ignatov andrei scrie:Noi, stuparii lu' peste, noi cei care stim ce vrem, de ce nu facem nimic?!?
N-avem timp de asteptat, noi vrem doar rezultate...!
Altcineva, nu noi "desteptii" am stricat aceasta albina...!!!
In toata Europa se doreste sa se revina la populatiile locale (ma refer la lumea stiintifica), dar "comercialul" doreste altceva...
Cine sa faca selectie, unde... si cum...?!?
Toti stim ce inseamna selectie, dar tot noi caram cu roaba si imprastiem toate mizeriile din afara, pentru ca apoi sa ne plangem ca n-a fost F0 dom'le!
Tot noi incurajam (mentinem vie chestia cu "apa, aerul si fraierul") toti comerciantii care fac orice, numai sa se gandeasca la viitorul acestei albine, nu!!!
50% adevar : nimeni nu face selectie. Daca exista degenerare, este pentru ca tot romanasul impinge de la spate toate "matculitele".
"De asta mi-e mila", "De ailalta imi pare rau", "Asta provine din stupu' ala de care ma leaga amintirile si nostalgiile...", "Alea de roire nu le distrug ca le-a dat Dumnezeu gratis taman cand aveam nevoie de botci".
Toate fac trantori peste un an!Si asa se duce selectia de rapa.
O intrebare: De ce toate rasele romanesti (vaci, porci, capre, iepuri etc.) degenereaza in procent de peste 80%? - In special daca sunt reproduse de catre tot poporu' - tarani si amatori?
Parerea mea e ca MENTALITATEA e de vina, NU importurile.
Nu cred ca din Europa de vest se poate importa o albina mai rea si mai rau adaptata decat a noastra. Poate diferita, dar nu mai rea. Diferentele climatice nu sunt asa de mari - ar fi "cazut" inainte sa fie trase matci din respectivele linii.
In schimb daca materialul care vine provine din linii ameliorate,
CU SIGURANTA AMELIOREAZA salbaticiunile noastre care timp de zeci si sute de ani s-au imperechiat cu tot ce zboara. - Lucru verificat PE VIU!
CARNICA SELECTIONATA AMELIOREAZA ALBINELE ROMANESTI, nu le "trage in jos", ci le A-me-lio-rea-za !!!