Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Roi formati pe o rama de puiet

Mesajde daffid mihailov » 07 Noi 2015, 16:11

Paul, pai nu-i asa? Daca esti un apicultor optimist, faci o medie de 100 de kg/fam. Daca mai pui si mierea de iernat, scoti familiile ramase pe vatra, roii nu se iau in calcul si adaugi consumul unei familii in sezon, treci de 100 garantat.

De-aia nu intreb niciodata, cat ai la cantar. Ca imi vine sa ma mut in fiecare zi cand la altii baga 7kg in fiecare zi.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde APW-BPI » 08 Noi 2015, 19:16

Respectand clima tarii noastre, este fabulos ca un roi facut in aprilie la sfarsit, pe o rama de puiet, sa ajunga la floare sa dea miere! Incercarile mele nu au ajuns la mai mult de 6 rame la iernat.
APW-BPI

Mesajde ignatov andrei » 08 Noi 2015, 23:49

APW-BPI scrie:Respectand clima tarii noastre, este fabulos ca un roi facut in aprilie la sfarsit, pe o rama de puiet, sa ajunga la floare sa dea miere! Incercarile mele nu au ajuns la mai mult de 6 rame la iernat.

Daca respectai doar clima zonei tale... ;)
ignatov andrei

Mesajde daffid mihailov » 09 Noi 2015, 00:47

APW-BPI scrie:Respectand clima tarii noastre, este fabulos ca un roi facut in aprilie la sfarsit, pe o rama de puiet, sa ajunga la floare sa dea miere! Incercarile mele nu au ajuns la mai mult de 6 rame la iernat.

vezi, daca nu vinzi si tu roi sau macar regine mai smechere. ajungeai sa pui si catul. ;)
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde ignatov andrei » 09 Noi 2015, 00:56

daffid mihailov scrie:

vezi, daca nu vinzi si tu roi sau macar regine mai smechere. ajungeai sa pui si catul. ;)

Iar daca tu nu erai un ironic... poate ...
ignatov andrei

Mesajde pvc » 09 Noi 2015, 10:08

ignatov andrei scrie:

Nu le-a pus papura! :lol:
pvc

Mesajde tiih » 10 Noi 2015, 09:40

pvc scrie:
ignatov andrei scrie:

Domnule pvc va rog sa nu fiti ironic la adresa papurei chiar daca numele va tradeaza ca santeti adeptul materialelor sintetice gen:polietilena,poliuretan,polistiren,PVC.... :(

PS.si eu iernez cu papura,fac roi pe o rama de puiet in mai si ajung sa le pui cat la floarea soarelui ,mai facind si o extractie,doua..(dupa ce PRINTRE ALTELE,i-am ajutat pe parcurs cu cel putin 2..4 rame de puiet tabla gata de eclozare de la stupii care nu vreu sa roiasca ).... ;) Sa fiti sanatosi si bidoane multe cu miere la anul!!!!
tiih

Mesajde pvc » 10 Noi 2015, 20:57

tiih scrie:
pvc scrie:
ignatov andrei scrie:

Domnule pvc va rog sa nu fiti ironic la adresa papurei chiar daca numele va tradeaza ca santeti adeptul materialelor sintetice gen:polietilena,poliuretan,polistiren,PVC.... :(

PS.si eu iernez cu papura,fac roi pe o rama de puiet in mai si ajung sa le pui cat la floarea soarelui ,mai facind si o extractie,doua..(dupa ce PRINTRE ALTELE,i-am ajutat pe parcurs cu cel putin 2..4 rame de puiet tabla gata de eclozare de la stupii care nu vreu sa roiasca ).... ;) Sa fiti sanatosi si bidoane multe cu miere la anul!!!!

Nu am nimic cu papura.Daca citeai tot topicul vedeai si tu ce-i cu papura si invatai cum sa faci roi pe o rama si fara sa ajuti cu puiet mai iei si 2 caturi de miere de floare.
pvc

Mesajde gheorghe din putu gandirii » 10 Noi 2015, 21:40

Si cu ingredientu secret ( putina trestie) se obtine cireasa de pe tort!!! adica al 3 lea cat dar doar daca reteta contine si trestie :o
gheorghe din putu gandirii

Mesajde ignatov andrei » 10 Noi 2015, 21:49

gheorghe din putu gandirii scrie:Si cu ingredientu secret ( putina trestie) se obtine cireasa de pe tort!!! adica al 3 lea cat dar doar daca reteta contine si trestie :o

Eu stiam ca "ingredientu secret" e stuparul prost si mandru! Uite asa mai afli ceva nou!
Multumesc!
ignatov andrei

Mesajde gheorghe din putu gandirii » 10 Noi 2015, 22:10

nimic nou sub soare, bine ca n-o sarit si ceva biologic picisa
gheorghe din putu gandirii

Mesajde Avram » 10 Noi 2015, 23:31

ignatov andrei scrie:Paulishto, hai sa zic una mica, asa repede!

Se ia una lada cu doua compartimente, sa zicem ... pe zece rame, adica incap lejer 4 rame /compartiment.
Langa diafragma despartitoare se pun (dreapta, stanga) cate una rama puiet capacit fara albina.
Se scutura albina de pe doua rame cu larve.
Se adauga cate o rama plina cu hrana (miere si pastura) cu albina de pe ele. Se aplica cate una diafragma. Se aplica cate una pernuta papura.
Se "administreaza" cate una matca imperecheata.
Cand apar primele larve tinere, apar si primele inceputuri de fagurasi dupa diafragma.
Se introduce rama cu FA la cladit, in locul diafragmei. Se scot pernele de papura. Cand FA este aproape cladita, se adauga cate una rama buna de ouat, intre rama cu hrana si rama cu puiet. Cand rama introdusa este luata in lucru (mai ales daca are si oua), se introbaga rama cu FA intre rama cu puiet si rama introdusa.
Retine... nu trebuie stimulat!
Cand cele trei rame sunt pline cu puiet....
S-a... infundat din nou!
Pe alta data!

Andrei ... te rog foarte frumos sa continui ...poate unii sunt interesati .
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde tiih » 11 Noi 2015, 12:26

pvc scrie:
Nu am nimic cu papura.Daca citeai tot topicul vedeai si tu ce-i cu papura si invatai cum sa faci roi pe o rama si fara sa ajuti cu puiet mai iei si 2 caturi de miere de floare.

Am citit tot topicul dupa ce am postat(greseala mea) si am vazut si cel de al doilea rol a pernitelor de papura pe care ce-i drept nu-l foloseam dar sunt de acord..mentinerea caldurii in special pe timpul noptilor...
La anii mei nu vreu sa invat metoda aia de a obtine 2 caturi de miere fara sa ajut cu rame de puiet,intrucat am familii foarte puternice si foarte roitoare sunt nevoit sa aplic metoda mea,stupii care au intrat primii in roit, cei mai puternici ,cu matci in anul 2,sunt divizati obtinand 5...6 roisori pe o rama de puiet( cu matci nefecundate sau botci gata de eclozare),stupul intrat in roit ajungand si el un roisor...Apoi ii ajut cel putin saptamanal cu rame de puiet de la cei cu matci de un an care au tendinta de roire mai scazuta...obtin astfel miere si de la stupii care nu au roit(media 40 kg anual) si de la cei care au roit(in mod indirect) medie 40 kg anual, de la FS intro zona in care nu am tei , culesul intre salcam si fs lipseste cu desavarsire si nu pot face pastoral!
tiih

Mesajde ignatov andrei » 16 Noi 2015, 14:21

Avram scrie:
Andrei ... te rog foarte frumos sa continui ...poate unii sunt interesati .

alin75 scrie: Dar de depopulare, de albina care moare, de albina ce nu acopera toate cele 4 rame, de vreme, de alti factori nu vb.?

Avrame, dupa cum spune alin75, dar si alti colegi, putem observa ca undeva, prin mocirla, s-au pierdut vreo 6-7 mii de albine...si in loc sa fie in roi cam 9-10 mii de albine, raman "saracii" tot cu ce 3 mii scuturate... din care mai si mor..., mai tradeaza...! ;)
Sa stii ca multi care fac roi pierd acele "mii" de albine si nu stiu cum si de ce.
Daca tu la gasesti, sa stii ca ai rezolvat ecuatia!
ignatov andrei

Mesajde lucky5strike » 16 Noi 2015, 15:13

Roi formati pe o rama de puiet, dupa mine reprezinta o fundatura apicola.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde asd » 16 Noi 2015, 15:44

Aproape ca imi vine sa spun acelasi lucru si as fi destul in cunostinta de cauza avand in vedere ca m-am incapatanat sa fac acest lucru de 2 sezoane incoace.

Problema particulara la mine ar fi ca neglijez tratamentele si am pierderi destul de mari, ajungand in final la dublarea cantitatii de stupi in loc de triplare sau ce rata de multiplicare o fi fost la inceput.

Ce n-am reusit pana acum a fost sa startez matci in Aprilie, acum 2 ani din cauza vremii iar anul asta din cauza ca nu am avut albina suficienta.

Totul depinde de felul in care privesti lucrurile: daca vrei matci e o varianta foarte buna, in toamna existand posibilitatea de a inlocui matcile batrane cu nuclee slabe. Poti sa iei in calcul si iernarea nucleelor slabe pentru rezerva de matci in primavara. In rest mai ramane si posibilitatea mai rara ca unele nuclee sa devina familie de productie in anul urmator chiar fara ajutor.

In orice caz e mult de munca iar pentru mine a fost mai degraba un exercitiu de facut matci si sunt convins ca se poate mult mai bine insa nu oricine e capabil de asa ceva, plus ca mai trebuie sa te ajute si zona.
asd

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE