Am verificat ieri o parte din unitatile biologice ( regine, puiet, rezerve). Am inceput sa restrang cuiburi si implicit am trecut la decapacit rame pentru a fi trase . Ce-am constatat (cu maxima surprindere) ... mierea capacita (sirop) este foarte fluida. Efectiv curge pe fundul stupului dupa ce-o decapacesc ! Problema mea ... n-o sa fie probleme cu o astfel de "miere" la iernare ? Ma refer la faptul ca-i foarte fluida !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
Daca apuca sa o capaceasca si tot cuibul va sta pe miere capacita poti sta linistit. Cu cat vei avea mai multa miere necapacita in cuib cu atat pot aparea probleme la iernare (umiditate ridicata, dezvoltare microbiana mult mai facila).
Peste 75% este capacita ! Cred ca pana la final o vor capaci toata. Sirop am dat ultima data la inceputul lunii si ... nu mai dau. Am rezerve mai mult decat suficiente. Mirarea mea mare a fost ... cum de-au capacit o " miere" cu asemenea densitate (prea fluida) !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
Iti dai seama ca daca nu era ok nu o capaceau...sa nu uitam de mierea de rapita care este capacita tot in asemenea conditii...cand o storci e mai fluida. Eu am patit asa acum vreo 2 ani la tei...era f fluida mierea de tei desi ramele erau capacite mai bine de 80%.
dar zaharul,....nu contine polen! poliflora ce am tras-o dupa salcam,(tot o poliflora )...era aproape necapacita,...dar foarte vascoasa,...fata de cea trasa cu 10 zile inainte,care a fost capacita!
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
Toamna nu ai conditii sa capaceasca o miere vascoasa. Conteaza deci, mult conditiile din vremea capacirii, sigur a fost mai rece si umed... conteaza temperatura fagurului cand descapacesti.
Consumul va fi mai mare la iarna si "mierea" asta va cristaliza partial.