Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde Kingraa » 01 Oct 2015, 20:10

Ok. Multumesc. Problema totusi e delicata.
Aceasi nevoie ma obliga sa-i intorc si cu 180º. Adica urdinisul practic ar veni indreptat unde e spatele stupului acuma. Sa pastrez ordinea veche, adica cel din stanga, sa fie tot in stanga si sa pastrez ordinea randului ? Sau intorc si ordinea randului ? E greu de explicat :? . Băbeşte. Un chibrit cu cinci semne pe el reprezinta randul celor 5 stupi, numerotat cu 1 langa fosfor si 5 in capatul celalalt. Intorc chibritul cu fosforul de la stanga la dreapta ? Sau doar rasucesc chibritul, fosforul ramanand tot in partea stanga ? Sper sa ma fac inteles.
Multumesc.
Kingraa

Mesajde proapis13 » 01 Oct 2015, 20:20

Kingraa scrie:Ok. Multumesc. Problema totusi e delicata.
Aceasi nevoie ma obliga sa-i intorc si cu 180º.

Intoarcerea poti sa o faci si alta data,sa se obisnuiasca intai cu noua locatie :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde joohny » 01 Oct 2015, 22:47

Va salut.Dupa restingerea cuiburilor mai ramine citeva rame pt topit cu ceva miere.Este indicat sa le pun la lins in natura in aceasta perioada dupa care topite sau trebuie sa le pun la la lins in primavara dupa care la topite?Multumesc.
joohny

Mesajde mellis » 01 Oct 2015, 22:49

Nu strica sirop dat inainte de mutare si apoi intoarcere...
Sanatate
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde DoarEu » 02 Oct 2015, 00:17

joohny scrie:Va salut.Dupa restingerea cuiburilor mai ramine citeva rame pt topit cu ceva miere.Este indicat sa le pun la lins in natura in aceasta perioada dupa care topite sau trebuie sa le pun la la lins in primavara dupa care la topite?Multumesc.

Sfatul meu...pune-le la lins in stupii cu rezerve mai putine, seara,date dupa diafragma.Daca ai rezerve destule atunci le pui in primavara la lins ,dar tot in stupi, ca o stimulare.
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde Kingraa » 02 Oct 2015, 11:04

Multumesc de sfaturi. Sirop n-am mai dat aseara. Am apucat sa-i mut pana a scris @mellis ca sa le dau sirop. Oricum sunt derutate saracele :( . Foarte multe zboara deja dezorientate in jurul vechiului amplasament. Sper ca doar provizoriu si pana pe seara sa se intoarca la noua locatie.
Sanatate va doresc.
Kingraa

Mesajde alt stupar » 02 Oct 2015, 11:49

daca dupa permutarile astea o sa mai ai jumatate din albina ce-o aveai inainte in stup... poti zice sanchi :oops:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde liviutzbogos » 02 Oct 2015, 12:42

DoarEu scrie:
joohny scrie:Va salut.Dupa restingerea cuiburilor mai ramine citeva rame pt topit cu ceva miere.Este indicat sa le pun la lins in natura in aceasta perioada dupa care topite sau trebuie sa le pun la la lins in primavara dupa care la topite?Multumesc.

Sfatul meu...pune-le la lins in stupii cu rezerve mai putine, seara,date dupa diafragma.Daca ai rezerve destule atunci le pui in primavara la lins ,dar tot in stupi, ca o stimulare.

In perioada asta nu mai muta mierea necapacita doar daca dai cu furculita peste faguri sa "deranjezi" toate celulele cu miere in ele. Mie mi-au ramas cateva rame cu ceva miere necapacita in ele, pe care nu au mai vrut sa o mute nicidecum. Le-am dus la ceva departare de stupina si le-am lasat afara. E roi pe ele dar in stupina nu s-a facut furtisag. De dimineata pana seara garantez ca nu mai ramane nimic in acele rame.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde Kingraa » 02 Oct 2015, 15:41

alt stupar scrie:daca dupa permutarile astea o sa mai ai jumatate din albina ce-o aveai inainte in stup... poti zice sanchi :oops:

Revin cu informatii. Daca dimineata, estimez ~200 albine zburand in jurul vechii locatii, acum la ora 15.30 zic ca mai sunt 50. Sper sa se intoarca si astea la noua locatie. Le simt foarte agitate pe cele care zboara in vechea locatie, daca ma apropiu parca ar sari pe mine. Celelalte de la stupi sunt bine mersi, pline de viata, harnicute, aduc polen, zumzaiala obisnuita.
Imi pare sincer rau pentru ce le-am facut, dar a fost musai.
Numai bine.
Kingraa

Mesajde ro_geo » 05 Oct 2015, 22:10

Buna seara
Am si eu o întrebare către cei care fac pastoralul.
La deplasarea in pastoral cat la % din matci se pierd pe drum din diverse motive neluind in calcul asfixierea sau alte conditii extreme. La un pastoral fără incidente pe drum. Va mulțumesc
Ai grija ce iti doresti... ca ti se poate indeplini !!!
ro_geo

Mesajde DoarEu » 05 Oct 2015, 22:21

liviutzbogos scrie:
DoarEu scrie:

In perioada asta nu mai muta mierea necapacita doar daca dai cu furculita peste faguri sa "deranjezi" toate celulele cu miere in ele. Mie mi-au ramas cateva rame cu ceva miere necapacita in ele, pe care nu au mai vrut sa o mute nicidecum. Le-am dus la ceva departare de stupina si le-am lasat afara. E roi pe ele dar in stupina nu s-a facut furtisag. De dimineata pana seara garantez ca nu mai ramane nimic in acele rame.

Pai da...ramele raman goale dar...hranesti si albina vecinului.Si cum vecinul poate avea Le,spori de nosema sau varroua,nu cred ca o sa mai fii asa de fericit...
Faceti rocada de rame,adica ramele de la stupul 2 le pui la 3 si cele de la 3 la 2.Asa miros diferit si albinele cred ca fac furtisag si le cara imediat.
Sanatate!
Şi albine şi-o regină;
DoarEu

Mesajde nae » 05 Oct 2015, 22:23

Pastoral cu stupi varsati sau pavilion , cu AV , o gauramai mica sau fund plin ; deplasare 50Km sau 250Km , in masina pe bara de torsiune sau perna de aer ; 5 stupi intr-o masina de 10 T sau 200 in aceeasi masina ?????
Matca moare ''ultima '' :lol:
N-am pierdut matci ci familii cu totul .
nae

Mesajde DoarEu » 05 Oct 2015, 22:27

nae scrie:Pastoral cu stupi varsati sau pavilion , cu AV , o gauramai mica sau fund plin ; deplasare 50Km sau 250Km , in masina pe bara de torsiune sau perna de aer ; 5 stupi intr-o masina de 10 T sau 200 in aceeasi masina ?????

Corect!
Şi albine şi-o regină;
DoarEu

Mesajde ro_geo » 06 Oct 2015, 00:47

nae scrie:Pastoral cu stupi varsati sau pavilion , cu AV , o gauramai mica sau fund plin ; deplasare 50Km sau 250Km , in masina pe bara de torsiune sau perna de aer ; 5 stupi intr-o masina de 10 T sau 200 in aceeasi masina ?????

Eu vorbeam in general... Dar daca tot intrebati o sa va spun cum am mers eu. Stupi varsati asejati frumos intro duba de 3.5 t nu avea perna de aer, sunt in total vreo 25 de stupi, funt av 85% , deplasări 50 70 km... Înseamnă ca eu sunt nepriceput si am pierdut 3-4 matci la fiecare deplasare... Bine ca am fost doar la tei si fs. Va mulțumesc
Ai grija ce iti doresti... ca ti se poate indeplini !!!
ro_geo

Mesajde proapis13 » 06 Oct 2015, 08:46

ro_geo scrie: Stupi varsati asejati frumos intro duba de 3.5 t nu avea perna de aer, sunt in total vreo 25 de stupi, funt av 85% , deplasări 50 70 km... Înseamnă ca eu sunt nepriceput si am pierdut 3-4 matci la fiecare deplasare...

Nu este o regula sau un procent de pierderi in randul matcilor la o deplasare
Anul asta,la floarea soarelui am descoperit ca am pierdut o regina,o fi fost de la transport...sau or fi schimbato ele,nu am de unde sa stiu,dar a fost o pierdere....anul trecut NU am avut pierderi deloc si tot la fel fac deplasari pe distante de pana in 70 km,prelata de 3.5T,am sita pe fund la toti,ce-i drept am o foaie de arc in plus...dar asta nu are a face..
Posibil ca distanta dintre rame/rame si podisor sa fie prea mare si sa-ti joace ramele si de acolo pierderile de albine si regine... :roll:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde mellis » 06 Oct 2015, 11:41

Podisor/cat cu leat lateral de aproximativ 1 cm peste rame rezolva problema miscarii ramelor.
Sanatate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR