Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stimulare de la A la Z -asa fac eu....

Mesajde eduard.rotaru » 25 Aug 2015, 11:51

paul scrie:
eduard.rotaru scrie:
Paul, noi am mai povestit despre asta...ai facut foarte bine daca le-ai dat proteic :)

De ce ???
Ca sa am treaba cu curatul spetezelor superioare ale ramelor de "noroi" uscat ??? :o

Stai linistit ca raportat la cantitatea totala au tras si parte din proteina...evident, totul dupa nevoi.
eduard.rotaru

Mesajde eduard.rotaru » 25 Aug 2015, 11:55

eduard.rotaru scrie:
paul scrie:
eduard.rotaru scrie:
Paul, noi am mai povestit despre asta...ai facut foarte bine daca le-ai dat proteic :)

De ce ???
Ca sa am treaba cu curatul spetezelor superioare ale ramelor de "noroi" uscat ??? :o

Stai linistit ca raportat la cantitatea totala au tras si parte din proteina...evident, totul dupa nevoi.

LA mine niciodata nu ramane proteina pe speteaza sau in punga...am o banuiala: laptele din compozitie....daca iti aduci aminte noi am mai discutat legat de laptele praf si provenienta lui...una e sa dai o pasta mai fluida in cantitate mica si alta e sa dai o pasta mai groasa si in cantitate mai mare...timpul de procesare se mareste si atunci apar probleme legate de callitatea laptelui din compozitie...
eduard.rotaru

Mesajde tuturicius » 25 Aug 2015, 12:13

BUNKA scrie:
gica.mosu scrie:Dupa stim-completare...pi 16 aug am facut evaluari-egalizari-deblocare cuib(uni o fost nevoie)...s'api o turta proteica chiar daca aduc polen binisor...cam asa arata familiile medi la mini=ora 13....la ce seceta am avut ...sunt in grafic-SPOR-Mosu :!: :!: :!:

Mosule zi-le și la aia care is nedumeriți pe la Fat bees/Albine grase de ce dai proteic cu toate ca aduc polen, ca nu știu și nu vor sa înțeleagă deși citesc materiale traduse mura în gura de Profiri.
Sanatate și spor sa ai Mosule!

Si eu am avut nedumerirea asta - de ce sa mai dai proteic daca aduc polen? In final mi-a confirmat A. Malaiu, care spune ca in urma stimularii cu paste proteice ajung sa consume in final mai mult pentru ele, si daca aduc polen. Nu ca nu l-as fi crezut si pe Bunka ... tocmai de aia m-am pus sa mai sap legat de subiect.
Ce inteleg eu de aici este ca instinctul de a face provizii nu le lasa sa manance ca nesatulele din polenul pe care il aduc. Sau eventual mananca ca nesatulele abia dupa ce proviziile de polen sunt maxime. Sau poate nici atunci.
Pasta proteica banuiesc ca nu o vad ca ceva tot asa de bun de pus la pastrare ca polenul, asa ca dau cu ea pe matz in jos :)
tuturicius

Mesajde paul » 25 Aug 2015, 15:27

eduard.rotaru scrie:
LA mine niciodata nu ramane proteina pe speteaza sau in punga...am o banuiala: laptele din compozitie....daca iti aduci aminte noi am mai discutat legat de laptele praf si provenienta lui...una e sa dai o pasta mai fluida in cantitate mica si alta e sa dai o pasta mai groasa si in cantitate mai mare...timpul de procesare se mareste si atunci apar probleme legate de callitatea laptelui din compozitie...

Laptele a fost in cantitate de maximum 500 g.(cred ca mai putin).La 10 l sirop 2/1 am adaugat 4 kg. drojdie, laptele ala (400-500g), 2 kg miere . A iesit o pasta care avea o densitate ca unei smantani bine legate.
Eu ... nu stiu, dar, mie nu mi-a luat niciodata proteicul asta, indiferent ca l-am pus in sirop, in turta sau in maclavais (mai nou) ! ;) De asta l-am contrat pe Bunka ! :)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde eduard.rotaru » 25 Aug 2015, 15:44

paul scrie:
eduard.rotaru scrie:

Laptele a fost in cantitate de maximum 500 g.(cred ca mai putin).La 10 l sirop 2/1 am adaugat 4 kg. drojdie, laptele ala (400-500g), 2 kg miere . A iesit o pasta care avea o densitate ca unei smantani bine legate.
Eu ... nu stiu, dar, mie nu mi-a luat niciodata proteicul asta, indiferent ca l-am pus in sirop, in turta sau in maclavais (mai nou) ! ;) De asta l-am contrat pe Bunka ! :)

Elimina laptele din ecuatie...ramai pe drojdie si faina de soia (dau cel mai bine impreuna)...apoi rezultatele incep sa apara :)...unii vor consuma in 3 zile 500gr altii in 1 saptamana altii in 1,5 saptamani....cert este ca nu se va degrada acel amestec si poate fi consumat oricand e necesar...inceputul e mai greu dar pe parcurs incep sa bage mai mult...
eduard.rotaru

Mesajde BUNKA » 25 Aug 2015, 17:19

paul scrie:
BUNKA scrie:Mosule zi-le și la aia care is nedumeriți pe la Fat bees/Albine grase de ce dai proteic cu toate ca aduc polen, ca nu știu și nu vor sa înțeleagă deși citesc materiale traduse mura în gura de Profiri.

Am zis ca nu mai scriu nimic despre albine sau despre mine, dar tu ai reusit sa ma superi ... putin ! ;)
Am dat la albine un maclavais compus din miere, sirop 2/1, drojdie de bere, putin lapte praf (mai aveam intr-o punga), a iesit o compozitie de consistenta unei smantani groase, la culoare cam la fel cu ce a prezentat nea Gica. Au tras siropul cu miere si noroiul (proteicul) a ramas aproape uscat in punga . Care-i faza ? :o

Paul, albinele nu mănâncă rahat...tine cont de treaba asta, nu tot ce crezi tu ca e bun, chiar e bun...și ele ti-au transmis ăsta dar tu te încăpățânezi sa nu înțelegi.
Nu orice ingredient este bun, nu orice rețeta...de ce nu le-ai dat ce le-am dat eu? mâncau garantat tot...scrie pe pungi, uite la poze la mine...aia de ce o mananca?...pt ca e buna, nu?
Mai studiază la rețete...vezi ca tot Malaiu zice multe și nu din burta, cartea expune rezultatele unor cercetători, s-au chinuit alții cu mult timp înaintea noastră sa vadă ce și Cum e preferat de albine....vb ălora de la paraziții
"Dacă vrei sa faci lumină /Când e pentru tine noapte/Educate singur frate/ Citeste-o carte " :)
BUNKA

Mesajde BUNKA » 25 Aug 2015, 17:33

tuturicius scrie:
BUNKA scrie:
gica.mosu scrie:Dupa stim-completare...pi 16 aug am facut evaluari-egalizari-deblocare cuib(uni o fost nevoie)...s'api o turta proteica chiar daca aduc polen binisor...cam asa arata familiile medi la mini=ora 13....la ce seceta am avut ...sunt in grafic-SPOR-Mosu :!: :!: :!:

Mosule zi-le și la aia care is nedumeriți pe la Fat bees/Albine grase de ce dai proteic cu toate ca aduc polen, ca nu știu și nu vor sa înțeleagă deși citesc materiale traduse mura în gura de Profiri.

Si eu am avut nedumerirea asta - de ce sa mai dai proteic daca aduc polen? In final mi-a confirmat A. Malaiu, care spune ca in urma stimularii cu paste proteice ajung sa consume in final mai mult pentru ele, si daca aduc polen. Nu ca nu l-as fi crezut si pe Bunka ... tocmai de aia m-am pus sa mai sap legat de subiect.
Ce inteleg eu de aici este ca instinctul de a face provizii nu le lasa sa manance ca nesatulele din polenul pe care il aduc. Sau eventual mananca ca nesatulele abia dupa ce proviziile de polen sunt maxime. Sau poate nici atunci.
Pasta proteica banuiesc ca nu o vad ca ceva tot asa de bun de pus la pastrare ca polenul, asa ca dau cu ea pe matz in jos :)

Mă bucur mult ca începi sa înțelegi fenomenul, așa vei ști cum sa abordezi treaba cu nutritia de toamna și vei avea de câștigat...nu uita niciodată sa dai mai departe ceea ce înveți cui Merita! :)
Trebuie ținutcont ca ele iîncă hrănesc puiet, încă acumulează rezerva de polen în rame, și încă invertesc enzimatic siropul dat de noi...la toate astea trebuie proteina, cu cât mai mult cu atat mai bine, pt ca ...atenție. ..nu tot ce consuma se și asimilează...cercetări expuse în cartea lui A. Malaiu1976
BUNKA

Mesajde BUNKA » 25 Aug 2015, 17:56

paul scrie:
eduard.rotaru scrie:

Eu ... nu stiu, dar, mie nu mi-a luat niciodata proteicul asta, indiferent ca l-am pus in sirop, in turta sau in maclavais (mai nou) ! De asta l-am contrat pe Bunka !

Vezi ca la mine la pagini personale găsești o rețea perfectibila, se poate pune și polen dar trebuie modificate rapoartele dacă faci asta. ..o găsești acolo printre injurii și atacuri la beregata...sunt și niște poze cu deloni care bobineaza la "maligi"... o mananca cu kilele deci nu am greșit reteta :)
Dacă o cauți atent o găsești și la "locul meu de munca" pe facebook la poze cu deloni...am învățat sa împart înainte sa adun ... nimeni nu ia nimic cu el dincolo, iar înțelepciunea nu este a unui singur om.
N-am stat sa Îți analizez rețeta pt ca dacă nu o mananca e simplu...nu e buna, ori rapoartele, ori ingredientele ori amândouă :)
Malaiu1976

PS. Pt cârcotașii mei cu dedyKiss :) am auzit ca am devenit bogat :))) cred ca de aia m-am haladit și nu mai învârt la turte proteice le iau gata învârtite !
BUNKA

Mesajde BUNKA » 25 Aug 2015, 18:29

paul scrie:
BUNKA scrie:Mosule zi-le și la aia care is nedumeriți pe la Fat bees/Albine grase de ce dai proteic cu toate ca aduc polen, ca nu știu și nu vor sa înțeleagă deși citesc materiale traduse mura în gura de Profiri.

Am zis ca nu mai scriu nimic despre albine sau despre mine, dar tu ai reusit sa ma superi ... putin ! ;)
Am dat la albine un maclavais compus din miere, sirop 2/1, drojdie de bere, putin lapte praf (mai aveam intr-o punga), a iesit o compozitie de consistenta unei smantani groase, la culoare cam la fel cu ce a prezentat nea Gica. Au tras siropul cu miere si noroiul (proteicul) a ramas aproape uscat in punga . Care-i faza ? :o

Ciudata combinatie :) acu' m-am uitat pe ea...nu văd rapoartele...Exista o formula în Malaiu1976 aplic-o , scoate din ecuație ingredientele dubioase (lapte praf vechi)...pune proaspăt de vitei dacă tot pui, dar îți zic eu ce prefera maxim intre lapte și drojdie....drojdia.
Am făcut un experiment...cantități egale de drojdie și lapte în 2 hrănitor în interiorul lăzi, pulbere....După ceva vreme drojdie nu mai era, laptele...neatins, de ce? Sigur are ceva "bun" în el de care albinele fug ca de dracu' atunci am scos laptele din rețete.
Dacăar fi sa fac din nou as fface o combinatie de drojdie, polen zahar pudra și sirop din zahar pana la consistenta aluatului, pus sub folie (secret, sa nu zici la nimeni de ce)...sau sub hârtie cerata direct peste rame...dar iarăși as lua Malaiu1976 sa recitesc formula, calculez fiecare ingredient în fct de procentul de proteina....EEE Paul, pana la turte ne luam de matematici șiregula de 3 simpli. Pe bune, cu aia se ccalculează !
Știu ca o sa te descurci !
BUNKA

Mesajde gica.mosu » 25 Aug 2015, 20:19

....Adi(bunka),Irina multumesc frumos....Paul,uneva ai gresit la ingrediente=drojdie (respecta prospectu=1kg/10 l sirop...) si nu tot laptele praf e bun :idea: .....Ce ramani pi pungi =dizolvi in apa= ceai si-l dai sirop....Proteica din poza am dat-o pi 23 aug si avea :miere ,drojdie de bere inactiva,lapte praf 5%,sirop2/1,10 oua albus+galgenus, ceva oxi..........n(1gr/kg),tinct di plante 10 ml/kg,zahar farin pana am obtinut consistenta =branza cu smantana....pusa la pungi de market (elv) cant 3-700gr si in uluc=hranitoare...Bade Gita,uneori si 2ori 2=5...important e sa invatam unii di la altii :idea: dar mai tb timp si vointa....spor-G.M :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde alin75 » 25 Aug 2015, 20:44

gica.mosu scrie:....Adi(bunka),Irina multumesc frumos....Paul,uneva ai gresit la ingrediente=drojdie (respecta prospectu=1kg/10 l sirop...) si nu tot laptele praf e bun :idea: .....Ce ramani pi pungi =dizolvi in apa= ceai si-l dai sirop....Proteica din poza am dat-o pi 23 aug si avea :miere ,drojdie de bere inactiva,lapte praf 5%,sirop2/1,10 oua albus+galgenus, ceva oxi..........n(1gr/kg),tinct di plante 10 ml/kg,zahar farin pana am obtinut consistenta =branza cu smantana....pusa la pungi de market (elv) cant 3-700gr si in uluc=hranitoare...Bade Gita,uneori si 2ori 2=5...important e sa invatam unii di la altii :idea: dar mai tb timp si vointa....spor-G.M :!:

Daca este la ce ma gindesc eu, nu trebuia si ceva olei???
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde gica.mosu » 25 Aug 2015, 21:55

Alin-75, daca te referi la oxi.......n,eu din2007 de cand am trecut in pastoral pe langa un pav apicol care mirosea a hoit, dau in fiecare an cate 1-2 trat=preventiv (uneori in sirop) :!: :idea:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde BUNKA » 26 Aug 2015, 09:36

ghitacusman scrie:...................................calcule si iar calule .Ce-a facut x acum ceva ani nu echivaleaza cu prezentul decat intr-un anumit procent ,unu si cu unu fac tot doi (matematic :lol: ),.......dar natura demonstreaza ca rezultatul poate fi 3.. :lol: ..........................

Nu ma bag la contre dar daca a gresit procentul de proteina care trebuie sa fie in pasta de 10-12% atunci nu mananca...daca se zborseste (acreste ) nu mananca, daca are ceva (aluminiu din lapte sau mai stiu eu ce) nu mananca...sunt vaccinat cu astea, am trecut prin ele, stiu ce consistenta a obtinut Paul si ce si cat au consumat si ca ce a ramas era acrisor...el e poate dezamagit insa nu trebuie, cand inveti sa le faci nu mai sunt probleme.
Ca idee, am incercat si eu combinatii de sirop cu proteic...nu e bine, daca dai in hranitor uluc se depune "pasta" pe fund, siropul deasupra, se naclaiesc albine, reusesc sa traga cu ceva mortalitate doar siropul pasta ramane ca un lut, se acreste si nu o mai mananca, daca dai aceeasi combinatie la galeata deasupra se depune pe gauri si nu mai pot trage nici siropul, plus ca in soarele care bate in galeata se acreste imediat...iti explodeaza galeata :)
Ce am invatat eu e ca siropul sa fie sirop iar pasta pasta...in sirop se poate pune stimulent pt ouat cu cobalt gen startovit, e foarte bun...acum nu mai fierb siroapele pt ca nu am incredere in invertirea acida, mai mult am incredere in cea enzimatica facuta de albine...le ajut cu proteina sa poata produce invertaza fara sa isi epuizeze rezerva corporala de proteina.
Pasta proteica trebuie sa aiba consistenta apifondei, trebuie sa contina zahar farin, trebuie sa aiba maxim 12-15 % proteina, aici se calculeaza foarte exact cata drojdie pui, la cat zahar cat polen si cat sirop pt omogenizare, trebuie sa fie un produs zaharos cu cristale fine care sa formeze pelicula lichida cand se afla in mediu umed in stup...de aia e bine sa pui o bucata de folie peste turta, sa nu se usuce deasupra...sau hartie cerata, polenul are majoritatea 20-25% proteia, iar drojdia 44% deci APLICATI FORMULA ...
Fişiere ataşate
rsz_1dsc_0120.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 26 Aug 2015, 09:40

gica.mosu scrie:....Adi(bunka),Irina multumesc frumos....Paul,uneva ai gresit la ingrediente=drojdie (respecta prospectu=1kg/10 l sirop...) si nu tot laptele praf e bun :idea: .....Ce ramani pi pungi =dizolvi in apa= ceai si-l dai sirop....Proteica din poza am dat-o pi 23 aug si avea :miere ,drojdie de bere inactiva,lapte praf 5%,sirop2/1,10 oua albus+galgenus, ceva oxi..........n(1gr/kg),tinct di plante 10 ml/kg,zahar farin pana am obtinut consistenta =branza cu smantana....pusa la pungi de market (elv) cant 3-700gr si in uluc=hranitoare...Bade Gita,uneori si 2ori 2=5...important e sa invatam unii di la altii :idea: dar mai tb timp si vointa....spor-G.M :!:

Cu placere moshule, m-am uitat la ce scrii si am vazut ca ii inveti de bine si ca se pupa cu subiectul de pe fatbees si invertirea siroapelor unde se lovesc astia cu fruntea de zid cum sa faca :) am zis sa scriu ceva ca poate te-or asculta pe matale ca eu am o imagine de excentric cu 3 stupi care da sfaturi, si stiu ca nu am credibilitate :))) ....asa ajunge omul, daca am 3 stupi si nu 300 inseamna ca nu stiu nimic !
BUNKA

Mesajde BUNKA » 26 Aug 2015, 09:44

alin75 scrie:

Daca este la ce ma gindesc eu, nu trebuia si ceva olei???

De ce ...sa le alunece pe trompa :))) ???
Eu nu pun UNTDELEMN :)))) si mananca, de fapt la primavara cred ca o sa colectez polen si toamna viitoare le dau combinatie de polen drojdie zahar farin, sirop si cam atat...totul intr-o proportie bine calculata.
Uite pasta asta o halesc la modul cat le dau atat mananca....facuta de mine !!
Fişiere ataşate
rsz_1dsc_0128.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 26 Aug 2015, 09:52

Ati vazut vreodata 1,5 kg de albine care sa consume 1,5-2 kg de pasta ??
Eu am vazut !
Fişiere ataşate
rsz_dsc_0111.jpg
Am mai bine de 10 ani de experimente nu ma luati in seama..."stuparitul" inseamna mult pt mine.
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR