Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Oare s-a legalizat importul de matci?

Mesajde nae » 25 Noi 2015, 21:26

Daniel Popovici scrie:Am deja 2 marturii de la apropiati...

Doi neni = ZERO- barati :D

Doctore , sper sa te pricepi la rummi(y) ca la oameni si albine = slabut .

Rasa selectionata /botoxata nu-ti da mai multa miere :shock: , este mai ''rabdatoare'' cu boul care o manipuleaza , mai predictibila = SI ATAT(predictibil poate sa fie MAI MULTA , corect) .

N-o sa scoti cu BK cat scoate nae cu tarancile lui IN VECI ; e drept ca nu pot gestiona mai mult de un bals .
Si inca ceva :
NU VAND MATCI - am avut/am LE ... :(
Tu vrei sa vinzi , bravo ! :lol:
nae

Mesajde lucky5strike » 25 Noi 2015, 21:33

nae scrie:N-o sa scoti cu BK cat scoate nae cu tarancile lui IN VECI ; e drept ca nu pot gestiona mai mult de un bals .

Ba poti si dublu! Ia si intreaba-l pe Mihai... ;)

Se pot gestiona si 5 balsi de albina autohtona, si 5 Pupe, si ce vreti voi!

Doar sa punem la punct planul (cifrele) tehnologia (stiinta) si executia (spatele)...
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde nae » 25 Noi 2015, 21:38

lucky5strike scrie:
nae scrie:N-o sa scoti cu BK cat scoate nae cu tarancile lui IN VECI ; e drept ca nu pot gestiona mai mult de un bals .

Ba poti si dublu! Ia si intreaba-l pe Mihai... ;)

Nu intreb incepatori . ;)

(TU ai vrut ; sa vezi cand o sa citeasca :lol: :lol: :lol: )( MB nu citeste parantezele )
nae

Mesajde lucky5strike » 25 Noi 2015, 21:41

Niet... avea un bals. Acuma e in depasire... :lol:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde nae » 25 Noi 2015, 21:53

lucky5strike scrie:Se pot gestiona si 5 balsi de albina autohtona, si 5 Pupe, si ce vreti voi!

Doar sa punem la punct planul (cifrele) tehnologia (stiinta) si executia (spatele)...

GRESIT . :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Cu autohtona nu poti 5 B ; 5 Pupe NU- SIGUR .

Eu scriu serios , ca voi o dati in manele = e treaba ta/voastra .
nae

Mesajde nae » 25 Noi 2015, 21:55

1 Kg de albina intr-un ghem de 5 Kg consuma mai putina miere decat unul in 2Kg .

Prima fam consuma mai mult = asta e ideea / greu de inteles . :(
nae

Mesajde Daniel Popovici » 25 Noi 2015, 21:59

Deci (concluzii):
- Nae e metis ca "o lasa mai moale", Trantorul e rasa pura, ca nu cedeaza.
- Nae e clar-vazator - ca ma "vede" si-n cerul gurii, si-n creier si stie tot ce stiu si ce cunosc si ce experienta am si mai ales stie ca nu ma pricep la vanzari, nici la albine, nici nu cunosc oamenii. Si i se pare ca vreau sa vand matci.

Pai fratilor, cred ca pierd timpul de pomana in loc sa citesc ceva mai interesant, ca nu vad nici un castig de nicio parte (nici la mine, nici la cei care-mi raspund).

Ideea cu "cedează ușor condițiunilor de viață" nu stiu de unde e scoasa, dar e pura imaginatie. Am vazut in viata mea mii de metisi din mai multe specii.
Mai citeste si despre fenomenul Heterozis, si despre segregare, Infuzie, absorbtie, nu numai dictionare facute de filologi.

Ar fi fain sa citeasca geneticienii care fac hibrizi si sa respecte ce scrie in dictionar, ca ar creste pretul alimentelor cu minim 30%.

Iar pentru Nae: nu vand nimic pana nu sunt eu multumit si convins ca e conform cu ce vrea cel ce cumpara. Deocamdata ma delectez testand si imprechind ce-mi place.

Eu ma retrag in studii de patologie apicola si de genetica.
Ne vedem la Blaj in primavara (cu cei interesati de "enigmele" si amanuntele CCD)!
Daniel Popovici

Mesajde lucky5strike » 25 Noi 2015, 22:00

nae scrie:
lucky5strike scrie:Se pot gestiona si 5 balsi de albina autohtona, si 5 Pupe, si ce vreti voi!

GRESIT . :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Cu autohtona nu poti 5 B ; 5 Pupe NU- SIGUR .

Eu scriu serios , ca voi o dati in manele = e treaba ta/voastra .

Poti!
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde alt stupar » 25 Noi 2015, 22:34

Daniel Popovici scrie:Pai fratilor, cred ca pierd timpul de pomana in loc sa citesc ceva mai interesant, ca nu vad nici un castig de nicio parte (nici la mine, nici la cei care-mi raspund).

Daniele, io de mult vroiam sa-ti spun...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde nae » 25 Noi 2015, 22:51

Daniel Popovici scrie:Deci (concluzii):
- Nae e clar-vazator - ca ma "vede" si-n cerul gurii, si-n creier si stie tot ce stiu si ce cunosc si ce experienta am si mai ales stie ca nu ma pricep la vanzari, nici la albine, nici nu cunosc oamenii.

Sper sa crezi aceste adevaruri .

Prietene , una de la nae cu liceul la FF :lol: :
-cand te impiedici de un ciot esti slab .
- cand nae ataca ,indiferent pe cine, PIERDE si el = e de manual ; nu poti arunca cu noroi fara sa atragi aprobiul comesenilor .
De ce te atac ?, pt ca nu m-ai convins , pt ...(am cu ce umple )..., subiectul e serios ...
Dupa ce ai vandut cartea ai mai postat despre polen/vitelolangin /albine grase !?
''Avantajele titlului de dr''
Fam Bratu e in postari ?
Cine si de ce refuza matci de la domnul dr ? Si asta gratuit ... ;)
BK = Carnica + Italiana (repet-grosier )
Ce poti scoate din BK + Carnica !?
Nu te doare EVIDENTA ?
nae

Mesajde Daniel Popovici » 27 Noi 2015, 08:52

nae scrie:
Daniel Popovici scrie:Am deja 2 marturii de la apropiati...

Doi neni = ZERO- barati

Doctore , sper sa te pricepi la rummi(y) ca la oameni si albine = slabut .

Rasa selectionata /botoxata nu-ti da mai multa miere :shock: , este mai ''rabdatoare'' cu boul care o manipuleaza , mai predictibila = SI ATAT(predictibil poate sa fie MAI MULTA , corect) .

N-o sa scoti cu BK cat scoate nae cu tarancile lui IN VECI ; e drept ca nu pot gestiona mai mult de un bals .
Si inca ceva :
NU VAND MATCI - am avut/am LE ... :(
Tu vrei sa vinzi , bravo ! :lol:

nae scrie:
Daniel Popovici scrie:Deci (concluzii):
- Nae e clar-vazator - ca ma "vede" si-n cerul gurii, si-n creier si stie tot ce stiu si ce cunosc si ce experienta am si mai ales stie ca nu ma pricep la vanzari, nici la albine, nici nu cunosc oamenii.

Sper sa crezi aceste adevaruri .

Prietene , una de la nae cu liceul la FF :lol: :
-cand te impiedici de un ciot esti slab .
- cand nae ataca ,indiferent pe cine, PIERDE si el = e de manual ; nu poti arunca cu noroi fara sa atragi aprobiul comesenilor .
De ce te atac ?, pt ca nu m-ai convins , pt ...(am cu ce umple )..., subiectul e serios ...
Dupa ce ai vandut cartea ai mai postat despre polen/vitelolangin /albine grase !?
''Avantajele titlului de dr''
Fam Bratu e in postari ?
Cine si de ce refuza matci de la domnul dr ? Si asta gratuit ... ;)
BK = Carnica + Italiana (repet-grosier )
Ce poti scoate din BK + Carnica !?
Nu te doare EVIDENTA ?

Din 10 idei, 9 sunt false, off topic sau atac la persoana si una (ultima) e fara sens.

0. Unde sunt moderatorii. S-a legalizat off topic-ul sau atacul la persoana ?

1. "Doi neni = ZERO- barati"
2=2 nu 2=0. 0 (zero) sunt raspunsurile la intrebarile mele legate de date concrete, de cifre, de testari PE VIU si COMPARATIVE intre rase SI la nivel de "rasa" "carpatica"

2. "sper sa te pricepi la rummi(y) ca la oameni si albine = slabut"
( off topic + atac) Asa pot sa te fac si eu ce-mi trace prin creier – cautator prin tomberoane, traficant de droguri, "cartita" ISIS si alte cele. Ce inseamna "rummi(y)"?

3. "Rasa selectionata /botoxata nu-ti da mai multa miere"
- decat ce ? Tot timpul avem de comparat intre multe variabile. De unde sti ce ma intereseaza (zona mea, datele din zona mea, genetica pe care vreau s-o folosesc pentru referinta) ?
De unde sti ce va fi in viitor ? Ce voi scoate, cat voi scate, cu ce rasa ? Ce tehnica voi aplica ? Ce zone ?

4. Ai vazut vre-un anunt ca as vinde matci ? in ultimii 2 ani ? – alta inventie ! Am cerere de matci si sunt nevoit sa refuz. (PENTRU CA) Nici n-as vinde ceva de care sa nu fiu multumit intai eu, apoi sa stiu ca va corespunde pretentiilor cumparatorului. Si eu deocamdata sunt in fasa de testare pentru curiozitatea proprie (a unor matci cu origine foarte performanta, dar in alte zone decat a mea).

5."Sper sa crezi aceste adevaruri"
- nu cred nimic decat dupa ce vad pe viu. Sunt doar concluzii hilare la ce a scris Trantorul. E cineva care crede asa ceva ? (off topic)

6. "cand te impiedici de un ciot esti slab"
- absolut off topic + N-am vrut niciodata sa demonstrez cat sunt de tare sau de slab.

"cand nae ataca ,indiferent pe cine, PIERDE si el = e de manual ; nu poti arunca cu noroi fara sa atragi aprobiul comesenilor .
De ce te atac ?, pt ca nu m-ai convins , pt ...(am cu ce umple )..., subiectul e serios ..."
(off topic) Atac-atac- atac… Apropos de priceputul la oameni – oare gresesc daca ma intreb de nu e cumva vorba despre un complex de inferioritate compensat prin (auto-) demonstrare a inferioritatii (false) la persoane cu titlu sau renume ce pare complexatului mai pompos decat parerea despre propria persoana ?

7. "Dupa ce ai vandut cartea ai mai postat despre…"
(off topic) - sigur ca da (ceva mai rar, si pentru ca nici n-am fost intrebat detalii, nici timp nu am) – cauta in istoricul personal. Eu am gatat cartea de vandut in iarna 2012-2013. Numai ca nu vine nici Nae, nici altu care sa ia locul unei persoane pierdute din familia mea si sa planteze pomi, sa aiba grija de copii, sa munceasca in locul meu, sau sa ma sustina material ca sa-mi pierd vremea dandu-mi cu parerea pe forumuri ca sa aiba Nae in cine "arunca cu noroi" spre a-si demonstra falsa superioritate.

8. (off topic) – Nu inteeg ce are familia Bratu cu tine si ce ai tu cu familia Bratu ? Imi miroase a paranoia sau a insinuare ! Cel putin eu personal n-am auzit despre nimic "muradr" si nimic de secret facut de familia Bratu si cu atat mai mult nu le-am fost complice. Ma insel sau vrei sa faci pe mediumul conspirationist care "demasca" … ce ? Ai interzis tu colaborarile intre apicultori ? De cand ?

9 “BK = Carnica + Italiana ”
Absolut fals – BK = Mellifica + Ligustica (italiana)
"Ce poti scoate din BK + Carnica !? " - De unde pana unde ti se pare ca vreau eu sa incrucisez aceste 2 rase ? + Mai citeste ce poti scoate ! Mai toti care au incercat au renuntat pentru ca n-au putut elimina instinctul de roire mostenit de la Carnica. Eu mi-am propus sa le testez in paralel, nu corcite. Iar metisii lor, daca-i mai testez, sa fie imperechiati liber cu local(-nice).

10. "Nu te doare EVIDENTA ?”
Ce sa doara? Care evidenta ?
Ca nimeni nu verifica, nu testeaza, nu arata PUBLIC, TRANSPARENT rezultate comparative (cu cifre) – cercetare, nu baliverne. Sau ce alta evidenta ?
Ultima oară modificat de Daniel Popovici pe 27 Noi 2015, 09:08, modificat 1 dată în total.
Daniel Popovici

Mesajde Daniel Popovici » 27 Noi 2015, 09:05

Pardon!
Primii pe care-i vad in Romania de la Harnaj incoace cu cifre si rezultate ale testarilor sunt cei din familia Bratu, dar din pacate de genetica locala nu se ocupa nimeni in aceasta directie - a transparentizarii calitatilor care inca mai exista.
Daniel Popovici

Mesajde nae » 27 Noi 2015, 21:27

DP , este posibil sa ai dreptate .
O pauza poate prinde bine ...
(nu garantez ca ma destept in cateva zile )
nae

Mesajde Daniel Popovici » 28 Noi 2015, 11:12

Ideile mele nu sunt pentru eliminarea sau desfiintarea nimanui, nici pentru a renunta cumva la ceea ce facem si ne retrage / reprofila,
ci pentru resetarea ORGANIZATORICA a fiecaruia in parte:

Sa nu mai facem din inertie lucruri "la numar" (fara a ne face un inventar al resurselor) in asa fel incat ceea ce facem sa facem pe viitor BINE - DE CALITATE.
Iar daca nu putem sa ne descurcam singuri (e valabil pentru majoritatea celor care fac ameliorare in rasa pura, nu doar in Roamania, ci peste tot in lume) - sa ne impartim sarcinile intre noi si sa nu ne mai concentram pe inchistare si pe lipsa de respect.

- cine a importat ceva bun sau are ceva bun autohton - sa TESTEZE cu adevarat, sa se asocieze si sa imperecheze controlat ("CU CAP")
- cine vrea sa faca apicultura de hoby, sa faca, dar sa se si informeze (ar fi frumos ca prin aceasta sa se pastreze rasele locale) si sa constientizeze ca genetica cu efective mici e foarte instabila. Pentru stabilitate genetica - tot colaborarile sunt solutia.

- cine nu e in stare sa faca genetica va ajunge mai repede sau mai tarziu (daca nu renunta la apicultura) sa cumpere genetica in dorinta de a face performanta. Si daca nu gaseste in tara, normal ca va cumpara ce i se pare mai bun din exterior.

In nici un caz nu ne putem minti ca daca interzicem importurile, problemele se rezolva si noi ne putem linisti. (in "linistea" noastra, rasa se salbaticeste si degenereaza si discrepanta intre ce e in tara si ce au altii va fi si mai mare)

Cu alte cuvinte:
- LA MUNCA!
- seriozitate;
- sa renuntam la minciuna (ca are efecte de bumerang si ne facem doar de rusine);
- sa incepem sa ne deschidem spre colaborare si respect intre noi (efectivele mici si inchise rareori aduc ceva bun in genetica, la fel si cele lasate sa se imperecheze liber la nesfarsit).

Sper ca vom intra si noi in randul lumii o data si o data prin aparitia unei evidente transparente (si fara minciuni "din pix") a pedigree-urilor si a performantelor! (nu doar la rasa Buckfast, ci si la locale sau la alte rase din import)
Ultima oară modificat de Daniel Popovici pe 28 Noi 2015, 11:25, modificat de 2 ori în total.
Daniel Popovici

Mesajde Daniel Popovici » 28 Noi 2015, 11:17

Nota: Multi dintre noi confunda respectul cu frica. Este nevoie sa li se impuna frica sau incearca ei sa sperie pe ceilalti.

Respectul este atunci cand, renuntand la egoism, respecti si pe copilul mic, si pe oamenii nevoiasi, si floarea firava, pasarea sau buburuza din natura.
Daniel Popovici

Mesajde cucubau » 28 Noi 2015, 13:12

Daniel Popovici scrie:Ideile mele nu sunt pentru eliminarea sau desfiintarea nimanui, nici pentru a renunta cumva la ceea ce facem si ne retrage / reprofila,
ci pentru resetarea ORGANIZATORICA a fiecaruia in parte:

Sa nu mai facem din inertie lucruri "la numar" (fara a ne face un inventar al resurselor) in asa fel incat ceea ce facem sa facem pe viitor BINE - DE CALITATE.
Iar daca nu putem sa ne descurcam singuri (e valabil pentru majoritatea celor care fac ameliorare in rasa pura, nu doar in Roamania, ci peste tot in lume) - sa ne impartim sarcinile intre noi si sa nu ne mai concentram pe inchistare si pe lipsa de respect.

- cine a importat ceva bun sau are ceva bun autohton - sa TESTEZE cu adevarat, sa se asocieze si sa imperecheze controlat ("CU CAP")
- cine vrea sa faca apicultura de hoby, sa faca, dar sa se si informeze (ar fi frumos ca prin aceasta sa se pastreze rasele locale) si sa constientizeze ca genetica cu efective mici e foarte instabila. Pentru stabilitate genetica - tot colaborarile sunt solutia.

- cine nu e in stare sa faca genetica va ajunge mai repede sau mai tarziu (daca nu renunta la apicultura) sa cumpere genetica in dorinta de a face performanta. Si daca nu gaseste in tara, normal ca va cumpara ce i se pare mai bun din exterior.

In nici un caz nu ne putem minti ca daca interzicem importurile, problemele se rezolva si noi ne putem linisti. (in "linistea" noastra, rasa se salbaticeste si degenereaza si discrepanta intre ce e in tara si ce au altii va fi si mai mare)

Cu alte cuvinte:
- LA MUNCA!
- seriozitate;
- sa renuntam la minciuna (ca are efecte de bumerang si ne facem doar de rusine);
- sa incepem sa ne deschidem spre colaborare si respect intre noi (efectivele mici si inchise rareori aduc ceva bun in genetica, la fel si cele lasate sa se imperecheze liber la nesfarsit).

Sper ca vom intra si noi in randul lumii o data si o data prin aparitia unei evidente transparente (si fara minciuni "din pix") a pedigree-urilor si a performantelor! (nu doar la rasa Buckfast, ci si la locale sau la alte rase din import)

Sa nu comfundam albina cu vaca , prima trebuie sa fie harnica cealata sa secrete mai mult.
Daca ne raportam "strict"la albine putem constata ca fiecare rasa cconsacrata are si reprezentanti de frunte cat si codasi. Trebuie sa facem o delimitare clara intre ce inseamna rasa pura si corcituri. Faptul ca X apicultor isi desfasoara activitatea in localitatea Z si detine albine indigene mostenite de la stra-strabunicii nu iseamna ca rasa detinuta de familia X este rasa Z.
Trebuie facuta o delimitare clara intre ce avem in curte si ce inseamna o rasa pura.Faptul ca se depun serioase eforturi spre inbunatatirea performantelor unor hibrizi , metsi sau corcituri nu inseamna ca se depun eforturi spre ameliorarea anumitei rase. Atata timp cat nu avem un laborator care sa certifice clar, fara posibilitate de interpretare apartenenta de rasa, suntem total in ceata si ori ce discutie ce are ca fond apartenenta de rasa este nefondata.
........
cucubau

AnteriorUrmătorul

Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE