Daniel Popovici scrie:kiloz scrie:...toti fanii si producatorii de hibrid Bucfast si restul hibrizilor sint cu apicultara la pamint, -sint inportatori de miere-,cauza neglijarea si distrugerea rasei locale,nemultumirea fata de el a dus si duce la o erodare in continuare a diversitatii genetice a raselor.
"Cercetaorul spune la purice "Sari!" si puricele sare. => puricele aude.
Cercetatorul taie picioarele la purice si spune "sari!" si puricele nu sare. => Concluzie: Daca-i tai picioarele, puricele nu mai aude."
Sau "ce-a fost mai intai? Oul sau gaina?"
1. Daca ar fi la pamant apicultura, s-ar lasa de ea si albina ar deveni precum ciocanitorile sau veveritele sau ca in Primorsky ori Cernobal - locuitor al scorburilor si atat.
2. Si noi poate am importa miere daca s-ar consuma cat se consuma la ei/locuitor.
3. Problema lor principala a sesizat-o in anii '30 Eduard Walker - in Anglia, cand a constatat o injumatatire a productiei medii / familie dupa doar 15 - 20 de ani. Se numeste "scaderea biodiversitatii", "degradarea mediului", "probleme nutritionale date de polenul monoflor", mai nou "desertul verde" (monoculturi agricole).
Parerea mea e ca
albina locala adaptata mii de ani la un mediu, oricum
era in pragul falimentului pentru ca mediul ei pur si simplu nu mai exista.
Singura solutie ce le-a ramas a fost ameliorarea genetica (sau falimentul).
Nu de rai au ameliorat genetica, ci pentru ca nu aveau de ales.
Si nu de geaba au facut atatea infuzii cu rase desertice in rasa Buckfast ( din Sahara - Maroc, Turcia, Iran, Grecia), ci pentru ca au "desertul verde" - monoculturi.
Si-l vom avea si noi.
Nu albina locala s-a erodat genetic, ci mediul (sursele de nectar si polen) nu mai este adaptat geneticii albinei locale. Cred ca urmeaza si la noi, si mai drastic decat pana acum, ca deja a inceput, iar ca solutie nu vad altceva decat sa adaptam genetica albinei la mediu prin ameliorare sau prin import de rase adaptate.