneau si mai multe. Din 5 roiuri in oricare moment era unul la care aterizau cate trei deodata cu polen.
75 albine/ 5minute, 14 mg/ albina ca are doua picioare .... x 8 ore = 100g polen pe zi.
1 kg de albina care creste puiet si creste si faguri 56 g polen consuma pe zi. Daca socot cat se consuma pentru cresterea unei larve, impart la cate zile dureaza cresterea ei, inmultesc cu cate celule are o rama, cat puiet am, din ala cat e larvar, ce mai consuma albina cand iese, cat mai consuma pt invertit zahar etc. intr-adevar tot aia da. Ar fi si culmea sa nu dea.
Kilogramul meu de albina, hai sa fie 1 kg jumate, nu mai stiu exact cat cantereste o rama de albina, dar mai mult de 1,5 kg nu are roiul pe care l-am descris, consuma max 75 g polen pe zi. Iese ca 25 de grame sunt excedentare, inseamna ca le pun la pastrare. Asta si vad - le creste rezerva de polen vazand cu ochii.
E clar ca proteina se consuma multa, pentru multe procese, dar cand este polen la fel de clar este ca sunt si in stare sa aduca foarte mult. Nu e ceva nemaiauzit sa blocheze cuibul cu polen.
Asa ca am ajuns tot la intrebarile mele - oare administrand pasta proteica peste un cules abundent de polen om avea totusi albine mai grase?
Singurul lucru care imi da retineri este ca daca cresc puiet la limita de albina acoperitoare, de fapt, si nu la limita de proteina (capata sirop la ora asta) si eu le dau o pasta care eventual le scurteaza viata printr-o uzura mai mare, o sa-mi scada in final albina acoperitoare.
Malaiu vorbeste despre hranirea proteica in conditiile lipsei de polen, nu pomeneste de o "fortare" ca sa zic asa .
Michael Bush spune si el ca nu totdeauna la albine mai mult este si mai bun.
Este o parere a mea, luati-o ca atare, poate saptamana viitoare o sa am alta :lol:
Ma pun de azi sa probez proteina in exces la trei roiuri totusi, incercarea moarte n'are si prea il vad pe Bunka convins, asa ca, de ce nu.
In orice caz, cu ce am ramas este ca o sa numar de acum albinele care vin cu polen si o sa stiu aprecia, poate mai aproape de adevar, cum se descurca.

Bun...fii antenă !
Eu sezonul ăstadin 10 rame populate 3/4 am acum populat cu "miere" capacita, puiet 120 rame dDelon a 7,15 dm patrati fiecare plus 26 rame ME ....calculează acum câte kile de albina sunt, câtă munca au prestat pt invertire, capacire, crescut puiet, cules etc...și vezi dacă ppoți face ăsta fără pasta sși sirop.
Ce zici, e o performanta la scara mica...la anul forțez iar nota dar intra în joc și construcția de faguri, targhetul este 60-70 familii pe un corp Delon a 8-9 rame, trebuie sa cresc undeva la 500 de rame, care vor trebui și populate și full de puiet și hrana pana la final de august...nu va mai fi o înmulțire de 8-9 ori ca anul ăsta, ci de 4-5 ori și ăsta pt ca intra în calcul creșterea de faguri. Vedem ce o mai fi.
BUNKA

Mesajde nae » 22 Aug 2015, 19:48

Ca s-o simplific trebuie sa inteleg fenomenul si NU-l inteleg . :(
Albina nu EXISTA ca individ ci ca FAMILIE :shock: ; daca ''disecam'' grasimea individului si nu luam in calcul modul in care ''il exploatam'' putem .. avea albine ''grase'' .
La 3000 de oua zilnic ,carate in pastoral ,salturi meteo si proteice ,extragerea mierii periodic(cat mai des) ... vreau si eu albine grase . Un stup amarat in ''fundul curtii'' pt observatii poate da ce vreti voi ,chiar si albine grase . :D
nae

Mesajde tuturicius » 22 Aug 2015, 20:08

nae scrie:Ca s-o simplific trebuie sa inteleg fenomenul si NU-l inteleg ....

Aham! Am priceput!
Acuma nah ... ce sa zic ... sa zic ca io mergeam sa vad albinele in pastoral la FS1 si apoi FS2 cu bidoanele de sirop dupa mine, pentru roiuri, care erau si ele pe acolo, nah ... sa-si faca si ele de lucru? :lol:
tuturicius

Mesajde tuturicius » 22 Aug 2015, 20:23

BUNKA scrie:Bun...fii antenă ! ....

Staaai! Antena 1 mis!
Si eu am facut anul asta cam aceeasi performanta, asta la care viseaza incepatorii ;) Cum? Exact ca tine - sirop ... pasta ... sirop ... pasta ... Vezi mai sus - sirop si in lanul de floare la ai mai mici. Asa ca te cred si nu contest deloc ca nu merge fara papa dat cat cuprinde o inmultire dusa la extrem.
Ce ma intreb eu este daca mai au nevoie de pasta ACUM, ca a plouat, este polen din belsug, cel putin la mine, si deja si ultimele roiuri facute au deja un pic de popor ca sa aduca polenul asta. Sirop oricum capata si acum. Oricum la doi a aterizat mai inainte si proteina.
In rest, ca fapt divers, investitia in zahar si proteina chiar nu mi se pare mare deloc fata de cat costa albina cu care te alegi dupa ce le folosesti. Si nici nu mi s-au adeverit estimari pe care le-am mai vazut cum ca o sa manance atat de mult zahar incat aproape ca mai bine iti cumperi familia de-a gata decat sa dai banii pe zaharul ala. Mai culeg si ele cate ceva, las'o dreac, barem asa ... din lipsa de ocupatie :lol:
tuturicius

Mesajde tuturicius » 22 Aug 2015, 22:52

Vezi ca daca n'ai albine grase nu ai voie sa postezi pe topicul asta :!:
Daca nu esti sigura, semnul e ca au abdomenul mare si nu se vad patratele pe el :idea:
Ultima oară modificat de tuturicius pe 22 Aug 2015, 23:04, modificat 1 dată în total.
tuturicius

Mesajde tuturicius » 22 Aug 2015, 22:56

M-am suparat azi noapte si mi-am platit o luna pe Scribd, ca nu aveam cartea lui Malaiu si mi-o trebuia in momentul ala.
Cui ii face cu ochiul vreun titlu de pe Scribd si nu are cont sa-mi spuna si i-l dau jos.
tuturicius

Mesajde BUNKA » 22 Aug 2015, 23:53

nae scrie:Ca s-o simplific trebuie sa inteleg fenomenul si NU-l inteleg . :(
Albina nu EXISTA ca individ ci ca FAMILIE ; daca ''disecam'' grasimea individului si nu luam in calcul modul in care ''il exploatam'' putem .. avea albine ''grase'' .
La 3000 de oua zilnic ,carate in pastoral ,salturi meteo si proteice ,extragerea mierii periodic(cat mai des) ... vreau si eu albine grase . Un stup amarat in ''fundul curtii'' pt observatii poate da ce vreti voi ,chiar si albine grase . :D

Există șio parte amuzanta a ddiscuției :) Nae nu ne iînțelege pe noi și nici noi pe el :))))
Nae, exista o logica a ceea ce se discuta aici, și se poate aplica pe mii de familii, dacă faci lucrurile calculat..
Cat costa sa dai 2-3 kg de pasta toamna la albina de iernare?
Ce beneficii ai?
Merita?
Dacă da...de ce ne mai intrebam?...aplicam dacă vrem, dacă nu...Nu!
Alta întrebare. ...
Este rău să hrăneștiproteic un roi iîn sezon?
Este rău să îi faci stimulare cu sirop pt ponta, populație și rezerve?
Este rău să își mai dai o rama de puiet din când în când la momentul oportun?
Dacă da...înseamnă ca eu nu am priceput nik din ce fac alții. ...și le merge...

Pot sa mai întrebceva?
Este rău să hrănești o familie încă din primăvară, sa o faci sa crape în 24 r 1/1 si înainte sa îi vina idei sa faci 8 nuclei de împerechere pe câte 3 rame, sa imperechez 8 matci și sa le crești ca familii pana în toamna ?
Dacă da...atunci tehnica apicola e departe de mine și eu de ea. :))

Concluzia mea e ca funcție de ce vrei sa faci și Cumvrei sa faci....faci...nu vrei, nu faci...vrei altfel, nu te obliga nimeni, suntem RELATIV liberi sub soare !

PS
Am mai scris undeva ca nu văd nici un beneficiu nici pt noi nici pt forum ca sa umplem pagini de dragul de a le umple, ideea e ca informația trebuie sa fie curata și concentrata, am făcut Postarea aici în ideea ca pe unele topicuri se discuta despre invertire prin fierbere, o fi sau nu Bună...eu am verificat-o ani la rand și sunt mai mulțumit de albina și ce știe și poate ea sa facă decât de ce pot face eu ( zama fiarta necontrolat, fără posibilitatea de a ști cu certitudine ce proprietăți are zama dupăfierbere....o fi sau nnu fi buna)...pana una alta, siropul 1/1 dat la timp combinat cu niște turte proteice duce la rame full capacite complet...acolo voiam sa ajung.
QED
BUNKA

Mesajde alt stupar » 23 Aug 2015, 07:35

La aceasta ora, proteina e... prioritatea zero.
N-ai polen... n-ai nimic!
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde asd » 23 Aug 2015, 08:47

Iti contrazici propriul maestru(Bush) care spune referitor la hranirea proteica: "cel mult in amestec 1:1 cu polen natural", ceea ce deja mi se pare mult prea scump.
asd

Mesajde tuturicius » 23 Aug 2015, 11:52

alt stupar scrie:La aceasta ora, proteina e... prioritatea zero.

M-apuc si io sa culeg polen ;)
tuturicius

Mesajde BUNKA » 23 Aug 2015, 12:44

asd scrie:Iti contrazici propriul maestru(Bush) care spune referitor la hranirea proteica: "cel mult in amestec 1:1 cu polen natural", ceea ce deja mi se pare mult prea scump.

1. Ne mai și contrazicem, și chiar șicu Dee Lusby...ei spun tratament 0, am ffăcut ăsta și au crăpat TOATE deci ei greșesc când zic asta, mai degraba merg pe ideea lui Eric Osterlund care le-a mai tratat o perioada cu uleiuri și chestii soft, timp încare a ffăcut selecție...Calea asta mi se pare mai realista și sigura.

2.Pasta care o dau are polen înccompoziție, plus ce aduna ele...eu zic ca mănâncă ceva polen și mai zic ca dacăbagi 3 kg ori 8 lei aadică 24 lei intr-o familie toamna, s-ar putea sa fii mai mulțumit de modul cum iernează, de primul puiet, de mortalitatea redusa, de startul familiei în primăvara, de culesul de salcâm de roii făcuți la timpul potrivit...hi mm poțisa iÎți dăruiești multe motive de bucurie, cu doar 24 lei :)

3.Indraznesc sa îl contrazic pe Bush în următorul fel...decât prea puțin, mai bine din belsug...decât fără hrana mai bine invertit de albina...dar dacăstau bine sși mă gândesc nu cred ca ne contrazicem deloc, și zic și de ce...El are o regula, și anume, hrana naturala polen miere și apa PE CAT POSIBIL, la familiile la care nu este posibil intervine cu zahar, de cele mai multe ori varsă zahar pe 2-3 foi de ziar umezit direct peste rame, pune zaharul movila acolo, în timpul iernii zaharul trage apa și e ușor de luat, deci și el aplica hraniri dacă situația o impune.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 23 Aug 2015, 12:47

tuturicius scrie:
alt stupar scrie:La aceasta ora, proteina e... prioritatea zero.

M-apuc si io sa culeg polen ;)

Este o idee excelenta sa iei când este prea mult și sa dai când e lipsa...asa fac canadienii, iau in primăvara și dau in pasta toamna...si eu voi încerca mișcarea asta, am câteva rețete care merg și fără polen, daca as pune un 30% polen cred ca le-ar trage ca pe sirop.
Am scris rețeta sși pe facebook la locul meu de munca și pe stuparitul dar nu mai rețin unde..cred ca pe pagina personala.
Ultima oară modificat de BUNKA pe 23 Aug 2015, 12:50, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde tuturicius » 23 Aug 2015, 12:50

Mi-am luat si eu un pH-metru ca nenea Bush. Maine mai imi iau si acid ascorbic.
tuturicius

Mesajde tuturicius » 23 Aug 2015, 12:55

Turta eu o fac de fapt pasta lui Calmus, jonny_it ... Polen ajunge sa pun foarte putin ca sa o consume cu pofta. Pun la ochi polen, cat sa zic ... la 500g pasta pun cam 3-4 lingurite de polen dizolvat intr-un pic de apa.
Anul asta sunt abia al doilea an cu albinele, le-am si inmultit la maxim, mi-am facut si stupii, nu am mai avut timp de colectoare de polen. Dar la anul viitor nici nu ma gandesc sa nu am si din astea.
tuturicius

Mesajde cristian bh » 23 Aug 2015, 13:01

Probabil americanu gandeste la albina obeza cand zice grasa! :oops:
Scrieti ce vreti,ziceti ce stiti,.......da va rog io, ca si pe meleagurile astea au zburat albinele,daca nici cu albina nu scap de american,,,,,,io dau foc la stupi,dau cu asta de pamant,,,,,,ma mut ......da unde,ca americanu ie prezent!!!!!!!! :oops: :!: :oops:
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA