Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Perioada cea mai dificila in anotimpul de iarna

Mesajde nae » 11 Dec 2011, 17:59

Vorba unui prieten :- Am dat primul sirop am scapat ; fe/ martie , la noi in Valcea .
nae

Mesajde Peter Janos » 11 Dec 2011, 18:27

paul scrie:
Peter Janos scrie:la polul frigului in aprilie 2011 http://www.youtube.com/user/peterjanos1?feature=mhee sirop si lapte praf pentru viteii (9lei/kg) Siropul in stup lapte praf in vase in fata stupuluila 3 metri. Incercati si ascultati a doua parte pe romaneste.

D-le Peter Janos ... tot respectul ... va rog , chiar daca suntem off topic ... pe cate rame iernati familiile ? Ce hraniri faceti si incepand cu ce perioada (iarna-primavara)? Multumesc !!!
Cu tot respectul fata de parerea tuturori : eu nu iernez albinele , nu formez cuibul. Fac albinele toate astea eu numai le ajut un pic . In august fac compectarea totala a hranei de iarna dar inainte scot ramele necoraspunzatoare pentru cuib. Dupa asta stimulez ponta pina este puiet capacit.(de fapt asigur hrana pentru a nu consuma rezerva ) .Cind incep sa se stringa dar inaintea opririi zborului scot ramele neacoperite dar cu grija ca ultimul sa fi cu 4kg miere . Mai bine las o rama neacoperita decit sa ramina fara mincare. Pe cite rame? Pe cite sint cu albine fara sa string prea mult. In general roiurile mai slabe 5rame si de aici pina la :o 20 rame. Iarna ascult cu stetoscopul : daca zgomutul este in fata e BINE .Cind zgomotul trece in spate mincarea e pe terminate . Daca zgomotul e un fosnet slab "sint pe moarte" si desfac imediat si la -20 grade si stropesc cu miere calduta si dau punga cu miere deasupra ghemului. In conditii normale in februarie dau un kg zahar PRAF amestecat atita miere incalzita (sau apa) cit sa se formeze ca nutela . la inceputul zborului dau sirop 1/1 fara numar deasupra ghemului in borcane ( primavara timpuriu noaptea nu ies albinele la margine la hranitorul cu uluc. ) In afara stupului le dau inlavit (lapte praf pentru vitei pina le ia . ) Daca mai vreti sa va inpartasesc din experienta mea cu placere va stau la dispozitie DACA NU DERANJEZ PE NIMENI!
Peter Janos

Mesajde -tedy- » 11 Dec 2011, 18:32

le bibilesti mult!
dar sunt convins ca ai si rasplata
0742844185
-tedy-

Mesajde paul » 11 Dec 2011, 18:34

Multumim frumos d-le Janos si daca nu-i deranjul prea mare ... mai vrem !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Adi Hodis » 11 Dec 2011, 21:27

Peter Janos scrie: Cu tot respectul fata de parerea tuturori : eu nu iernez albinele , nu formez cuibul. Fac albinele toate astea eu numai le ajut un pic .
1. In august fac compectarea totala a hranei de iarna dar inainte scot ramele necoraspunzatoare pentru cuib. Dupa asta stimulez ponta pina este puiet capacit.(de fapt asigur hrana pentru a nu consuma rezerva ) .
...
2. Cind zgomotul trece in spate mincarea e pe terminate . Daca zgomotul e un fosnet slab "sint pe moarte" si desfac imediat si la -20 grade si stropesc cu miere calduta si dau punga cu miere deasupra ghemului.
...

Domnule Peter, va rog sa-mi iertati interventia, nu o fac ca sa va combat ci vreau sa fiu de folos.
In expuneea d-vs sint doua fapte contradictorii, respectiv pct-l 2 contrazice pct-l 1.
Daca aveti cazuri de astfel de interventii, inseamna ca actiunea din august ( ptc-lui 1.) a avut eficienta doar pentru impresia ( linistea ) d-vs ... nu si pt. colonia de albine.
Asa se face ca intalniti cazuri de colonii in prag de moarte iarna.
De ce ? ... iata de ce:
In luna august colonia este in plina crestere de puiet in scopul formarii efectivului de iernare.
COMPLECTAREA totala a hranei ( vorba d-vs ) unde va fi depozitata ? ... ca pe ramele pe care este puietul ( pe acelea va si ierna ), NU ARE UNDE ... numai la marginile cuibului, pe ramele marginashe.Pe aceste rame nu ajunge ghemul in toiul iernii.

Iar de-a lungul toamnei, adica zilnic, pe masura eclozionarii puietului de sub speteaza, incepand din august, tot pe acele rame cu puiet se formeaza coronitele de miere si repet, pe acestea ierneaza ghemul.

Din actiunea care ati facut-o, mai mare eficienta a avut culesul de intretinere si stimularea pontei.
Daca asigurati acestea doua, mentineti acel echilibru intre aportul de nectar cu + constant ( dar nu exagerat pt. ca va fi in defavoare pontei ) si ponta continua, nu va ma fi cazuri de interventie la familii in prag de moarte de foame iarna.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Peter Janos » 12 Dec 2011, 10:28

ADI credema ca odata am fost si eu tinar si incepator ! :( Am pierdut si eu familii si mai pierd si acum ! Exceptiile intaresc regula ! Sint comvins ca postarea mea va fii de un real folos incepatorilori (si nu numai) ..... :!:
Peter Janos

Mesajde albinutza52 » 17 Dec 2011, 00:29

O familie al carei cuib a fost strans in luna octombrie la 6 -7 rame cu albina si fiecare rama sa contina aproximativ 2/3 din suprafata miere de calitate nu poate avea nici-o problema cu iernatul pana la primul cules de intretinere nu are nevoie de hrana indiferent cat de grea este iarna cu conditia sa se faca corect tratamentele antivaroua din toamna si sa aiba zbor de curatire cel putin odata la 40 de zile.
albinutza52

Mesajde mihaistupar » 09 Ian 2012, 00:57

intre 1 si 10 sept cuibul trebuie blocat cu rezerve. orice marire a pontei peste masura inseamna consum.o masina de 1. 3 nu are cum sa consume mai mult decat un a de 2.0 l asta si daca-i marca buna, si-i dai motorina buna. la fel e si la albine. cu cat e familia mai intinsa la ouat in toamna , cu atat iernarea e mai riscanta. te trezesti fara mancare de mos craciun. ;)
mihaistupar

Mesajde mihaistupar » 09 Ian 2012, 01:01

eu caut sa am scat mai multe albine pe cat mai multa miere, si pe cat mai putine rame, mai departe... fiecare cu metoda lui
mihaistupar

Mesajde albinutza52 » 10 Ian 2012, 20:45

O familie puternica care intra in iarna, cu albina tanara din august si septembrie si rezerve f.bune de miere, puternica va iesi in primavara,se stie ca ultimul cules mare este cel de la floarea soarelui,cules care uzeaza mult albina,de aceia sant necesare stimularile din august.
atentie la cuiburi s-a nu fie blocate, regina trebuie s-a aiba spatiu pentru ponta.
Salutare.
albinutza52

Mesajde proapis13 » 19 Feb 2012, 19:11

Iata ce fac albinele in perioada asta cea mai dificila din iarna;cresc puiet :!:
Foto nu-mi apartine,e facuta in stupina usser-ului BIA65
salve :D
Fişiere ataşate
puiet in 18 februarie.JPG
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde pescaru » 19 Feb 2012, 19:47

Fotografia cred ca e facuta inainte de ninsori pentru ca nu se vede zapada pe pamant ,iar colegul nostru a bagat fam.de albine intrun post negru nu se vede nici un gram de miere pe nici o rama ,daca nu a intervenit la aceasta familie cu mancare probabil acum este moarta de mult , pacat de puiet .
pescaru

Mesajde popik50 » 19 Feb 2012, 19:50

Cred ca e moarta de mult aceasta familie la ce mancare are.
popik50

Mesajde cipry74 » 19 Feb 2012, 20:27

pe cine crezi ca duci de nas cu fotografia aceea ....RECENTA.....???????...in perioada de iarna o fi facuta..dar a carui an?? :shock:
cipry74

Mesajde simi » 19 Feb 2012, 23:21

Cind sa se laude si omu,,,HOP SI VOI,,,, cu reprosuri.
-ba ca nui zapada.
-ba ca-s moarte albinele.
- ba ca nu au mincare.
Ce rai suntem.
simi

Mesajde ves.lucian.zabrani » 19 Feb 2012, 23:28

asa am pus si eu o poza cu un puiet superb primavara trecuta !!! dar mancare ioc !!! nu vedeam lipsa mancarii de dragul puietului capacit !!!
vede nea Janese poza si-mi scrie : da-le ma MANCARE !!! URGENT 3 KILE DE SIROP !!!
uneori noi , incepatorii nu vedem padurea din cauza copacilor !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR