Se poate popula fără probleme iar metoda e foarte simpla, se alege o familie puternica ce are suficienta culegătoare minim 13 rame 1/1 zic eu.
Se produc niste fagurasi naturali pe rama oarba intre doua rame de puiet nu mai mari de un pod de palma, se detaseaza si se lipesc central pe speteaza superioara a ramei delon cu 4 bucati mici de ceara, se fac 4-5 astfel de rame, acestea se așează central într-un corp Delon, în lateral se pun rame cu sârme, stupul se compune inițial din 2 corpuri, cel de la baza se umple cu rame cu sârme, nu va trebuie în aceasta faza nici reductorului de jos nici cel de la capac, se caută matca, se pune pe spetezele superioare ale corpului în dreptul fagurasilor, imediat se pune delonul organizat pe doua corpuri cum am descris în locul stupului din care am luat matca iar stupul din care am luat matca pe un alt loc înstupina, imediat ce ffaceți operația asta ( ora12-13) zburătoare a care iese din stupul rămas fără matca va intra în Delon pe fanta aceea de 1 cm de la capac, peste gaura din capac s pune obligatoriu o găleată de sirop, părereamea e sa ffolosiți una de 2,5 l, siropul se face 1/1, iar capacul galetii se perforeaza cu un ac de 15-20 de ori cat mai imprastiat pt ca albinele sa poata avea acces la gauri , in 7-10 zile un corp va fi construit complet si cateva rame vor fi ouate in functie de cat de mare e "roiul" cu albina zburatoare.
Pe Stuparul.ro. sunt capace de plastic speciale pt găurile astea, eu folosesc o simpla bucățică de scândură de 10/10 cm.
Exista un film pe you tube la mine cu un Delon populat pe 2 august, iar filmarea e făcută în 18 august, deci se pot popula fără probleme, și roiul poate ierta încorpul de sus .
Blocurile de urdinis și șipcile de etanșare la capac pt iernare le trimit, ele arata foarte simplu, de fapt totul e simplu la stupul asta mai puțin sa zicem spetezele ramelor care sunt mai ciudate dar în rest lada nu are nimic special, nu folosesc colțare, balamale, mânere metalice, absolut nimic...doar pt pastoral o chinga dupămodelul lui Dila Daniel, stupii ăstia merg foarte bine paletizti pe paleti de 4 spate în spate, fundurile prinse de paleti în suruburi (antifurt), paleti pătrați de 70/70 cm, intra 18 paleti pe remorca de 4×2 m, adica 72 de stupi, încărcat descărcat cu braț cu plan electric sau macara ușoară pt cine are, stupii pt pastoral se pregătescpe 4 corpuri doua corpuri la baza pt puiet celelalte doua pt miere, iîncorpurile pt miere se pun doar 8 rame iîn loc de 9, intra aproximativ 16-18 kg de miere pe un corp, deci aveți spațiu pt 32-36 kg miere, nucleele de împerechere se fac împărțind un corp în doua pe câte 4 r, exista film pe you tube la Adi Murgoci, urdinis fata spate exact după modelul canadian..ce sa mă zic, sunt multe de zis, pana una alta băgați albina iîn lăzi, hrăniți roiul sa construiască, încercați sa înmulțiți și sa băgați la iernat pe doua corpuri (ideal), tratațicu ce vvrețivoi, aici nu mmă bag..Exista șio metoda de mutare a ramelor aadică dacăau cclădit corpul superior se coboară jos mărginașe cu miere și se baga "sarme" intre ramele de puiet de sus, ele vor creste imediat acele rame cu sârme, și vor fi stimulate sa coboare pe ramele cu miere așezate central în corpul de jos și vor începe sa construiască stanga-dreapta, dacă construiesc de ttrântori se muta la baza sau în lateral.
La început e mai greu pana aveți primele rame după care treaba se simplifica.
O sa mai scriu în limita timpului, oricum ideea e ca acum un an My bees a populat niștestupi de la mine sși i-a mers excelent fără sa îi dau mai multe info decât am scris aici, am fost plăcut impresionat de pozele de la el, nu e mare filozofie...albinele știu ce au de făcut, fac ăsta de milioane de ani, noi doar putem schimba condițiile în care le tinem, iar albina, fie ea mica, mare cu limba lunga scurta cum o fi tot polen și nectar aduce ...Aici sunt nișteidei preconcepute greu de ddesființat, exista poveste cu tubul floral de la floarea soarelui modificata care e mai lung decât limba albinei

o teapa