Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde joohny » 22 Oct 2015, 18:28

Este diferenta intre klartan sau mavrik sau este aceeasi solutie numai ca difera denumirea de la o zona la alta sau de la o tara la alta? Multumesc anticipat.Sanatate.
joohny

Mesajde nae » 22 Oct 2015, 18:52

joohny scrie:Este diferenta intre klartan sau mavrik sau este aceeasi solutie numai ca difera denumirea de la o zona la alta sau de la o tara la alta? Multumesc anticipat.Sanatate.

Klartanul /Mavrik 2F/Mavrirol sunt produse care contin mavrik/taufluvalinat.
nae

Mesajde joohny » 25 Oct 2015, 15:52

Va salut.Astazi fiind mai cald au iesit albinele la un mic zbor.Am observat ca la majoritatea ieseau si trintori la zbor.O fi bine o fi rau?Matcile sint din 2014 si 2015 dupa salcim.Multumesc.
joohny

Mesajde Florin Dobre » 25 Oct 2015, 17:20

Trantori...vizibil numerosi? Sa nu ai vreun bezmetic ori trantorit. :idea:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde joohny » 25 Oct 2015, 17:28

Florin Dobre scrie:Trantori...vizibil numerosi? Sa nu ai vreun bezmetic ori trantorit. :idea:

Am vazut intre 1-8 buc./stup.Bezmetic nu deoarece le-am vazut matcile la strimtorarea cuiburilor si ar fi si culmea sa am 50%stupi bezmetici la aceasta data.
joohny

Mesajde Florin Dobre » 25 Oct 2015, 17:35

E suficient un singur bezmetic...trantorii circula. :idea:
Cativa trantori/stup peste iarna mai pot indica si o familie foarte buna sau din contra...o regina ce urmeaza a fi schimbata.
La mine nu mai sunt din septembrie dar mi s-a intamplat sa am o familie cu cativa trantori la iernare.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde joohny » 25 Oct 2015, 17:54

Florin Dobre scrie:E suficient un singur bezmetic...trantorii circula. :idea:
Cativa trantori/stup peste iarna mai pot indica si o familie foarte buna sau din contra...o regina ce urmeaza a fi schimbata.
La mine nu mai sunt din septembrie dar mi s-a intamplat sa am o familie cu cativa trantori la iernare.

Nu va contrazic in legatura cu circulatia trintorilor insa si in primavara si acum la zbor(zboruri de curatire) trintorii se intorc in acelasi stup de unde au iesit.
joohny

Mesajde jon baz » 26 Oct 2015, 23:55

Mi s-a intamplat si mie anul trecut sa vad pe vremea asta trantori la zbor la un stup. Am asteptat o seara mai racoroasa, am pus furtunasul cu un capat la urdinis si celalalt in ureche si am ciocanit cu degetul in peretele stupului..... putin bazait si apoi liniste, deci au matca. Le-am lasat asa, au iernat bine iar in primavara matca a ouat OK! Daca matca e din 2014 si familia puternica, parerea mea (de incepator!) e ca nu trebuie sa-ti faci griji in privinta asta!!!
jon baz

Mesajde teoda » 27 Oct 2015, 13:39

Va salut
Deranjez cu o intrebare si la care va rog sa ma ajutati ca nu stiu cum sa fac. Anul acesta am luat 3 stupi , din care am facut 5, cules, intretinut, toate bune pana aici, dar acum cu iernatu hopa stai asa ca nu e asa. Dupa floare am inceput sa le las miere, dat sirop, facut tratamente, miere in rame da, dar la ultima privire am observat ca nu mai este asa multa miere si cred ca cu prima zapada se duce totul pe apa sambetei si nu as dori acelasi lucru. Ce sa fac in aceste conditii? sa dau mancare pana se strica vremea de tot?
Si un alt lucru ce mai doresc sa va intreb este cu impachetarea: cate rame se lasa in cuib, eu de exemplu am stupi verticali pe 10 rame , iar la 2 din ei jos in cuib nu am scos nicio rama ptr ca era miere, iar susu am lasat 3, respectiv 4. La ceilalti 3 stupi am scos caturile si am 6, respectiv 7 rame, dar care , ma repet acum, nu mai sunt plini cu miere.

Va rog sa ma ajutati cu un sfat, orice informatie( linkuri sau documentatie, dar ceva concret) ar conta ptr a-mi pastra albinele in iarna.
Va multumesc !!!
teoda

Mesajde nae » 27 Oct 2015, 14:45

La cei doi cu cat il inlaturi sau daca ai fund detasabil il bagi sub cuib .
Poti lua din cei pe ''10 rame pline'' cate 2 si le dai celor 3 care au mai putina .
Daca te lasa timpul .
Daca se instaleaza frigul la cei 3 le pui o turta si ... tot asa pana in primavara ; la cei cu cat !? , te complic cu folie si separare => astepti o ora calda si le dai jos .
nae

Mesajde mellis » 27 Oct 2015, 15:45

Catul este 1/1?
Ai fund AV?
Sanatate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde ignatov andrei » 27 Oct 2015, 19:30

Stimabilul "dioda", pardon, teoda, a pus-o destul de elegant: adica, are miere cat au altii in juma' de stupina... :lol: :lol:
ignatov andrei

Mesajde teoda » 28 Oct 2015, 07:57

mellis scrie:Catul este 1/1?
Ai fund AV?
Sanatate..

da, este 1/1
nu am fund AV
teoda

Mesajde teoda » 28 Oct 2015, 08:02

daca le administrez turte apifonda incepand de acum este vreo problema?
teoda

Mesajde teoda » 28 Oct 2015, 08:08

teoda scrie:Va salut
Deranjez cu o intrebare si la care va rog sa ma ajutati ca nu stiu cum sa fac. Anul acesta am luat 3 stupi , din care am facut 5, cules, intretinut, toate bune pana aici, dar acum cu iernatu hopa stai asa ca nu e asa. Dupa floare am inceput sa le las miere, dat sirop, facut tratamente, miere in rame da, dar la ultima privire am observat ca nu mai este asa multa miere si cred ca cu prima zapada se duce totul pe apa sambetei si nu as dori acelasi lucru. Ce sa fac in aceste conditii? sa dau mancare pana se strica vremea de tot?
Si un alt lucru ce mai doresc sa va intreb este cu impachetarea: cate rame se lasa in cuib, eu de exemplu am stupi verticali pe 10 rame , iar la 2 din ei jos in cuib nu am scos nicio rama ptr ca era miere, iar susu am lasat 3, respectiv 4. La ceilalti 3 stupi am scos caturile si am 6, respectiv 7 rame, dar care , ma repet acum, nu mai sunt plini cu miere.

Va rog sa ma ajutati cu un sfat, orice informatie( linkuri sau documentatie, dar ceva concret) ar conta ptr a-mi pastra albinele in iarna.
Va multumesc !!!

am gasit pe net cam cum arata o rama la aceasta ora in stupul meu
nu e de bine de loc , nu?
va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi
multumesc !
Fişiere ataşate
2.jpg
teoda

Mesajde Dila Daniel » 28 Oct 2015, 08:16

teoda scrie:Va salut

Va multumesc !!!

nu stiu din ce zona a tarii esti ,dar am sa-ti spun cum asi face eu
acum,(orele 7) asi deschide stupii aceia cu 10 rame.In functie de intervalele ocupate,asi lua din rame.
ramele cu miere,pe rand, le-asi "zgaria" si le-asi da la familiilor slabe,in functie de temperaturile de afara.Adica
"simt"ca va fi peste 10 grd Celsius azi,rama zgariata,in latura opusa cuibului
"simt"ca va fi sub 10 grd...aproape de cuib,dar nu lipita(un deget distanta)

In cuib se lasa (in general la rama de 1/1)atatea rame cat ocupa albina.
In etaj,nu asi lasa rame cu miere peste iarna.
Ultima oară modificat de Dila Daniel pe 28 Oct 2015, 08:21, modificat 1 dată în total.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR